Cine are incalzire prin "Casa Verde" e fericit! Nu-i e frica de factura

Dată publicare: 07-01-2011 00:00
Dată actualizare: 18-10-2012 14:22


Gerul Bobotezei, care ne taie respiratia in aceste zile, ne va mai face sa inghetam o data, cand vor veni facturile la incalzire. Nu este si cazul celor care au gasit alternative si si-au instalat, de exemplu, centrale speciale, prin programul Casa Verde.

De cand le-au pus in functiune, proprietarii au platit si de doua ori mai putin decat le achitau companiilor de gaze.

Daca si-ar fi incalzit cu gaz casa de 150 de metri patrati, un astfel de proprietar ar fi dat pentru luna trecuta 800 de lei. Nu a platit decat 400 si totul pentru ca in centrala se ard...  peleti, facuti din rumegus.

Cu un sac de peleti se poate incalzi o casa de 150 de metri patrati, timp de o zi. Pentru o iarna intreaga este nevoie de 250 de saci.

Cu ajutorul unui termostat, centrala reuseste sa mentina o temperatura constanta. In momentul in care temperatura atinge 23 de grade, centrala se va opri, iar temperatura se mentine in confort pe toata durata zilei.

Mai mult, functioneaza si vara, cand nu va incalzi decat apa menajera.

Centrala cu peleti a costat 5000 de euro, dar proprietarul a recuperat o treime de la stat prin programul "Casa Verde", care continua si in 2011.

"In acest an am prevazut din nou inca 100 de milioane. Vom vedea, in masura in care solicitarile sunt mai mari, avem posibilitatea sa redistribuim", a spus Gheorghe Popescu, presedinte AFM.

Daca vreti subventie de la stat pentru montarea unei astfel de centrale, trebuie sa depuneti un dosar la Agentia de Protectie a Mediului.

Daca este aprobat, puteti sa va montati sistemul de incalzire pe banii dumneavoastra si apoi sa mergeti cu factura fiscala si certificatul de garantie la Agentia de Mediu, care plateste subventia.

Statul acopera o parte din costuri si pentru panouri solare si pompe de caldura.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO