Comerciantii ar putea fi obligati sa vanda produse traditionale pe viitor
Carnatii si soriciul, branza de burduf in coaja de brad ori serbetul de trandafiri, adica toate bunatatile de la targurile populare, ar putea sa ne trezeasca simturile si din magazine.
O initiativa "sanatoasa" a unor parlamentari ar putea modifica actuala lege a alimentelor si ar obliga toti comerciantii ca 10% din produsele vandute sa fie traditionale.
Decizia ar putea fi luata curand, spun sefii de la Ministerul Agriculturii, care sustin initiativa parlamentarilor.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Numai ca deja unii retaileri si reprezentantii unor patronate au criticat propunerea. Acestia spun ca este "aberant" sa obligi un comerciant sa vanda anumite produse, fie ele fabricate in Romania.
Cu relaxare privesc intentia taranii si producatorii, care spun ca asteapta fapte, nu vorbe, mai ales ca in aprilie o initiativa similiara a Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare a esuat.
Acestia cred ca sefii de la Ministerul Agriculturii ar fi trebuit sa defineasca mai intai in legislatie cuvantul "traditional". In acest moment, sunt aproximativ 2700 de produse traditionale, insa nu toti producatorii respecta intocmai retetele.
"Traditional", nu inseamna orice muschi de porc fara coloranti, o franzela oarecare sau cine stie ce prescura. Problema este ca nici specialistii nu pot defini clar termenul.
Potrivit normelor privind criteriile de atestare, traditional inseamna acel produs " obtinut din materii prime traditionale care se distinge in mod clar de alte produse similare".
Nimic, insa, despre notorietatea si nici despre unicitatea unor retete, o conditie esentiala in tarile europene.
Teoretic, 2700 de produse traditionale din Maramures, Bucovina, Banat si Muntenia atestate la nivel national ar urma sa intre in competitie cu brandurile fabricate industrial.
Cei care se tin de cuvant si de reteta nu vor mai vinde la marginea drumului si in targuri, promit reprezentantii Ministerului Agriculturii.
In replica, reprezentantii unor patronate au declarat ca anumite produse vandute ca traditionale sunt, de fapt, facute pe banda rulanta, dar ca oricum nu-i poti impune unui comerciant ce sa vanda deoarece incalci regulile pietei libere.