Noile legi ale educatiei au intrat in dezbatere publica!

Ultima actualizare: 31-10-2012 01:21

Pana cand elevii, parintii si profesorii isi vor da cu parerea in legatura cu modificarile aduse, in coalitia de la putere apar probleme.

 

Disputa are loc in jurul celor doua pachete de legi ale educatiei. Cel propus de Mircea Miclea, fost ministru al invatamantului si cel initiat de Ecaterina Andronescu.

Democrat liberalii o acuza pe sefa de la Educatie ca a incalcat prin acest proiect programul de guvernare si spun ca executivul isi va asuma raspunderea pe pachetul Miclea.

Vineri insa, prim-ministrul a fost rezervat in declaratii si nu a vrut sa precizeze ce legi sustine. Aceeasi pozitie a avut-o si Mircea Geaona, care a declarat ca "nu vrea sa faca un concurs de frumusete intre cele doua proiecte".

Mircea Miclea propune ca invatamantul obligatoriu sa fie de 10 ani, in loc de 13, asa cum isi doreste Andronescu.

Fostul ministru sustine reintroducerea examenului de admitere la liceu, in timp ce actuala sefa de la Educatie propune ca intrarea in clasa a noua sa se faca pe baza mediei dintre notele din gimnaziu si nota luata la o testare nationala.

Contradictie si la numirea directorilor de scoli. Miclea nu vrea ca acestia sa fie si membri de partid, pe cand Andronescu nu vede in asta o problema.

Opiniile difera si in ceea ce priveste invatamantul universitar. Fostul ministru sustine alegerea rectorilor prin concurs, pe cand actualul vrea ca acesta sa fie ales de colegi.

"Aceasta lege este unitara, strange toate reglementarile pe invatamant, este de natura sa dea stabilitate sistemului, predictibilitate si sa il modernizeze", spune Ecaterina Andronescu.

"Am facut o diagnoza a sistemului, apoi un pact national, apoi o strategie si din strategie s-a elaborate o lege. O lege trebuie scrisa pentru a rezolva o problema din sistem, nu pentru a te juca cu creionul pe vechea legislatie", sustine Mircea Miclea.

Desi nu sunt foarte impacate, sindicatele sustin mai degraba legile ministrului Andronescu.

Ramane insa de vazut ce pachet ramane in picioare. Sefii celor doua partide de la putere sunt mai nou rezervati.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Intrebarea Mesei Rotude cu Andreea Antonescu - "Sex în avion, da, sex în 3, nu"

39:46
Alt Text!
ePlan
Despre organizația viitorului- un nou mod de lucru, dar și învățare continuă de la cele mai bune universități din lume cu Delia Rotaru, VP People & Organisation eMAG

27:33
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu cu Allen Coliban. Susține vaccinarea obligatorie a funcționarilor. De ce reduce viteza și accesul mașinilor în Brașov?

33:51
Alt Text!
ShARE ÎN BUCATE
Păstrăv cu morcovi și sos cu gogonele

33:36
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 17 octombrie 2021

43:00
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu Clotilde Armand: despre obligativitatea vaccinării funcționarilor primăriei și relația dificilă cu Nicușor Dan

23:24
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 10 octombrie 2021

42:19
Alt Text!
Hai să fim super!
Best Of Hai sa fim Super!

25:12
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 7 Octombrie 2021

27:26
Alt Text!