Cele mai noi provocări pentru familiile cu copii mici. Fenomenul ce a luat prin suprindere autoritățile
Românii se confruntă cu o situaţie greu de imaginat după revoluţie, când toată lumea visa să trăiască într-un oraş mare.
În ultimii 5 ani lucrurile au stat exact pe dos. Sătui de aglomeraţie şi de stres, tinerii au migrat la sat şi şi-au mărit familiile.
Problema este că autorităţile locale au fost luate prin surprindere, astfel că şcolile şi locurile de joacă sunt insuficiente în aceste locuri.
Aproape o treime dintre nou-născuţii din judeţul Cluj locuiesc într-o comună pe lângă oraş, potrivit unui studiu realizat de Banca Mondială.
Populaţia comunei Floreşti de exemplu aproape că s-a triplat în zece ani.
Cosmina şi soţul ei locuiesc aici de 3 ani, iar peste o lună va veni pe lume cel de-al doilea copil al lor. Credeau că într-un astfel de loc vor avea o viaţă liniştită, însă au dat peste provocări la care nici nu s-au gândit.
În aceeaşi situaţie sunt alte 60 de familii. Administraţia locală încearcă să ţină pasul cu natalitatea în creştere. S-au deschis unităţi de învăţământ şi există proiecte pentru altele.
Ionuţ Opre, părinte: "Personal, noi o să încercăm un homeschooling. Rămânem aici. Gândiţi-vă, oameni care şi-au luat un credit 30 de ani, 40 de ani, plătesc la bancă, nu poţi să te muţi tot la 3-4 ani."
Povestea se repetă în Iaşi. În comuna Rediu de exemplu, în urmă cu 5 ani se năşteau 60 de copii, acum 88.
Mariana Negrilă, director executiv Direcția Statistică Cluj: "Observăm o scădere chiar şi de până la 20 la sută a născuţilor în municipiile reşedinţa de judeţ, în schimb în localităţile din jurul acestor municipii reşedinţa de judeţ din zona metropolitană, se înregistrează sunt localităţi la nivelul ţării unde avem creşteri ale natalităţii de peste 90 la sută."
Nalitatea a crescut spectaculos şi în vecinătatea Timisoarei . 91 la sută în Dumbrăvița şi 84 la sută în Giroc.