Mersul la scoala, un pericol. Planul Ministrului Educatiei pentru elevii de la tara care se chinuie zilnic sa ajunga la ore
Drumul spre scoala ii pune in pericol pe copiii romani care stau in localitati rupte de lume. Saptamanal au loc accidente, in care sunt implicate microbuzele scolare. O recunoaste chiar Ministrul Educatiei, care vine cu o solutie.
Vrea sa redeschida multe dintre institutiile de invatamant abandonate in ultimii 10 ani. Usor de zis, mai greu de facut, in conditiile in care prea putini dascali vor sa predea la tara.
Priviti, in ce hal se chinuie acesti copii. In fiecare dimineata pentru ei este un calvar sa se duca la scoala. Saracii, au cizme de schimb, nu se poate merge altfel pe aici.
Imaginile au fost filmate de un localnic din satul Carlanesti, Dambovita. Incaltati cu cizme de cauciuc, si cu pantofi de schimb in ghiozdan, cei mici sunt nevoiti sa parcurga aproape trei kilometri pe un drum ingrozitor.
160 de copiii din sapte sate, asezate pe dealuri, merg la singura scoala din comuna Varfuri. Pana de curand, microbuzul era condus de primarul comunei, dar, cum acesta nu avea atestat pentru a-l sofa, politistii l-au amendat.
In aceste conditii, edilul a suspendat deocamdata trasportul scolar. Oamenii spun ca s-au plans primarului, dar fara niciun rezultat.
Mama eleva: "Ca primar, nu e normal sa conduca microbuzul. Trebuie sa aiba un angajat."
Politistii au decis sa il amendeze pe primar cu 1.300 de lei pentru ca a condus microbuzul scolar fara sa detina atestat. Dupa ce a fost sanctionat, edilul a anuntat ca transportul scolar in localitatea Varfuri a fost suspendat pana in momentul in care va fi angajat un sofer.
Elev: "E greu, dar ne-am obisnuit."
Mama eleva: "Se trezeste de dimineata si trebuie sa ajunga la scoala la 08.00."
Situatia actuala ii ingrijoreaza si pe reprezentantii scolii.
Tatiana Negulescu, director Scoala Varfuri: "Am primit o adresa prin care ni se aduce la cunostinta ca se supenda transportul scolar. Nu toti copiii au posibilitatea sa fie adusi de parinti, vin de la distante mari, transportul scolar este necesar. Unii vin pe jos de la distante mari."
Pentru astfel de situatii Ministrul Educatiei vine cu o asa zisa solutie: reinfiintarea unor scoli. 1600 de unitati au fost inchise in ultimii 11 ani.
Ministrul Educatiei: “Pentru viitor ma gandesc sa reanalizam reteaua scolara si sa vedem daca intr-adevar sunt unele locatii care in functie de populatia scolara si in functie de resursa, cadre didactice, sa gandim o relocare a acestor spatii. De ce nu? Daca le avem….”
Ramane de vazut cine o sa ii invete carte pe copii. In plus refacerea cladirilor vechi ar insemna costuri substantiale.
Sursa: Pro TV
Etichete: scoala, elevi, ministrul educației, noroi, microbuze,
Dată publicare:
12-05-2017 18:26