Greselile din cauza carora ciupercile comestibile devin OTRAVITOARE. De ce testul cu lingurita nu functioneaza
Europa intreaga iubeste hribii si trufele de Romania si le ridica la rang de arta culinara. Pe de alta parte, in aceste tari, se cunosc foarte bine regulile de protectie. Despre ele vom vorbi astazi.
Este buna sau nu lingurita de argint, ca sa detectati ciupercile toxice? Se incruciseaza speciile intre ele, astfel incat devin nocive si cele comestibile? Vom analiza mai multe categorii de ciuperci, incluzic cele pleurotus, pe care le intalnim destul de des. In proportie de 80% celulele lor seamana cu cele umane. Iar coincidentele merg si mai departe. Ciupercile contin vitamina D, pe care o putem sintetiza doar noi si animalele.
Uleiurile volatile dau gustul ciupercilor. Chimia spune sa le gatiti intr-o baza grasa, nu in apa. Nu le preparati termic mai mult de 15 minute pentru ca se intaresc si isi pierd gustul.. Spre deosebire de restul Europei, padurile din Romania produc 300.000 de tone de ciruperci anual. Prima regula pentru ecosistem: taiati-le cu un cutit, nu le smulgeti. Ca sa existe si anul care vine.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Am mers in padure cu un expert in ciuperci comestibile. Doctorul Ioana Tudor insista sa le culegeti doar daca le cunoasteti din copilarie. Daca va nimeriti la recoltat, intr-un weekend, stati alaturi de un localnic. In Romania, speciile otravitoare se numesc AMANITA. Pot fi usor confundate cu specii comestibile. Otrava continuta este amanitina. 10 grame dintr-o ciuperca necomestibila are o doza fatala. O bucatica de un centimetru din acea ciuperca, adica.
Sporii celor otravitoare nu se incruciseaza niciodata cu cei ai ciupercilor comestibile. Pe de alta parte, o singura ciuperca toxica contamineaza si alte specii, daca le preparati impreuna. De aceea trebuie recoltate pe specii si in recipiente separate.
Ciupercile comestibile, culese din padure, se spala sub jet puternic de apa, astfel incit sa inlaturati eventualii spori ai altor specii. In rest, nu le cunoasteti, nu le consumati.
Lasati folclorul la o parte: lingurita de argint pusa in apa in care fierb nu se inegreste daca sunt otravitoare. Iar cele toxice nu isi schimba culoarea la taiere. Buretele viperei, ciuperca foarte otravitoare, prezinta carnea alba si dupa sectionare. De asemenea, ciupercile batrine, din specii comestibile, sunt toxice. Pentru necunoscatori, cele mai sigure sunt exemplarele de cultura.
Paie oparite, var. Si miceliu. Doar din aceste ingrediente cresc ciuperci care depasesc trei kilograme. Cunoscutele Pleurotus. Le gasim in toate supermarketurile. Dar romanii le pun pe locul al doilea, dupa specia champignon. Ciupercile consuma paiele. Si sunt vedetele celei mai spectaculoase transformari din natura. Consuma celuloza si se transforma in aminoacizi
18 aminoacizi din 20 cit are carnea, adica proteina perfecta. Au de asemenea vitamina D, pe care o gasim doar in produsele de origine animala. Dar nu le consumati cu alcool, pentru ca pot sa devina toxice. Nu le pregati in vase cu smaltul sarit pentru ca intra in reactie cu fierul. Si nu consumati mincare gatita de mai mult de 2 zile. Din nou, devine toxica.
Sporii ciupercilor zboara peste tot prin aer. Gasesc mediul perfect, cald si umed, in plamanii umani. Daca n-am avea un sistem imunitar performant, care sa ii distruga, ne-ar sufoca tocmai ciupercile. In proportie de 80%, celulele unei ciuperci sunt identice cu cele umane. Tocmai de aceea, o infectie cu ciuperci, adica cu fungi, este extrem de greu de tratat. De obicei, veti face cure repetate de tratament.
Sursa: Pro TV
Etichete: alimente, ciuperci, gatit, otravitoare, hribi,
Dată publicare:
13-05-2016 16:47