Clasa virtuala care ii ajuta pe copii sa faca mai usor trecerea de la gradinita la scoala
Aproape 90 la suta dintre copiii care trec de la gradinita la clasa zero au probleme de adaptare cand ajung pentru prima data la ore.
Nu stiu sa comunice si sunt speriati, spun psihologii. Ca sa-i ajute, la Constanta, specialistii au dezvoltat o clasa virtuala, unde viitorii elevi fac cunostinta cu educatoarea, vad obiectele dintr-o clasa si chiar participa la o ora de abecedar. Asa ca prima zi de scoala... adevarata poate fi mai usoara.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Camera virtuala este, de fapt, un simulator al scenariilor posibile, atunci cand viitorul elev trece pentru prima data pragul scolii, de la gradinita la clasa 0. Prin intermediul imaginilor, cei mici invata si primele reguli in colectiv.
Psihologii au realizat acest program dupa un studiu care le-a aratat ca cei mici sunt speriati de schimbare cand ajung intr-un colectiv mai numeros.
Adrian Gemanaru, psiholog: "Ne confruntam in ultimii ani cu o inadaptare a copilului la sistemul de invatamant, vedem din ce in ce mai multe situatii nu tocmai fericite. Incercam sa dam sansa copiilor sa inteleaga mai bine sa inteleaga in imagini ceea ce este si ceea ce trebuie sa respecte intr-o scoala."
Manuela Trifan, mama unui elev: "Majoritatea copiilor au avut dificultati in a astepta, in a sta pe scaun cat dureaza ora de curs, apoi nu puteau sa faca liniste, ei fiind mici se si imita, daca unul dintre ei deranja si ceilalti se comportau la fel."
Prin acest sistem virtual, copiii pot interactiona invatatorul si ceilalti colegi. Si participa la ore de limba romana, matematica si muzica.
Liliana Stefanet, invatatoare: "La fiecare inceput de ciclu, ne confruntam cu problema adaptarii copilului la scoala, ca trecem la o activitate mai dirijata decat la gradinita. Pe scris, pe citit si pe calcul mult mai serios decat se facea in gradinita."
Nicoleta Bercaru, director scoala "Nicolae Tonitza" Constanta: "Ii ajuta informational, emotional. Este unica si cred ca ideal ar trebui sa se desfasoare niste ore in adevaratul sens al cuvantului, de biologie, de geografie, istorie."
De cele mai multe ori, copiii sunt insotiti de parinti la aceste cursuri.