Cercetătorii se opun tăierii bugetului. Tudose: „Produc hârtii și articole”
Fără bani şi fără specialişti suficienţi, institutele de cercetare de stat se luptă să supravieţuiască. Sindicaliştii din domeniu au mers marţi la Guvern ca să ceară dacă nu mai mulţi bani, atunci măcar păstrarea bugetului alocat la începutul anului.
Iar premierul a vorbit despre institutele de cercetare care ''produc hârtii şi articole'', în loc să vină cu rezultate concrete, care să fie folosite în economie.
La Institutul Cantacuzino se face acum cercetare. Producţia de vaccinuri s-a oprit acum mai bine de cinci ani. Autorităţile au în plan repornirea producţiei, însă asta s-ar putea întâmplă abia peste doi ani.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Nici pentru partea de cercetare nu sunt însă suficiente resurse.
Mircea Ioan Popa, Directorul Institutului Cantacuzino: ''Avem nevoie de resurse umane, de resurse materiale. Sunt şi proiecte care costă foarte mult şi pe care din proiecte mai mici nu le putem finanţa.''
Nu doar lipsurile îi împovărează pe cercetători, ci şi birocraţia.
Mircea Ioan Popa, Directorul Institutului Cantacuzino: "Cercetătorii români pe care eu îi cunosc trebuie să scrie proiecte, să le gestioneze, să fie atenţi la partea economică"
Cu aparate învechite şi puţini specialişti, Institutul nu poate să câştige proiecte europene care să-i permită să facă ''cercetare medicală contemporană''.
Adrian Ionel, fost director al Institutului Cantacuzino: "Problema cea mai mare nu este aceea a banilor în acest moment, cât cea a personalului calificat care este mult îmbătrânit, insuficient, în mod clar insuficient şi pe multe segmente lucrează cu echipamente învechite, total neperformante."
Iar cu un salariu de 2.000-3.000 de lei, cât încasează un tânăr cercetător dintr-un institut de stat, e greu să atragi specialişti.
Cu aceleaşi probleme se confruntă mai toate institutele de cercetare din ţară.
Radu Minea, Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Cercetare-Proiectare din România: "Din cei 60 de mii cu care am pornit atestaţi în '89, acum cu bunăvoinţa mai sunt vreo 10-11 mii de cercetători atestaţi.''
Sindicaliştii din domeniul cercetării au mers la premier ca să-i ceară să nu le fie tăiate din fondurile alocate la începutul anului. Dar premierul a cerut rezultate.
Radu Minea, Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Cercetare-Proiectare din România: ''După dumnealui, este o problema cu aceste institute care în loc să producă ceva care să folosească, să fie livrabil, utilizat în economic, produc hârtii şi produc articole, au devenit ziarişti toţi cercetătorii!''
Potrivit unui clasament european, România este pe ultimul loc la capitolul inovare. Peste jumătate dintre cei 40 de mii de angajaţi în domeniul cercetării sunt bugetari, iar salariul mediu este de aproximativ 3.000 de lei.
Sursa: Pro TV
Etichete: bani, buget, stat, cercetatori, cercetare, fond,
Dată publicare:
08-08-2017 19:19