Ciololata cu argint si carnati condimentati cu ghimbir, "inventiile" studentilor din Timisoara, la un concurs de gatit
Ciocolata presarata cu argint sau carnatii cu ghimbir, in loc de boia iute sau piper - sunt doar cateva dintre provocarile lansate de cativa studenti inovativi din Timisoara.
Produsele au fost degustate de zeci de pofticiosi in cadrul unui concurs, iar bucatarii amatori au reusit sa-i faca pe vizitatori sa se linga, efectiv, pe degete.
Miza este una mare pentru concurenti: "creatiile" lor ar putea fi brevetate, iar, la sfarsitul competitiei, lansate pe piata.
"Am realizat un iaurt cu rodie, cu jeleu de rodie mai bine zis. Iti da si-o savoare speciala si este putin acrisor-dulceag si in combinatie cu iaurtul este si racoros", isi descrie Cristina produsul.
Zeci de oameni au fost curiosi sa guste din combinatia interesanta pe care a realizat-o Cristina, mai ales ca a folosit doar ingrediente naturale.
Cosmina a avut ideea de a carnatii traditionali de Craciun cu ghimbir si nu cu boia, asa cum sunt obisnuite gospodinele.
Cosmina Simion: "Sunt carnati traditionali, din carne de porc crescut acasa. De ce sa nu adaugam gustul de iute de la ghimbir si sa il adaugam de la boia? Ghimbirul e mult mai sanatos."
La capitolul dulciuri, provocarea Biancai au fost bomboanele de ciocolata cu ardei iute, lamaie si vanilie. Dar presarate cu argint.
Bianca Arhire, studenta: "Reteta proprie. In masa de ciocolata am incorporat un sirop facut din ardei iute, lime si un baton de vanilie. Am ales sa pun argint deasupra, pentru ca are proprietati antiseptice si antioxidante."
In sprijinul studentilor pasionati de gati, vin si profesorii de la Universitatea de Stiinte Agricole din Timisoara, care vor sa-i ajute sa-si vanda produsele.
Adrian Rivis, decan Facultatea de Tehnologia Produselor Agroalimentare: "Ideea este de a face legatura cu producatorii si daca se considera ca pot fi lansate pe piata, sa fie lansate in continuare."
In perioada 2011-2013, prin intermediul acestui concurs, au fost lansate pe piata 35 de produse alimentare noi, create de studenti.