Minerii de la Rosia Montana au iesit din subteran impreuna cu Ponta. "Le-am promis ca facem comisie"
Minerii de la Rosia Montana au incheiat protestul dupa o discutie cu Victor Ponta, care le-a promis ca ii va aduce la Rosia Montana pe membrii Comisiei Parlamentare speciale pentru a vedea exact cum stau lucrurile si abia apoi sa ia o decizie.
UPDATE 19:50 Minerii de la Rosia Montana au iesit din subteran impreuna cu premierul Victor Ponta
Premierul a iesit din subteran alaturi de minerii care protestau acolo de miercuri, respectiv de vineri, transmite corespondentul MEDIAFAX.
"Le-am promis ca se face comisie si aducem aici comisia, sa se decida aici", a afirmat premierul Victor Ponta, la iesirea din galerie.
Totodata, primul-ministru a declarat ca nimeni nu se poate antepronunta in privinta situatiei minerilor de la Rosia Montana, pentru ca "nu stiu ce viata au oamenii acestia".
Premierul i-a trimis pe mineri acasa, "la neveste si copii", deoarece luni incepe scoala, iar micutii "trebuie sa mearga cu tatii lor la scoala".
"Eu le-am promis ca o sa facem comisia si o sa-i aducem pe toti din comisie aici sa vorbeasca cu ei. si sa vada aici, sa se decida daca sustin sau nu proiectul, dar nimeni nu are voie, cand nu stie ce viata au oamenii astia, sa zica "Nu". Trebuie sa-i aducem aici, le-am promis si o sa ma tin de cuvant (...) Le-am promis ca ne intoarcem aici cu comisia speciala si ca fiecare parlamentar ii va asculta si pe ei. Sa ne gandim ca oamenii astia au dreptul la viata", a afirmat Victor Ponta la iesirea din mina de la Rosia Montana.
"Maine incepe scoala si copiii lor trebuie sa mearga cu tatii la scoala", a mai sustinut premierul, explicand de ce a venit, duminica, la Rosia Montana pentru a discuta cu minerii.
Primul-ministru a adaugat ca a vrut sa ii informeze pe mineri ca "si vocile lor se aud" si ca "au dreptul la un viitor", motiv pentru care le-a promis prezenta comisiei speciale la Rosia Montana, in asa fel incat fiecare membru al acesteia sa vada personal situatia, dupa care sa decida.
Intrebat de ce nu a mers in zona mai devreme, Ponta a raspuns ca duminica a vrut sa ii convinga pe mineri sa fie luni, in prima zi de scoala, alaturi de copiii lor.
Totodata, intrebat daca nu ar fi trebuit sa mearga la Rosia Montana si Crin Antonescu, Ponta a raspuns: "ii voi spune sa vina aici, va fi bine primit. Daca nu vii aici nu poti decide asupra vietii lor", a afirmat Ponta.
De asemenea, Ponta a fost intrebat daca nu ar fi trebuit sa ajunga acolo si presedintele Traian Basescu, iar premierul a raspuns: "Toti oamenii politici trebuie sa vina aici sa vada cu ochii lor si apoi sa voteze".
Unul dintre mineri, intrebat daca are incredere in promisiunea premierului, a raspuns afirmativ, dar a spus ca in cazul in care se va insela totusi, minerii vor trece la masuri extreme.
Un alt ortac a declarat ca initial protestatarii au refuzat propunerea premierului de a iesi din subteran pana la sosirea comisiei, insa dupa aceea au fost convinsi sa renunte la protest.
La randul lor, sotiile minerilor iesiti la suprafata au spus ca in zilele in care acestia au protestat le-a fost "foarte greu".
Premierul Victor Ponta a plecat de la Rosia Montana.
Cei care s-au aflat la suprafata in semn de solidaritate cu minerii aflati in subteran au scandat la iesirea ortacilor din mina: "Cinste lor/Cinste lor, cinste lor, minerilor".
Comisia parlamentara speciala pentru Legea privind Rosia Montana urmeaza sa fie constituita saptamana viitoare, cel mai devreme marti.
Conform unor surse parlamentare ale Mediafax, comisia parlamentară privind Rosia Montana va fi condusa de deputatul PSD Iulian Iancu.
Iulian Iancu este presedintele Comisiei pentru industrii si servicii din Camera Deputatilor.
La nivelul USL s-a decis ca sefia Comisiei parlamentare speciale pentru proiectul privind Rosia Montana sa revina social-democratilor, au mai precizat sursele citate.
UPDATE 19:00 Premierul Victor Ponta a ajuns la Rosia Montana, pentru a discuta cu minerii din subteran
Premierul Victor Ponta s-a indreptat catre mina insotit de prefectul judetului Alba, Gheorghe Feneser.
Intrebat daca spera sa ii convinga pe minerii blocati in subteran sa renunte la protest, Ponta a raspuns: "Sper ca da, de aia am venit aici".
Premierul a fost echipat cu costumul specific minerilor care lucreaza la Rosia Montana, respectiv cascheta alba, costum verde si cizme, apoi a coborat in galeria Catalina-Monulesti, unde se afla minerii protestatari.
Ponta a coborat in mina insotit de liderul Sindicatului "Viitorul Mineritului" din Rosia Montana, Cristian Albu.
In timp ce premierul se indrepta spre mina, cele circa doua mii de persoane aflate la suprafata scandau "Vrem sa muncim, nu sa cersim".
UPDATE 17:30 Aproape 2.000 de persoane au ajuns la Rosia Montana, in semn de solidaritate cu minerii protestatari
Pana duminica la ora 17.00, aproape doua mii de persoane din tara au ajuns la Rosia Montana, pentru a-si manifesta solidaritatea cu minerii blocati de miercuri in subteran, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Potrivit Sindicatului "Viitorul Mineritului" din Rosia Montana, cinci mii de persoane din intreaga tara sunt asteptate, duminica, la Rosia Montana, pentru a fi alaturi de cei 33 de mineri blocati in subteran.
Intrebat cine sunt cele cinci mii de persoane, liderul Sindicatului "Viitorul Mineritului" din Rosia Montana, Cristian Albu, a raspuns ca sunt "comunitatile miniere in care este nevoie de locuri de munca".
Tot la Rosia Montana ar trebui sa ajunga si presedintele Traian Basescu. Acesta declara, duminica dupa-amiaza, dupa ce a participat la Serbarile nationale de la Tebea, ca ar trebui sa mearga la Rosia Montana.
Intrebat ce va face dupa ce pleaca de la Tebea, Traian Basescu a raspuns: "Cred ca ar trebui sa merg la Rosia Montana".
Un numar de 22 de mineri aflati in galeria Catalina-Monulesti de la Rosia Montana se afla in a cincea zi de proteste, ceilalti 11 in a treia zi, ei declarandu-se si duminica decisi sa nu renunte pana cand nu vor discuta cu liderii grupurilor parlamentare sau cu reprezentanti ai Guvernului.
Liderul Sindicatului "Viitorul Mineritului" din Rosia Montana, Cristian Albu, a declarat, sambata, ca cei 33 de mineri blocati in subteran se declara decisi sa nu suspende protestul pana cand nu vor discuta cu liderii grupurilor parlamentare sau cu reprezentanti ai Guvernului.
Potrivit sursei citate, senatorul Theodor Atanasiu si deputatul Calin Potor (ambii PNL) au coborat, sambata, in subteran, pentru a discuta cu protestatarii si pentru a le prelua doleantele, ca sa le transmita in Parlament.
Dupa vizita acestora, minerii s-au declarat convinsi sa continue protestul.
Conform liderulului Sindicatului "Viitorul Mineritului" din Rosia Montana, minerii nu vor mai declansa greva foamei. Unii mineri prezinta deja probleme de sanatate, precum tensiune arteriala sau glicemie marite.
In paralel, la gura minei se afla aproximativ 300 de oameni, care protesteaza la suprafata, in semn de solidaritate cu minerii blocati in subteran.
Un numar de 22 de mineri se afla in subteran de miercuri, blocandu-se acolo si cerand sa vina presedintele Senatului, Crin Antonescu, si liderii grupurilor parlamentare pentru a discuta despre situatia economica a zonei si despre proiectul minier. Ei au continuat si joi protestul in galeria Catalina-Monulesti, iar vineri alti unsprezece mineri au coborat in mina si s-au solidarizat cu primii 22.
Presedintele Sindicatului "Viitorului Mineritului Rosia Montana, Cristian Albu, declara ca minerii blocati in subteran il considera pe presedintele Senatului "principalul vinovat de tergiversarea luarii unei decizii in privinta proiectului minier".
Potrivit lui Albu, oamenii sunt disperati deoarece le expira contractele de munca la 1 octombrie si, in lipsa unei decizii privind inceperea proiectului minier, se asteapta sa isi piarda slujbele. El adauga ca aproximativ 350 de angajati ai companiei miniere au contracte de munca pe perioada determinata, care expira la 1 octombrie.
Premierul Victor Ponta a declarat, joi, ca a convenit cu liderul PNL Crin Antonescu constituirea unei comisii parlamentare care sa fie o platforma democratica de dezbatere a proiectului privind Rosia Montana si in care sa fie prezentate toate datele despre acesta.
In acest context, premierul a spus ca, din discutiile cu PDL, liderii acestui partid doresc ca Guvernul sa faca proiectul, dar fara o dezbatere parlamentara, ceea ce, in opinia premierului nu este admisibil.
Marti, Comisia juridica din Senat a adoptat, in unanimitate, un aviz negativ la proiectul de lege privind unele masuri aferente exploatarii minereurilor auro-argentifere din perimetrul Rosia Montana si stimularea si facilitarea dezvoltarii activitatilor miniere in Romania.
Proiectul de lege a primit aviz negativ si din partea Comisiei pentru administratie publica, organizarea teritoriului si protectia mediului din Senat.
Premierul Victor Ponta declara, marti, ca in situatia respingerii proiectului privind Rosia Montana consecinta negativa este "stergerea judetului Alba de pe harta economica", mentionand ca doreste ca toti parlamentarii PSD sa voteze in cunostinta de cauza si nu pe "criterii politice".
Compania Gabriel Resources a transmis luni, intr-un comunicat, ca va analiza toate optiunile posibile in cazul respingerii propunerii legislative privind dezvoltarea proiectului Rosia Montana, inclusiv transmiterea unei notificari formale referitoare la intentia de a initia o actiune in instanta.
Gabriel Resources va cere despagubiri de pana la 4 miliarde de dolari americani daca Parlamentul va respinge saptamana viitoare proiectul de exploatare a aurului la Rosia Montana, declara miercuri directorul general al companiei, Jonathan Henry, intr-un interviu pentru The Globe and Mail.
Din 1 septembrie, in centrul Capitalei si in mai multe orase din tara au loc zilnic proteste ale celor care se opun proiectului minier de la Rosia Montana.
Protestele au fost declansate dupa ce Guvernul a aprobat, in 27 august, un proiect de lege care reglementeaza exploatarea minereurilor din perimetrul Rosia Montana, documentul fiind transmis Parlamentului spre adoptare.
Potrivit proiectului de lege aprobat de Guvern, exploatarea miniera de la Rosia Montana propusa de compania rosia Montana Gold Corporation "este de utilitate publica si de interes public national deosebit".
Exploatarea miniera ar urma sa inceapa in noiembrie 2016, dupa ce planul urbanistic zonal va fi aprobat pana la sfarsitul acestui an, iar participatia statului ar creste cu inca 5,69%, la 25% din actiuni, dar conditionat de emiterea la timp a tuturor autorizatiilor, potrivit unui draft al Acordului intre Guvern, Gabriel Resources si Rosia Montana Gold Corporation pentru inceperea exploatarii.
Compania Rosia Montana Gold Corporation detine la Rosia Montana (judetul Alba), prin concesionare in vederea exploatarii, cel mai important zacamant de aur din Romania, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur si 1.600 de tone de argint.
Investitia Rosia Montana, blocata de mai multi ani din cauza disputelor privind protectia mediului, a fost inclusa in Planul national de investitii si locuri de munca lansat, in urma cu o luna, de Guvern si prezentata ca proiect de "exploatare cu noi standarde de mediu" de unde statul estimeaza beneficii de 78% din ceea ce genereaza proiectul.
Compania Gabriel Resources detine in prezent 80,69% din proiectul Rosia Montana, restul fiind in posesia statului prin compania Minvest.
Sursa: Mediafax
Etichete: proteste, gabriel resources, rosia montana, mineri,
Dată publicare:
15-09-2013 07:53