Cercetătorii se opun tăierii bugetului. Tudose: „Produc hârtii și articole”

Ultimul update: Luni 14 August 2017 16:19
Data publicarii: Marti 08 August 2017 19:19
Categorie: Social

Fără bani şi fără specialişti suficienţi, institutele de cercetare de stat se luptă să supravieţuiască. Sindicaliştii din domeniu au mers marţi la Guvern ca să ceară dacă nu mai mulţi bani, atunci măcar păstrarea bugetului alocat la începutul anului.

Iar premierul a vorbit despre institutele de cercetare care ''produc hârtii şi articole'', în loc să vină cu rezultate concrete, care să fie folosite în economie.

La Institutul Cantacuzino se face acum cercetare. Producţia de vaccinuri s-a oprit acum mai bine de cinci ani. Autorităţile au în plan repornirea producţiei, însă asta s-ar putea întâmplă abia peste doi ani.

Nici pentru partea de cercetare nu sunt însă suficiente resurse.

Mircea Ioan Popa, Directorul Institutului Cantacuzino: ''Avem nevoie de resurse umane, de resurse materiale. Sunt şi proiecte care costă foarte mult şi pe care din proiecte mai mici nu le putem finanţa.''

Nu doar lipsurile îi împovărează pe cercetători, ci şi birocraţia.

Mircea Ioan Popa, Directorul Institutului Cantacuzino: "Cercetătorii români pe care eu îi cunosc trebuie să scrie proiecte, să le gestioneze, să fie atenţi la partea economică"

Cu aparate învechite şi puţini specialişti, Institutul nu poate să câştige proiecte europene care să-i permită să facă ''cercetare medicală contemporană''.

Adrian Ionel, fost director al Institutului Cantacuzino: "Problema cea mai mare nu este aceea a banilor în acest moment, cât cea a personalului calificat care este mult îmbătrânit, insuficient, în mod clar insuficient şi pe multe segmente lucrează cu echipamente învechite, total neperformante."

Iar cu un salariu de 2.000-3.000 de lei, cât încasează un tânăr cercetător dintr-un institut de stat, e greu să atragi specialişti.

Cu aceleaşi probleme se confruntă mai toate institutele de cercetare din ţară.

Radu Minea, Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Cercetare-Proiectare din România: "Din cei 60 de mii cu care am pornit atestaţi în '89, acum cu bunăvoinţa mai sunt vreo 10-11 mii de cercetători atestaţi.''

Sindicaliştii din domeniul cercetării au mers la premier ca să-i ceară să nu le fie tăiate din fondurile alocate la începutul anului. Dar premierul a cerut rezultate.

Radu Minea, Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Cercetare-Proiectare din România: ''După dumnealui, este o problema cu aceste institute care în loc să producă ceva care să folosească, să fie livrabil, utilizat în economic, produc hârtii şi produc articole, au devenit ziarişti toţi cercetătorii!''

Potrivit unui clasament european, România este pe ultimul loc la capitolul inovare. Peste jumătate dintre cei 40 de mii de angajaţi în domeniul cercetării sunt bugetari, iar salariul mediu este de aproximativ 3.000 de lei.

Genele care provoacă boli cardiace ereditare, eliminate pentru prima oară în istorie
Genele care provoacă boli cardiace ereditare, eliminate pentru prima oară în istorie
VIDEO PROTVPLUS.RO
selfie
Pericolele la care sunt supuşi în mediul online adolescenţii români. Până unde merge încrederea în influenceri
"Tatăl meu mă umileşte". Cum sacrifică România actuala generaţie de copii
Riscurile la care ne expunem dacă prăjim cartofii la peste 175 de grade. Ce este acrilamida
Luna decembrie, o perioadă de patimi financiare pentru părinţi. Cât scot din buzunar pentru serbări şi cadouri
După ce au construit căminul, și-au dat seama că niciun bătrân nu vrea să stea aici
Manualul unic va dispărea de pe piaţă. Ecaterina Andronescu, pentru Ştirile ProTV: "Nu a fost o decizie tocmai fericită"
oi
Scandal mare. Ciobanii din Tulcea amenință că își vor îneca toate oile în Dunăre
Handbalista Ada Iliescu mai are nevoie de 8.000 de euro ca să audă din nou. Cum poți dona
Ce s-a întâmplat cu asistaţii social după adoptarea "Legii anti-lene". "Eu nu prea pot, am mai multe"
Soluţia experţilor UE pentru facturi mai mici. Cum trebuie să ne spălăm
Angajaţii Metrorex au anunțat că vor intra în grevă generală pe perioadă nedeterminată
Patru răniți după impactul violent dintre două mașini, la Sinaia. Manevra periculoasă făcută de un șofer