Greselile din cauza carora ciupercile comestibile devin OTRAVITOARE. De ce testul cu lingurita nu functioneaza

×
Codul embed a fost copiat

Europa intreaga iubeste hribii si trufele de Romania si le ridica la rang de arta culinara. Pe de alta parte, in aceste tari, se cunosc foarte bine regulile de protectie. Despre ele vom vorbi astazi.

Este buna sau nu lingurita de argint, ca sa detectati ciupercile toxice? Se incruciseaza speciile intre ele, astfel incat devin nocive si cele comestibile? Vom analiza mai multe categorii de ciuperci, incluzic cele pleurotus, pe care le intalnim destul de des. In proportie de 80% celulele lor seamana cu cele umane. Iar coincidentele merg si mai departe. Ciupercile contin vitamina D, pe care o putem sintetiza doar noi si animalele.

Uleiurile volatile dau gustul ciupercilor. Chimia spune sa le gatiti intr-o baza grasa, nu in apa. Nu le preparati termic mai mult de 15 minute pentru ca se intaresc si isi pierd gustul.. Spre deosebire de restul Europei, padurile din Romania produc 300.000 de tone de ciruperci anual. Prima regula pentru ecosistem: taiati-le cu un cutit, nu le smulgeti. Ca sa existe si anul care vine.

Am mers in padure cu un expert in ciuperci comestibile. Doctorul Ioana Tudor insista sa le culegeti doar daca le cunoasteti din copilarie. Daca va nimeriti la recoltat, intr-un weekend, stati alaturi de un localnic. In Romania, speciile otravitoare se numesc AMANITA. Pot fi usor confundate cu specii comestibile. Otrava continuta este amanitina. 10 grame dintr-o ciuperca necomestibila are o doza fatala. O bucatica de un centimetru din acea ciuperca, adica.

Sporii celor otravitoare nu se incruciseaza niciodata cu cei ai ciupercilor comestibile. Pe de alta parte, o singura ciuperca toxica contamineaza si alte specii, daca le preparati impreuna. De aceea trebuie recoltate pe specii si in recipiente separate.

Citește și
ciuperci
Producatorii romani trimit tone intregi de hribi in Europa. Cat platesc strainii pentru ciupercile crescute in Romania

Ciupercile comestibile, culese din padure, se spala sub jet puternic de apa, astfel incit sa inlaturati eventualii spori ai altor specii. In rest, nu le cunoasteti, nu le consumati.

Lasati folclorul la o parte: lingurita de argint pusa in apa in care fierb nu se inegreste daca sunt otravitoare. Iar cele toxice nu isi schimba culoarea la taiere. Buretele viperei, ciuperca foarte otravitoare, prezinta carnea alba si dupa sectionare. De asemenea, ciupercile batrine, din specii comestibile, sunt toxice. Pentru necunoscatori, cele mai sigure sunt exemplarele de cultura.

Paie oparite, var. Si miceliu. Doar din aceste ingrediente cresc ciuperci care depasesc trei kilograme. Cunoscutele Pleurotus. Le gasim in toate supermarketurile. Dar romanii le pun pe locul al doilea, dupa specia champignon. Ciupercile consuma paiele. Si sunt vedetele celei mai spectaculoase transformari din natura. Consuma celuloza si se transforma in aminoacizi

18 aminoacizi din 20 cit are carnea, adica proteina perfecta. Au de asemenea vitamina D, pe care o gasim doar in produsele de origine animala. Dar nu le consumati cu alcool, pentru ca pot sa devina toxice. Nu le pregati in vase cu smaltul sarit pentru ca intra in reactie cu fierul. Si nu consumati mincare gatita de mai mult de 2 zile. Din nou, devine toxica.

Sporii ciupercilor zboara peste tot prin aer. Gasesc mediul perfect, cald si umed, in plamanii umani. Daca n-am avea un sistem imunitar performant, care sa ii distruga, ne-ar sufoca tocmai ciupercile. In proportie de 80%, celulele unei ciuperci sunt identice cu cele umane. Tocmai de aceea, o infectie cu ciuperci, adica cu fungi, este extrem de greu de tratat. De obicei, veti face cure repetate de tratament.

Articol recomandat de sport.ro
Georgina, logodnica lui CR7, postare de 5 stele pe rețelele social media: ”BOOM! / Preciosa”
Georgina, logodnica lui CR7, postare de 5 stele pe rețelele social media: ”BOOM! / Preciosa”
Citește și...
O familie din Prahova, la un pas de moarte dupa un
O familie din Prahova, la un pas de moarte dupa un "ospat" cu ciuperci otravitoare. Una din victime a ajuns in coma la spital

Trei femei si un baiat de 15 ani din Prahova au fost la un pas de moarte dupa ce au mancat ciuperci otravitoare culese din padure.

Producatorii romani trimit tone intregi de hribi in Europa. Cat platesc strainii pentru ciupercile crescute in Romania
Producatorii romani trimit tone intregi de hribi in Europa. Cat platesc strainii pentru ciupercile crescute in Romania

Pofta de ciuperci a strainilor este astamparata de hribii romanesti. Tone intregi sunt trimise in Germania, Austria, Italia sau Belgia.

Comorile ascunse din padurile Romaniei. Cum a ajuns un neamt sa caute trufe in Valea Cundului din judetul Mures
Comorile ascunse din padurile Romaniei. Cum a ajuns un neamt sa caute trufe in Valea Cundului din judetul Mures

Impunatoare si vechi de secole, padurile noastre ascund adevarate comori ale pamantului: mult ravnitele trufe, acele ciuperci care valoreaza cat aurul.

Recomandări
Crăciunul din New York. Contrastul dintre magia de pe Instagram și realitatea aglomerată și intensă din oraș
Crăciunul din New York. Contrastul dintre magia de pe Instagram și realitatea aglomerată și intensă din oraș

Crăciunul din New York pare desprins dintr-un film atunci când îl vedem pe Instagram: lumini strălucitoare, decor de film, zâmbete și reclame spectaculoase. Dar realitatea e mult mai intensă.

”Circul anual al lui Putin”. Minciuni, dispreț și amenințări furioase de război – ”cadoul” de Crăciun al Rusiei pentru Europa
”Circul anual al lui Putin”. Minciuni, dispreț și amenințări furioase de război – ”cadoul” de Crăciun al Rusiei pentru Europa

„Circul anual al lui Putin a dus pe noi culmi distorsionarea adevărului”. Așa rezumă comentatorii occidentali tradiționala conferință de presă susținută de președintele rus.  

Noua tradiție ”Elf on the shelf” din America devine modă și la români. Ce reprezintă și cât de sănătoasă este pentru copii
Noua tradiție ”Elf on the shelf” din America devine modă și la români. Ce reprezintă și cât de sănătoasă este pentru copii

Moda lansată de vestici, ”Elf on the shelf” - pe românește, ”spiridușul de pe raft” - ia amploare și la noi în țară. Tradiția vine de peste Ocean, unde părinții mută o jucărie-spiriduș prin casă, pe timpul nopții.