Consiliul Elevilor: Profesorii si parintii care permit strangerea de bani incurajeaza coruptia

Profesori

Consiliul National al Elevilor afirma, in contextul cazului invatatoarei care ar fi cerut bani de cadouri, ca profesorii si parintii care permit astfel de practici incurajeaza coruptia.

Intr-un comunicat de presa remis luni, Consiliul National al Elevilor "atrage atentia asupra actiunilor profesorilor si ale parintilor de strangere de fonduri in mod ilegal, in vederea achizitionarii unor bunuri pentru angajatii din invatamantul de stat, deoarece, conform art. 256 din Codul Penal, acestea sunt considerate foloase necuvenite".

"De asemenea, conform articolulului 32, aliniatul 4 din Constitutia Romaniei si articolului 9, aliniatul 3 din Legea Educatiei Nationale, elevii beneficiaza de educatie gratuita in cadrul unitaților de invațamant de stat. Atat timp cat profesorii si parintii permit asemenea nereguli, se incurajeaza coruptia in sistemul de invatamant, educatia elevilor fiind grav afectata", se mai arata in comunicat.

Comunicatul vine dupa ce Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti (ISMB) s-a autosesizat si face verificari in cazul unei invatatoare de la Scoala 10 din Bucuresti care ar fi cerut parintilor bani pentru cadourile ce urmau sa fie date de sarbatori unor angajati ai unitatii Seful ISMB, Constantin Traistaru, a declarat pentru MEDIAFAX ca, daca se dovedeste ca invatatoarea este vinovata, ea risca sanctiunea maxima a excluderii din invatamant.

Traistaru a precizat ca pentru analizarea acestui caz au fost nominalizati doi inspectori din cadrul ISMB si s-a dispus constituirea unei comisii de cercetare la nivelul scolii. Inspectorii vor realiza o cercetare independenta fata de membrii comisiei. Cercetarile in acest caz vor incepe efectiv in 6 ianuarie, intrucat personalul din scoala este pana atunci liber, iar angajatii nu pot fi chemati la serviciu din concediu, conform legii. Traistaru a estimat ca cercetarile vor dura o saptamana. Reprezentantii ISMB au contactat-o si pe femeia care a facut denuntul, mama unui elev de la clasa invatatoarei, aceasta neaflandu-se in prezent in Capitala, si au invitat-o la discutii tot incepand din 6 ianuarie.

Citește și
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

Traistaru a mai precizat pentru MEDIAFAX ca, daca i se dovedeste vinovatia, invatatoarea risca sanctiuni maxime, pana la excluderea din invatamant. ISMB va analiza totodata daca este vorba de un caz izolat sau un fenomen la Scoala nr. 10. Parintii sunt sfatuiti ca in cazul in care li se cer bani pentru orice fel de protocol sa sesizeze inspectoratul scolar. Ancheta a inceput dupa ce in presa a fost prezentata o inregistrare video preluata de pe Youtube, in care este surprinsa o discutie intre parinti si o invatatoare de la Scoala nr. 10 din centrul Capitalei, care cere bani pentru cadourile de sarbatori. Parintii ii reproseaza invatatoarei ca le cere prea multi bani, aceasta spunand ca trebuie sa fie oferite cadouri atat secretarei scolii si bibliotecarei, cat si paznicilor si femeilor de serviciu. Potrivit discutiei surprinse in inregistrarea video, invatatoarea le reproseaza parintilor ca nu au strans suficienti bani de cadouri: "Astea-s cadourile voastre? Am sunat. Mai vine ceva, nu mai vine. Atat va reprezinta? Nu sunteti cartofi, nu sunteti oi sa va invat!".

"Eu v-am intrebat: v-ati organizat? Este in politica romaneasca, balcanica, de sarbatori sa se ofere. Mi s-a spus ca aveti un buget de 50 de lei la patru oameni. Si am intrebat cui dati aceste cadouri? Mi s-a spus: trei profesori si un director. Si cealalta directoare are bube? Si copiii nu saluta doctorul, femeile de serviciu?", le reproseaza invatatoarea parintilor.

Cand un parinte spune ca deja au dat 200 de lei in 26 noiembrie si sustine ca nu este normal sa dea 1.000 de lei ca vine Mosul, invatatoarea ii raspunde: Bun, foarte bine, asta va reprezinta!".

Invatatoarea spune apoi ca de 50 de lei pot fi cumparate sticle cu bautura pentru paznici: "Cincizeci de lei de la Mos duceti spre cele sapte sticle de bautura pentru bodyguarzi. Sapte ori sapte sunt 49. Ce am cerut, fratele meu, ce am cerut?. Foarte bine, sapte lei pentru bodyguard nu e nicio problema. Un cadou pentru bodyguard este perfect la 10 lei. Dar ca sa ii dai secretarei scolii, bibliotecarei si informaticii ...".

Intrebata de un parinte de ce trebuie sa dea bani pentru bibliotecara si pentru informatica, invatatoarea ii raspunde: "Pentru ca este in comunitate, doamna". Atunci cand parintii ii spun ca nu pot da 500 de lei pentru cadouri, profesoara le raspunde: "Nu este problema mea! Pe mine nu ma incalzeste, nu primesc onoruri, nu ma muta de la tara, nu mi se intampla nimic. Copiii vostri insa o sa fie, in schimb, niste saraci in suflet! Pentru ca i-am vazut cum doreau sa se duca sa ofere".

Invatatoarea le spune apoi ca "urmatoarea miscare este de Paste" si le recomanda sa se gandeasca pana atunci daca doresc sa se alinieze "unui sistem romanesc, balcanic, de stat".

Aceasta a mai spus ca, nici cand avea "clasa de tigani", nu avea asa cadouri. Potrivit unui studiu realizat de Institutul de Stiinte ale Educatiei, prezentat in 21 mai, suma totala pe care o cheltuie familiile cu scoala este de 419,37 euro pe an, mai mult decat isi pot permite familiile cele mai sarace din Romania. In aceste conditii, majoritatea lucrurilor necesare elevilor ar fi imposibil de cumparat daca nu ar fi gratuite manuale, anumite rechizite si transportortul.

Acestor costuri li se adauga asa-numitele "plati ascunse" ale sistemului de invatamant preuniversitar, printre care banii dati pe culegeri si caiete speciale, software educational, uniforma si echipamentul pentru sport, fondul scolii, fondul clasei, contributia la paza unitatii de invatamant, meditatii, alimentele consumate pe durata programului de scoala, diverse evenimente scolare si alte categorii, costul total mediu anual pe copil fiind estimat la 1.490 lei, adica in jur de 370 de euro.

In aceste conditii, multe familii sarace prefera sa-si tina copiii acasa sau sa-i retraga de la cursuri cand nu mai pot suporta costurile, releva aceeasi cercetare.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Românii au devenit mai empatici cu comunitatea LGBTIQ. Tot mai mulți sunt de acord cu căsătoria între persoanele gay
Românii au devenit mai empatici cu comunitatea LGBTIQ. Tot mai mulți sunt de acord cu căsătoria între persoanele gay

Percepția românilor despre cuplurile LGBTIQ s-a îmbunătățit în ultimii ani. 70% cred că toate familiile ar trebui protejate de lege, inclusiv cele formate din persoane de același sex.

Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Românii mai pot folosi banii de pe cardurile de energie până la 31 mai. Peste un milion de oameni mai au bani pe ele
Românii mai pot folosi banii de pe cardurile de energie până la 31 mai. Peste un milion de oameni mai au bani pe ele

Dacă mai aveți bani rămași pe cardurile de energie trebuie să știți că mai puteți beneficia de ei până pe 31 mai.

Recomandări
Explozie la Rafinăria Petromidia. Nu s-au înregistrat victime. Reacția companiei | VIDEO
Explozie la Rafinăria Petromidia. Nu s-au înregistrat victime. Reacția companiei | VIDEO

O explozie a avut loc vineri dimineață la Rafinăria Petromidia. La nivelul județului Constanța a fost activat Planul Roșu de Intervenție.

Ce a găsit armata în locul în care a căzut drona militară, în Brăila. Reacția MApN | VIDEO
Ce a găsit armata în locul în care a căzut drona militară, în Brăila. Reacția MApN | VIDEO

Ministerul Apărării Naționale (MApN) anunţă vineri că elemente dintr-o posibilă dronă au fost găsite în Insula Mare a Brăilei.

20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”
20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”

S-au împlinit 20 de ani de la aderarea României la NATO, iar responsabilii Apărării și politicienii s-au întrecut în mesaje care evidențiază garanțiile de securitate pe care ni le oferă Alianța în contextul războiului pornit de Rusia în Ucraina.