Cei 22 de mineri continua protestul in subteran la Rosia Montana. Protestele vor continua in strada
Cei 22 de mineri blocati in galeria Catalina-Monulesti din Rosia Montana continua protestul in subteran, in timp ce zeci de rude si colegi ai acestora au stat, in noaptea de miercuri spre joi, la intrarea in mina.
Presedintele Sindicatului "Viitorului Mineritului Rosia Montana", Cristian Albu, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX ca a intrat ultima data la miezul noptii in galerie, pentru a vedea care este starea de sanatate a protestatarilor.
"Starea lor de sanatate este buna, oamenii sunt obositi, dar sunt decisi sa nu renunte si sa isi continue protestul pana la capat", a spus Cristian Albu, precizand ca in permanenta protestatarii sunt supravegheati de salvatorii minieri.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
Liderul sindical a adaugat ca aproximativ 20 dintre colegii minerilor blocati in subteran au ramas, in noaptea de miercuri spre joi, la gura minei, in semn de solidaritate cu acestia.
Cristian Albu a mai spus ca joi, incepand cu ora 11.00, vor continua si protestele de la suprafata, fiind asteptati cateva sute de oameni, atat mineri cat si localnici din Rosia Montana.
Prefectul judetului Alba, Gheorghe Feneser, a declarat ca monitorizeaza in permanenta situatia minerilor blocati in subteran la Rosia Montana si a cerut sa fie luate toate masurile necesare pentru ca acestia sa aiba hrana, apa si medicamente, in caz de nevoie. Acesta a precizat ca doi dintre mineri au probeleme de sanatate, insa pana acum protestul nu le-a agravat starea de sanatate.
Feneser a mai spus ca a avut o discutie personala cu Crin Antonescu, pe care l-a informat ca minerii ii solicita sa vina la Rosia Montana, iar in cazul premierului Victor Ponta a transmis mesajul protestatarilor cancelariei acestuia.
Cei 22 de mineri s-au blocat, miercuri, in subteran la Rosia Montana, cerand sa vina acolo presedintele Senatului, Crin Antonescu, si liderii grupurilor parlamentare pentru a discuta despre situatia economica a zonei si despre proiectul minier.
Cristian Albu declara ca minerii blocati in subteran la Rosia Montana il considera pe presedintele Senatului "principalul vinovat de tergiversarea luarii unei decizii in privinta proiectului minier".
Presedintele Senatului a declarat, miercuri, ca va avea o intrevedere cu liderul sindical al confederatiei Meridian pe subiectul Rosia Montana, dar nu poate da curs solicitarilor minerilor de a se deplasa la Rosia Montana. Antonescu a precizat ca intalnirea cu liderul confederatiei Meridian va avea loc joi.
El a fost intrebat daca va merge personal la Rosia Montana, in conditiile in care minerii ar fi amenintat cu greva foamei.
"Astea sunt niste forme de presiune carora eu nu le pot da curs, pentru ca nu avem iesire din asta. Eu nu cred ca trebuie sa intre in greva foamei, e decizia domniilor lor, eu cred ca trebuie sa discutam foarte serios despre tot ceea ce-i intereseaza. Nu putem crea asemenea precedente, pentru ca nu se poate ca Parlamentul sa voteze imediat o lege pentru ca cineva a intrat in greva foamei. E un gest pe care eu il respect, el are niste motivatii pe care le inteleg si le respect, dar nu putem proceda in felul acesta. Toate formele de comunicare normale si institutionale sunt deschise din punctul meu de vedere", a raspuns Antonescu.
Potrivit presedintelui Sindicatului "Viitorul Mineritului", oamenii sunt disperati deoarece le expira contractele de munca la 1 octombrie si, in lipsa unei decizii privind inceperea proiectului minier, se asteapta sa isi piarda slujbele. El adauga ca aproximativ 350 de angajati ai companiei miniere au contracte de munca pe perioada determinata, care expira la 1 octombrie.
De asemenea, aproximativ 300 de persoane, localnici, dar si angajati ai companiei miniere, au protestat in centrul comunei Rosia Montana, solicitand guvernantilor si parlamentarilor sa ia o decizie privind inceperea proiectului.
Galeria Catalina-Monulesti a fost reabilitata de compania miniera, mina fiind surpata dupa ce exploatarea de stat a fost inchisa. Mina pastreaza si urme ale vechilor galerii romane, fiind inclusa in programul de cercetare arheologica derulat la Rosia Montana pentru descarcarea de sarcina arheologica a zonei, astfel ca proiectul minier sa poata fi derulat.
Marti, aproximativ 500 de persoane, angajati ai companiei Rosia Montana Gold Corporation si localnici din Rosia Montana, au participat la un protest in centrul comunei, cerand inceperea proiectului minier, actiunea nefiind autorizata.
Tot marti, Comisia juridica din Senat a adoptat, in unanimitate, un aviz negativ la proiectul de lege privind unele masuri aferente exploatarii minereurilor auro-argentifere din perimetrul Rosia Montana si stimularea si facilitarea dezvoltarii activitatilor miniere in Romania.
Proiectul de lege a primit aviz negativ si din partea Comisiei pentru administratie publica, organizarea teritoriului si protectia mediului din Senat.
Premierul Victor Ponta a declarat, marti, ca in situatia respingerii proiectului privind Rosia Montana consecinta negativa este "stergerea judetului Alba de pe harta economica", mentionand ca doreste ca toti parlamentarii PSD sa voteze in cunostinta de cauza si nu pe "criterii politice".
Din 1 septembrie, in centrul Capitalei si in mai multe orase din tara au loc zilnic proteste ale celor care se opun proiectului minier de la Rosia Montana.
Duminica seara, peste 7.000 de persoane care se opun proiectului minier de la Rosia Montana au blocat centrul Capitalei, la Universitate, dupa un mars. Proteste similare au avut loc duminica in mai multe orase din tara, intre care Cluj-Napoca, Brasov, Alba Iulia, Bistrita, Sfantu Gheorghe, Suceava si Iasi.
Compania Gabriel Resources a transmis luni, intr-un comunicat, ca va analiza toate optiunile posibile in cazul respingerii propunerii legislative privind dezvoltarea proiectului Rosia Montana, inclusiv transmiterea unei notificari formale referitoare la intentia de a initia o actiune in instanta.
Gabriel Resources va cere despagubiri de pana la 4 miliarde de dolari americani daca Parlamentul va respinge saptamana viitoare proiectul de exploatare a aurului la Rosia Montana, declara miercuri directorul general al companiei, Jonathan Henry, intr-un interviu pentru The Globe and Mail.
Protestele au fost declansate dupa ce Guvernul a aprobat, in 27 august, un proiect de lege care reglementeaza exploatarea minereurilor din perimetrul Rosia Montana, documentul fiind transmis Parlamentului spre adoptare.
Potrivit proiectului de lege aprobat de Guvern, exploatarea miniera de la Rosia Montana propusa de compania rosia Montana Gold Corporation "este de utilitate publica si de interes public national deosebit".
Exploatarea miniera ar urma sa inceapa in noiembrie 2016, dupa ce planul urbanistic zonal va fi aprobat pana la sfarsitul acestui an, iar participatia statului ar creste cu inca 5,69%, la 25% din actiuni, dar conditionat de emiterea la timp a tuturor autorizatiilor, potrivit unui draft al Acordului intre Guvern, Gabriel Resources si Rosia Montana Gold Corporation pentru inceperea exploatarii.
Compania Rosia Montana Gold Corporation detine la Rosia Montana (judetul Alba), prin concesionare in vederea exploatarii, cel mai important zacamant de aur din Romania, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur si 1.600 de tone de argint.
Investitia Rosia Montana, blocata de mai multi ani din cauza disputelor privind protectia mediului, a fost inclusa in Planul national de investitii si locuri de munca lansat, in urma cu o luna, de Guvern si prezentata ca proiect de "exploatare cu noi standarde de mediu" de unde statul estimeaza beneficii de 78% din ceea ce genereaza proiectul.
Compania Gabriel Resources detine in prezent 80,69% din proiectul Rosia Montana, restul fiind in posesia statului prin compania Minvest.