Cladirea Cazinoului Constanta, grav afectata de viscol. Hatisul legislativ care amana restaurarea, desi banii exista
Viscolul din ianuarie a lasat semne adanci asupra Cazinoului din Constanta, la fel si haosul legislativ al organizarii unei licitatii.
Sunt doi ani de cand cladirea a fost preluata de Compania Nationala de Investitii, dar lucrarile de restaurare nu au inceput inca. Desi banii exista - aproape 10 milioane de euro - autoritatile nu reusesc sa depaseasca etapa organizarii unei licitatii. Asa ca soarta cazinoului se va hotari in instanta.
Din orice unghi l-am privi, Cazinoul ne ofera o imagine dureroasa. Se degradeaza pe zi ce trece, iar fiecare iarna "muşcă" si mai mult din acest simbol al Constantei.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Viscolul din aceasta iarna a lasat urme adanci asupra cazinoului din Constanta. Vantul puternic a spart geamurile si a rupt bucati de tencuiala. Aceleasi probleme din exterior sunt si in interior, unde nu exista nicio sursa de incalzire.
Pasata de la o autoritate la alta, in 2015, cladirea este transferata, pentru doi ani, de la Primaria Constanta la Compania Nationala de Investitii, aflata sub autoritatea Ministerului Dezvoltarii. Dar cazinoul tot nu a fost renovat. De vina ar fi hatisul legislativ in care sunt organizate licitatiile. Autoritatile au ajuns deja la a 3-a.
Exista si un castigator, dar au fost depuse contestatii dupa contestatii, astfel ca soarta cazinoului a ajuns in instanta. Un prim verdict va fi dat cel mai probabil in martie, dar sentinta nu va fi definitiva, asa ca exista posibilitatea prelungirii acestui proces. In aceste conditii, consilierii locali din Constanta au decis prelungirea cu inca a doi ani a perioadei in care cazinoul ramane in curtea Companiei Nationale de Investitii.
Decebal Fagadau, primarul Constantei: "Este foarte dificila procedura de achizitie, dar din momentul in care se semneaza un contract, din acel moment termenele sunt extrem de rigide si ferme si atrag penalitati ale ambelor parti."
Trei luni ar trebui sa dureze realizarea proiectului si 24 de luni reparatiile efective. Pana atunci insa, cazinoul ramane inchis vizitatorilor pentru ca, din cauza ruinii, reprezinta un pericol.
Aurelian Marin, operator de turism: "Este foarte foarte important pentru Constanta atat din punct de vedere turistic, cat si ca factor psihologic si emblematic al orasului."
In ultimii doi ani, Cazinoul a fost deschis publicului doar de doua ori, pentru evenimente culturale.