200.000 de romani nu si-au platit contributiile la Sanatate. Cine are cea mai mare datorie

Ultima actualizare: 21-08-2012 01:29

Daca romanii si-ar plati datoriile, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate ar avea in cont aproximativ 1,4 miliarde de euro.

Aceasta suma uriasa s-a adunat in ultimii ani, cand foarte multe persoane fizice sau juridice nu si-au achitat contributiile de sanatate. Pentru recuperarea banilor, inspectorii trimit somatii si blocheaza conturile titularilor.

Numai in Bucuresti, la finalul anului trecut, erau 2.000 de datornici, iar in intreaga tara sunt de 100 de ori mai multi.

Daca ar fi sa intocmim un top, cea mai mare datorie, de aproximativ 400.000 de euro, o are un domn din Bucuresti, care nu si-a mai platit asigurarea de sanatate din 2007. Statul i-a blocat 3 conturi si salariul, insa pana acum a recuperat doar 13.000 de euro. In acest ritm, intreaga suma s-ar aduna integral la buget in 400 de ani.

La polul opus, am gasit o batrana care a trecut de 100 de ani si a fost somata sa plateasca o datorie de 10 lei, pentru ca a realizat venituri din inchirierea unui imobil.

In total, CNAS are de recuperat 95 de milioane de euro de la persoane fizice. Cele mai mare datorii le au, insa, companiile care nu au platit CASS-ul pentru angajati. Iar aici vorbim de peste 1, 2 miliarde de euro.

Listele de rau-platnici vor fi trimise Fiscului, care de la 1 iulie va fi imputernicit sa-i execute silit pe toti cei care sunt in urma cu asigurarile de sanatate.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO