Reportajul BBC care "l-a tampit" pe Dan C. Mihailescu: "Era exact inversul a ce stiam noi de mici"

27-11-2013 11:54


 Sa te reinventezi si sa te redescoperi la o varsta la care altii nici nu concep sa isi mai schimbe drumul in viata - aceasta este dovada de netagaduit a creativitatii, in opinia cunoscutului scriitor si critic literar, Dan C. Mihailescu.

 Scriitorul Dan C. Mihailescu, realizatorul emisiunii “Omul care aduce cartea”, este un militant pentru incurajarea creativitatii in randul tinerilor, dandu-se chiar pe sine drept exemplu:

Daca am avut vreodata un moment de curaj nebun si de autocreativitate, este in aceasta inconstienta fabuloasa, care m-a facut sa accept sa apar pe sticla la 47 de ani. Sa te livrezi in fiecare zi la 400-500 de mii de perechi de ochi este o pornire, daca nu de nebunie, de creativitate, in mod paradoxal, da.

Acesta isi aminteste ca, in comunism, libertatea de exprimare lipsea aproape cu desavarsire.

Creativitatea inseamna in primul rand libertate. De aia nu am avut in comunism voie nici macar sa inventam niste ambalaje apetisante. Noi eram mereu invatati sa ne imbracam in cenusiu, in negru, in gri. Tot timpul am stat in case cu tavanul jos, am ars mereu la foc mic. De cand m-am nascut, mi-a fost ingradita peste tot creativitatea. Intai de complexele mele, sociale, financiare, apoi de faptul ca trebuia mereu sa gandesti un lucru si sa spui altceva”, marturiseste scriitorul.

Creativitatea, de la comunism la Generatia Y

Criticul literar recunoaste ca perioada de dinainte de Revolutie si-a pus amprenta si asupra modului in care si-a educat propriul copil. Daca inainte de 1989 insista ca nici fiica lui sa nu iasa din normele si sabloanele impuse de societate, lucrurile s-au schimbat dupa ce a trimis-o la un liceu francez, acolo unde creativitatea era incurajata din toate punctele de vedere:

Nu mi-am incurajat niciodata fata sa fie creativa pana in 1990. II spuneam sa stea in banca ei, pentru ca daca iesea in fata risca sa fie luata membru UTC. Socul a fost in 1990, cand am dat-o la liceul francez, unde lucrurile s-au schimbat radical. Acolo li se spunea copiilor sa fie ei insisi, sa se manifeste cum vor. Copiii nostri nu sunt invatati sa fie creativi, ci sunt imbibati de informatii”, spune Dan C. Mihailescu.

Cum functioneaza creativitatea de scoala noua

Scriitorul este de parere ca tinerii din ziua de azi au la dispozitie o plaja intreaga de libertati creative, de care ar trebui sa se foloseasca: “Noua ni s-a dezvoltat creativitatea inauntrul nostru. Noi am fost educati sa evadam pe verticala, in timp ce cei care vin dupa ’90 au toata plaja de libertati pe orizontala”.

Despre metodele de astazi de educare si incurajare a creativitatii, Dan C. Mihailescu spune ca sunt cu totul altele decat cele de acum cateva zeci de ani, mai inedite, dar si mai eficiente prin libertatea de care dau dovada.

Intr-un reportaj de pe BBC, era un psiholog de copii care le spunea exact inversul a ce stim noi de mici: nu atinge, nu face, nu pune mana. Pedagogul de la BBC ne-a spus exact invers: Lasati-i pe copii inca de la un an sa atinga cartea, sa o faca praf, sa o miroasa, sa toarne pe ea cerneala, lapte, dar sa se familiarizeze cu ea. In felul asta cartea devine un fel de mancare, ajunge sa o metabolizeze.

In orice rabufnire creativa se poate ascunde o sclipire de geniu

Dan C. Mihailescu ii indeamna pe parinti sa incurajeze copiii sa se exprime cat mai liber.

Copilul trebuie indemnat sa indrazneasca, sa greseasca. Daca el imi deseneaza cu creionul pe perete, eu n-am voie sa racnesc ca am dat bani pe acel var. Trebuie sa ii iau alte pixuri si alte pensule, ca poate o sa fie... Leonardo!”, spune scriitorul.

VIDEO PROTVPLUS.RO