Noile legi ale educatiei au intrat in dezbatere publica!


Ultimul update: Miercuri 31 Octombrie 2012 01:21
Data publicarii: Vineri 14 August 2009 00:00
Categorie: Stiri Sociale

Pana cand elevii, parintii si profesorii isi vor da cu parerea in legatura cu modificarile aduse, in coalitia de la putere apar probleme.

 

Disputa are loc in jurul celor doua pachete de legi ale educatiei. Cel propus de Mircea Miclea, fost ministru al invatamantului si cel initiat de Ecaterina Andronescu.

Democrat liberalii o acuza pe sefa de la Educatie ca a incalcat prin acest proiect programul de guvernare si spun ca executivul isi va asuma raspunderea pe pachetul Miclea.

Vineri insa, prim-ministrul a fost rezervat in declaratii si nu a vrut sa precizeze ce legi sustine. Aceeasi pozitie a avut-o si Mircea Geaona, care a declarat ca "nu vrea sa faca un concurs de frumusete intre cele doua proiecte".

Mircea Miclea propune ca invatamantul obligatoriu sa fie de 10 ani, in loc de 13, asa cum isi doreste Andronescu.

Fostul ministru sustine reintroducerea examenului de admitere la liceu, in timp ce actuala sefa de la Educatie propune ca intrarea in clasa a noua sa se faca pe baza mediei dintre notele din gimnaziu si nota luata la o testare nationala.

Contradictie si la numirea directorilor de scoli. Miclea nu vrea ca acestia sa fie si membri de partid, pe cand Andronescu nu vede in asta o problema.

Opiniile difera si in ceea ce priveste invatamantul universitar. Fostul ministru sustine alegerea rectorilor prin concurs, pe cand actualul vrea ca acesta sa fie ales de colegi.

"Aceasta lege este unitara, strange toate reglementarile pe invatamant, este de natura sa dea stabilitate sistemului, predictibilitate si sa il modernizeze", spune Ecaterina Andronescu.

"Am facut o diagnoza a sistemului, apoi un pact national, apoi o strategie si din strategie s-a elaborate o lege. O lege trebuie scrisa pentru a rezolva o problema din sistem, nu pentru a te juca cu creionul pe vechea legislatie", sustine Mircea Miclea.

Desi nu sunt foarte impacate, sindicatele sustin mai degraba legile ministrului Andronescu.

Ramane insa de vazut ce pachet ramane in picioare. Sefii celor doua partide de la putere sunt mai nou rezervati.

 

Razboiul continua! Liber la admitere, la Spiru Haret!
Spiru Haret: Cerem demisia Ecaterinei Andronescu!
Noul Cod al Educatiei - picatura care a umplut paharul in coalitie?
VIDEO PROTVPLUS.RO