Considerate o delicatesă, scoicile numite ”vongole” vor putea fi adunate și de români
Considerate o delicatesă de străini, scoicile numite de specialiști „vongole” vor putea fi adunate și de pescarii români. Studiile au arătat că pe litoralul românesc se găsesc din abundență și pot fi pescuite fără riscuri.
Primele tone de vongolă românească vor ajunge în restaurante peste doar două săptămâni, iar pescarii spun că au comenzi și pentru export. Rețeta cea mai simplă și uzuală este în sos de vin: puține roșii, usturoi, vin și niște pătrunjel.
Foarte apreciate de clienți, scoicile numite vongole ajung, deocamdată, doar congelate în restaurantele noastre.
Cristina Dan, managerul unui restaurant pescăresc: ”Este o scoică cu un gust deosebit, se pot face niște paste foarte bune, se pot adăuga la supele de pește. Dau un gust rafinat. Dacă le-am găsi proaspete, și în farfuriile nostre ar avea un alt gust.”
Zeci de tone de vongolă ajung anual pe plajele românești în urma furtunilor, iar specialiștii au stabit că sunt bune de consum.
Simion Nicolaev, expert în biologie marină: ”Noi sperăm că, alături de midii și rapane, să putem oferi o gamă de produse care să ducă la o îmbunătățire a bunăstării comunităților pescărești.”
Studiile au arătat că vongola de Marea Neagră are aceeași calitate ca surata din Mediterana și se găsește din plin. În timpul lucrărilor pentru extinderea plajelor, mulțimi de vongole au fost aduse la mal.
Sorin Manaila, proprietarul unui restaurant pescăresc: ”S-au clasificat trei zone în România și de anul acesta se pot emite autorizații de pescuit.”
Relu Baciu, pescar profesionist: ”Aceasta este instalația pentru recoltat vongola. În perioada următoare vom ieși pe mare pentru probe. Pe aici se pompează, acolo se depozitează, se descarcă în cuva aceea.”
Primele tone de vongola românească vor fi adunate începând de săptămâna viitoare, iar primele comenzi sunt din Italia. În medie, o tonă de scoici se vinde la export cu 4.000 de euro.
Dragoș Buhai, directorul unei firme de exploatare: ”Pentru început, sunt aprobate 1.000 de tone, pentru a se vedea cât de repede se exploatează și ulterior se va face o nouă reevaluare. Noi vom pescui dimineața, după amiază le aducem și a doua zi le livrăm.”
Numai anul trecut, în Italia au fost pescuite peste 19.000 de tone de vongola, iar pe litoralul turcesc al Marii Negre - aproape 30 de mii de tone.