Clasa pregatitoare: cum se face inscrierea si ce vor face copiii de 6 ani la ore. Cine ii invata

gradinita, copii, clasa pregatitoare

Inscrierea in clasa pregatitoare si clasa I a starnit controverse, parintii spunand ca este ilegal sa le fie interzisa alegerea scolii la care vor sa isi duca copiii, in timp ce autoritatile resping acuzatiile.

Clasa pregatitoare, o premiera pentru sistemul de invatamant romanesc, a adus, ca orice lucru nou, si o serie de discutii pro sau contra.

Ministerul Educatiei anunta introducerea, din septembrie 2012, a clasei pregatitoare ca pe o schimbare usoara, in care, spre deosebire de grupa pregatitoare de la gradinita, prezenta este obligatorie, copiii vin patru ore pe zi la scoala, se pun absente, dar copiii invata jucandu-se si nu primesc note sau calificative.

Cine invata in clasa pregatitoare

Practic ar insemna ca, din septembrie 2012, debutul scolii sa fie la sase ani impliniti ai copilului. In clasa pregatitoare vor invata copiii care pana la 31 august 2012 au sase ani impliniti sau, in cazuri speciale, cei care implinesc aceasta varsta pana la 31 decembrie 2012.

Citește și
Catalin Baba
Inscrierea in scoli in functie de domiciliu, motiv de proces. Parintii dau in judecata Ministerul
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

In cel de-al doilea caz, este insa nevoie de acordul scris al parintilor si de acordul unui expert ca este pregatit copilul sa se adapteze cerintelor de la scoala mai stricte decat cele de la gradinita.

Daca parintii nu doresc inscrierea in invatamantul primar sau daca evaluarea dezvoltarii copiilor de catre experti recomanda inscrierea la gradinita, copiii care implinesc 6 ani intre 1 septembrie si 31 decembrie 2012 vor fi inscrisi la grupa mare.

In clasa I vor fi inscrisi copiii care au 7 ani impliniti pana la 31 august 2012 inclusiv, indiferent daca au fost sau nu au fost la gradinita. Copiii care au 6 ani impliniti pana la 31 august 2012 inclusiv si au facut grupa pregatitoare pot fi inscrisi in clasa I doar daca parintii solicita in scris acest lucru.

In cazul celor care NU au facut grupa pregatitoare este nevoie ca un expert sa ateste, in urma unei evaluari psihosomatice, pregatirea acestuia pentru parcurgerea cu succes a clasei I. Ministerul Educatiei interzice segregari, teste sau examene, atat la inscrierea la clasa pregatitoare, cat si la inscrierea in clasa I.

Ce inseamna evaluare psihosomatica

Metodologia de evaluare a copiilor pentru inscrierea in clasa I si clasa pregatitoare a fost facuta dupa cele mai riguroase reguli europene in domeniu, iar expertii stiu cum sa discute cu micutii astfel incat acestia sa nu simta ca sunt la o testare, ci ca au venit intr-un loc in care, la fel ca si la gradinita sau acasa, se pot juca.

Asezati intr-o sala cu sase sau opt masute, intr-o atmosfera calda si prietenoasa, copiii sunt intrebati mai intai, daca isi stiu numele si adresa de acasa. Apoi, micutii primesc mai multe creioane colorate si, in joc, sunt pusi sa spuna care este mai lung sau mai scurt, mai gros sau mai subtire, ce culori au, daca stiu sa le numere si sa faca adunari simple.

Un alt test a vizat identificarea emotiilor, copiii fiind intrebati, de exemplu, daca un chip este vesel sau trist, urmarindu-se totodata daca fac diferenta dintre fiinte si obiecte. Tot in cadrul testarii, cand copiii s-au obisnuit cu examinatorul si comunicarea este buna, sunt intrebati, de exemplu, cum si-au petrecut dimineata.

Unde pot fi inscrisi copiii in clasa pregatitoare si in clasa I

Intrebarea a starnit poate cele mai multe nemultumiri in randul parintilor, care cred ca, potrivit noilor prevederi ale Ministerului Educatiei, nu isi vor mai putea inscrie copiii la ce scoala doresc, ci doar la cea de care apartin cu domiciliul.

Inscrierile se vor face conform unui calendar clar stabilit, incepand din 5 martie. La fel ca in anii precedenti, fiecare locuinta este arondata unei scoli. Procedurile sunt astfel facute incat daca parintele alege scoala la care copilul este arondat, aceasta are obligatia sa il inscrie.

Nemultumirile parintilor sunt insa legate de prevederile din acest an, oarecum schimbate fata de anii trecuti, privind inscrierea, din diverse motive, la alta scoala decat cea de circumscriptie. Autoritatile spun ca acest lucru este perfect posibil, dar copiii vor fi inscrisi in limita numarului de locuri disponibile.

Daca sunt mai multe optiuni decat locuri disponibile pentru o anumita scoala se vor aplica criterii generale, cum ar fi existenta unui grad de handicap, copii orfani, copii din familii monoparentale, copiii personalului din invatamant sau scolarizarea in acea unitate a fratilor sau surorilor, precum si, daca este cazul, alte criterii decise de scoala si validate de inspectorat sau speciale, anuntate de scoala.

Parintii recunosc faptul ca in ordinul Ministerului Educatiei privind inscrierea nu este prevazuta "legarea de glie" a copiilor, adica inscrierea doar in acele scoli de care apartin, dar considera ca cele patru etape stabilite pentru acest lucru ii obliga sa faca aceasta optiune din start, pentru a nu-si pierde locurile la scolile de circumscriptie.

Si pentru a convinge autoritatile sa lase inscrierea asa cum a fost in anii trecuti, unii parinti au dat in judecata Ministerul Educatiei si Guvernul, asteptand un raspuns de la instanta.

Parintii sustin ca este ilegal sa le fie interzisa inscrierea la scoala pe care o doresc si vor suspendarea noului ordin, astfel incat inscrierea sa nu mai aiba loc din 5 martie conform noilor prevederi, ci asa cum a fost si in anii trecuti.

De cealalta parte, autoritatile sustin ca nu interzic inscrierea copiilor la scoala pe care parintii o doresc, dar atentioneaza ca la clasa nu ar fi bine sa fie depasit numarul de elevi prevazut de lege, adica 25. Daca scoala nu are locuri pe masura cererilor si nici posibilitatea de a organiza mai multe clase, ar putea aparea nemultumiri.

Pana acum, nu prea se cunosteau cazuri in care parintii sa fie refuzati la inscrirerea in scoala preferata. Asta pentru ca din noiembrie sau decembrie anul predent parintii isi aranjau locul in clasa I la scoala si invatatoarea dorite.

Prin noile prevederi, practic este pastrata libertatea de a alege scoala, sunt luate in considerare in cazul locurilor libere aceleasi criterii, schimbarea fiind ca inscrierea se face in etape, mai intai pentru cei din circumscriptie, apoi pentru cei din alte zone care au optat pentru a ocupa locurile libere din scoala aleasa, iar in final pentru cei care nu au fost cuprinsi in nicio unitate.

Parintii cred ca problemele vor aparea tocmai din cauza acestor etape, care nu le permit ca optiune sigura decat varianta inscrierii copiilor la scoala de circumscriptie, altfel riscand sa ajunga la unitatile ramase cu locuri libere care sunt printre cele mai slabe.

Autoritatile sustin insa ca prin noile proceduri, informatizate, Ministerul Educatiei garanteaza ca s-a terminat epoca in care prin pile sau alte avantaje materiale unii copii puteau avea prioritate la inscrierea la scoala.

Inscrierile vor fi realizate electronic, iar parintii vor primi o copie print a acesteia. "Nemultumiti vor fi cei care aveau obiceiul spagii, pentru ca acum avem mai multa echitate si transparenta. Sistemul informatic de inscriere nu ia mita! Sa nu uitam ca este la minister numarul verde anti-spaga 0 800 801 100!", spunea fostul ministru al Educatiei.

Problema spatiului pentru noile clase pregatitoare

Majoritatea elevilor de la clasa pregatitoare vor invata in scoli, in spatii special destinate acestora, cu mobilier si material didactice adaptate varstei lor. Daca vor fi scoli in care spatiul nu permite, dar exista gradinite arondate acestora, copiii vor ramane pentru clasa pregatitoare in cladirea gradinitei.

Autoritatile spun insa ca aceste situatii vor fi rare, se vor intalni in unele locuri din mediul rural, unde cladirile scolilor primare si ale gradinitei sunt fie aceleasi, fie una langa alta. Sala de clasa din scoala va fi adaptata varstei copiilor, in asa fel incat sa permita invatarea prin joc si pregatirea pentru clasa I, utilizand resurse de invatare adecvate.

Cel mai important pentru copil este cum va arata clasa in care va invata, sustin autoritatile. Potrivit unor parinti si profesori, schimbarea de la sase ani a mediului in care copiii isi petrec mare parte din timp va duce la dezechilibre emotionale, la un randament scolar scazut, la suprasolicitare si oboseala.

Mai mult, pentru ca salile in care vor invata elevii clasei pregatitoare nu au banci si scaune adaptate varstei acestora, dezvoltarea lor fizica va fi defectuoasa. Autoritatile sustin insa ca acestea sunt dezinformari si ca salile in care vor invata elevii in clasa pregatitoare vor fi adaptate cerintelor varstei lor.

Clasa pregatitoare - teste ba, recompense da

In clasa pregatitoare, copilul nu va da niciun test de evaluare si nu va primi nici note si nici calificative. Este posibil ca, pe parcursul anului scolar, cadrul didactic sa utilizeze modalitati de incurajare si de recompensare specifice varstei, de exemplu buline de diferite culori. Copiii vor invata prin metode adecvate varstei lor ceea ce le este necesar pentru a face fata cu succes clasei I.

De exemplu, copiii isi vor dezvolta capacitatea de a comunica, vor stabili sau consolida primele contacte cu lumea numerelor si a literelor, vor invata sa observe mediul inconjurator si sa interactioneze cu ceilalti copii si cu adultii prin joc, prin activitati in echipa, activitati de descoperire, prin desen sau muzica.

Nu in ultimul rand, copiii vor avea ore special destinate unei pregatiri fizice. Evaluarea copilului se va face la sfarsitul anului scolar sub forma unui raport scris intocmit de invatator. Din acest raport, parintii vor putea afla care este gradul dezvoltarii fizice si psiho-intelectuale, a limbajului si a comunicarii, precum si a dezvoltarii capacitatilor de invatare si a atitudinilor fata de invatare ale copilului.

Acest raport va fi intocmit pe baza observarii sistematice de catre cadrul didactic a progresului elevului, pe tot parcursul anului scolar. Rolul raportului este sa stabileasca prioritatile pentru copil in clasa I.

Cadrele didactice care vor preda la clasa pregatitoare vor fi formate incepand cu luna mai. Copiii care vor fi preluati de un cadru didactic la clasa pregatitoare vor ramane cu acesta pana la sfarsitul clasei a IV.

Mai putini scolari de clasa I

Aproximativ 30% dintre copiii unei generatii de sase ani, adica peste 65.000, sunt si in prezent si au fost si in anii trecuti cuprinsi in scoli.

Din cauza prevederilor vechii legi, peste 20.000 dintre copiii de sase ani nu se afla nici la gradinita, nici la clasa I. In 2001-2002, in Romania erau 257.000 de copii inscrisi in clasa intai. In 2006-2007 erau 230.000 de copii, iar in 2012-2013 ar putea fi undeva la 200.000 de copii.

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Scolile si gradinitele de la sat le fac cu ochiul copiilor de la oras. Vezi de ce
Scolile si gradinitele de la sat le fac cu ochiul copiilor de la oras. Vezi de ce

In toiul scandalurilor legate de inscrierea in clasa intai si grupa pregatitoare, cand toti parintii se lupta sa-si dea copiii la cele mai bune scoli, sunt destui care speculeaza alte avantaje.

Inscrierea in scoli in functie de domiciliu, motiv de proces. Parintii dau in judecata Ministerul
Inscrierea in scoli in functie de domiciliu, motiv de proces. Parintii dau in judecata Ministerul

Parintii a 80 de copii, care ar trebui sa intre in toamna in clasa intai sau in cea pregatitoare, au anuntat ca dau in judecata Ministerul Educatiei pentru ca i-ar fi obligat sa-i inscrie pe cei mici la scolile de care apartin cu domicilul.

2012, anul schimbarilor in plan social. Clasa pregatitoare si privatizarea spitalelor, prioritati
2012, anul schimbarilor in plan social. Clasa pregatitoare si privatizarea spitalelor, prioritati

Clasa pregatitoare, noi evaluari la clasele a II-a si a IV-a, privatizarea spitalelor, regandirea listelor de medicamente si a programelor de sanatate sunt cateva dintre noutatile in plan social.

Recomandări
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii

În vreme ce la nivel european se vorbește tot mai des despre mari dificultăți pentru economie, iar recesiunea este o realitate pentru Franța și Germania, candidații la Cotroceni promit venituri mai mari, cel puțin pentru o parte din populație, dar și redu

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”
Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”

Marcel Ciolacu spune că va prezenta actele pentru a dovedi că și-a plătit zborul cu un avion privat la Nisa, însă va face acest lucru atunci când va dori el.