CNAS a decis:fara medicamente scumpe pentru retetele compensate si gratuite
Autoritatile sunt mai hotarate ca niciodata sa nu mai dea banii publici pe cele mai scumpe medicamente, asa cum s-a intamplat pana acum in proportie de 80%.
E greu de spus cat de tare vor suferi pacientii, insa firmele de medicamente cu siguranta vor avea pierderi.
Cei de la CNAS s-au gandit la o astfel de masura, dupa o analiza a consumului de medicamente in programe nationale in 2009.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
De exemplu, pentru aceeasi substanta chimica si aceeasi concentratie intr-o pastila, un anume anticoagulant a avut consum de aproape 10 milioane de comprimate, si vorbim aici de un medicament scump, iar altul mai ieftin de numai 1000 sau chiar de nicio pastila.
Cei de la CNAS explica astfel de diferente simplu: interesele netransparente ale celor care le comercializeaza si presiunea sau poate stimularea medicilor care le prescriu.
De altfel, multi bolnavi au vazut in cabinetele doctorilor retetare sau pixuri cu marcajul unor firme de medicamente sau nu este un secret ca medicii au plecat la congrese in tari exotice, sponsorizate de anumite companii farmaceutice.
"Ne dorim sa platim un pret corect pentru tratamente si sa indepartam risipa din sistem." - anuntul vine dupa ce inspectorii CNAS au avut un soc cand au vazut cati bani de la buget inghit terapiile pentru bolile cronice.
Astfel, pe viitor medicamentele scumpe acordate bolnavilor gratuit in programele nationale vor fi inlocuite cu pastile similare, cu acelasi efect, dar mai ieftine. Reprezentantii bolnavilor sunt ingrijorati.
Masura se aplica din 1 octombrie. Bolnavii cronici trebuie sa opteze. Ori isi schimba terapia si nu platesc nimic, ori raman pe vechiul tratament si achita diferenta care poate sa ajunga la cateva mii de lei.