Cele mai bune rețete de turtă dulce și ciocolată de casă


Ultimul update: Sambata 08 Decembrie 2018 20:05
Data publicarii: Sambata 08 Decembrie 2018 19:36
Categorie: Stiri Sociale

Suntem în sezonul aromelor ispititoare de scorțișoară, vanilie și lămâie. Ciocolată de casă, turtă dulce și prăjiturile se vând cel mai bine acum la târgurile de Crăciun, dar și în magazine.

Făcute după rețete vechi, unele reinterpretate, dulciurile sunt comandate şi de românii plecați din țară, care au rămas fideli gustului din copilărie.

Localitatea Bonţida din Cluj pare acum un tărâm de poveste, cu căsuţe din turtă dulce, brazi pictaţi şi moşi scăldaţi în glazură.

Bucătar: "Este o reţetă de turtă dulce de peste 100 de ani, din zona Clujului. Punem zahăr şi 30% miere de albine, după care apa şi cuişoare, această compoziţie se amesteca, după care se pune la fiert."

Se adauga şi faină, apoi aluatul se lasă la 24 de ore să se odihnească.

Familia Rigo face zilnic peste 300 de forme de turtă dulce. "Ne pregătim cu: căsuţa Moşului, mănuşă, cizmuliţa Moşului, renul lui Moş Crăciun, brăduţi. Ca să facem faţă trebuie să lucrăm 25 din 24 ca să onorăm comenzile."

Preţurile pornesc de la 5 lei şi urcă până la 50.

Femeie: "Nu cred că există altă turtă dulce mai bună decât asta. Am căutat-o tot târgul."

Se munceşte de zor şi la malul mării.

Cofetar: "La aluatul de turtă dulce este foarte important să facem cu o seară înainte de a-l coace. E bine să stea la frigider 10-12 ore pentru a trage aromele."

Aluatul se coace apoi în cuptor şi după doar 10 minute, aroma de scorţişoară învăluie bucătăria. La fel şi mirosul de ciocolată.

Cofetar: "Facem ciocolată de casă, după o reţetă tradiţională."

Cofetarii folosesc lapte praf, cacao, unt şi zahăr. După preferinţe, unii adauga nucă, alune, fructe de pădure sau fulgi de cocos.

Cofetar: "Secretul ciocolatei de casă constă fix în siropul ăsta, adică cu cât siropul este mai gros cu atât ciocolata de casă va ieşi mai bine, nu devine cleioasă, se încheagă mai repede."

Preparatul trebuie să stea la rece măcar două ore.

Cofetar: "Eliberează toţi hormonii fericirii această ciocolată de casă, bogată în cacao."

Mulţi preferă şi fructe în compoziţie.

Cofetar: "Aceasta de exemplu este cea mai bine vândută, ciocolată în două culori cu afine, portocală şi mango."

Fiecare are propriul secret.

Cofetar: "Ciocolata noastră conţine unt, cacao, zahăr şi multă dragoste."

50 de grame dulci costă 5 lei.

Proprietară cofetărie: "Vedeta produselor de la noi este ciocolata de casă pentru că aminteşte de copilăria tuturor, ajunge şi în străinătate. "

Salamul de biscuiţi, plăcintele poale în brâu, zise şi brânzoaice sau prăjiturile Ion Creangă sunt şi ele foarte căutate în această perioadă.

 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO