Centrul pentru copiii cu autism si dizabilitati din Cluj, construit cu fonduri europene, risca sa isi suspende activitatea

Ultimul update: Joi 09 Martie 2017 07:07
Data publicarii: Luni 06 Martie 2017 16:34
Categorie: Social

Un centru din Cluj Napoca pentru copii cu autism si dizabilitati, dar si pentru adulti cu problema de dementa, ridicat pe fonduri europene, risca sa isi suspende activitatea in curand.

Conducerea centrului a solicitat in repetate randuri Consiliului Judetean sa mai angajeze cel putin 10 terapeuti, In plus, trebuie renovat subsolul cladirii, unde se afla mai multe documente si sali de terapie. Pentru ca pana acum nu s-a gasit nicio solutie, multi copii vor fi nevoiti sa isi intrerupa tratamentele, iar altii, care sunt pe lista de asteptare, nu mai au nicio speranta ca pot ajunge aici pentru recuperare.

In 2014 in centrul pentru copii si adulti cu probeleme s-au investit 4 milioane de euro si au fost anagajati aici 55 de terapeuti, asistente si ingrijitori. Problemele insa au aparut cand subsolul cladirii s-a degradat, iar firma care executa lucrarile a intrat in faliment. In plus, pentru numarul mare de pacienti, ar mai fi nevoie de cel putin 10 terapeuti.

Mihaela Telcean, sefa Centrul comunitar judetean Cluj: "In aceste conditii, suntem nevoiti, conform procedurilor, pentru ca nu mai poate fi vorba de suprasolicitarea terapeutilor, ci de imposibilitatea prelungirii contractelor celor care sunt de 2 ani la noi, de a nu le mai continua serviciile acestor copii."

Consiliul Judetean in subordinea caruia sa afla centrul spune ca stie problemele si incearca sa gaseasca solutii.

Alin Iuga, purtator de cuvant Consiliul Judetean Cluj: "Dupa adoptarea bugetului pe acest an, luam in calcul o serie de masuri care sa contribui la direct la cresterea calitatii tuturor srviciilor unde se va constata ca exista astfel de deficient."

Daniel Tamas director DGASPC Cluj: "Am fost informat ca exista solicitari din partea acestor parinti, dar nu stiu in acest moment daca le-a fost dat un feedback."

Pana acum, sute de copii si adulti au beneficiat de serviciile acestui centru gratuit. Insa multi parinti au fost anuntati ca de acum inainte este posibil sa nu mai poata sa vina aici pentru terapie.

Simona Vamos, mama: „Ne vedem in fata faptului implinit si pusi intr-o situatie neplacuta, incepand scoala sa trebuiasca sa renuntam la anumite terapii, ceea ce inseamna un regres pentru Catalin."

Adina Cutea, mama lui Nicolas: "Nicolas vine aici la centru de cand avea 11 luni. La 11 luni nu putea nici macar sa stea in fund, aici a invatat sa mearga, aici a invatat sa interactioneze si cu copii si cu terapeutii."

Cristina Sandu, logoped: "Avand in vedere faptul ca suntem supraincarcate, poate ca in timp nu vom reusi sa dam randament asa cum facem in prezent si poate se ajunge in punctul in care munca noastra nu va mai fi atat de apreciata cum este in prezent."

Gabriela Simu, mama: "Sigur ar fi cea ai mare nenorocire si cea mai mare drama ca efectiv sa nu mai beneficiem de aceste terapii, pentru ca aceste terapii, care pur si simplu mentin echilibrul in viata si fara ele nu stiu ce ne-am face."

Beneficiarii centrului primesc aici terapie zilnic cate 8 ore si multi dintre pacienti strabat cale lunga si vin, cu programare, din alte zone ale tarii.

Copiii diagnosticati cu sindromul Down vor beneficia de insotitor. Anuntul facut de Ministerul Sanatatii
Copiii diagnosticati cu sindromul Down vor beneficia de insotitor. Anuntul facut de Ministerul Sanatatii
VIDEO PROTVPLUS.RO
branzeturi romania, pret,
Brânzeturile românești i-au cucerit pe străini. La cât ajunge un kilogram
Metoda prin care mai multe minore au fost păcălite de proxeneți. O tânără a murit
Greva minerilor s-a încheiat. Ce le-au promis autorităţile
Singura zi în care Eminescu face trafic pe internet. Cum au marcat românii ziua lui
Românii preferă mașinile SH și fac reparații ieftine. Pericolele la care se expun
Perioada reducerilor de iarnă a început oficial. Cât timp sunt valabile promoțiile și de 90%
catel
Operațiune de salvare în Timișoara. O cățelușă și puii ei, scoși din canal
Împinși de sărăcie, locuitorii din cartierul Ferentari își extind periculos locuințele
Copiii abandonați nu sunt o prioritate pentru aleși. Legea adopțiilor, uitată de Parlament
Hoții care au aruncat în aer un bancomat la Arad s-ar fi inspirat din filme
În ciuda iernii grele, urşii care acum ar trebui să hiberneze sunt în căutare de hrană
Alex Dima: Oamenii simt și știu prea bine ce facem noi. Implicarea este cuvântul cheie.