Bulevardul Regina Elisabeta a fost din nou blocat, in a 14-a zi de proteste la Universitate
Protestatarii care se opun proiectului minier de la Rosia Montana au ocupat Bulevardul Regina Elisabeta din Bucuresti si sambata noapte, in a 14-a zi a protestului, au fluturat steaguri tricolore, au cantat si au scandat "Fara violenta".
A paisprezecea zi a protestului a inceput, ca si zilele trecute, in zona fantanii de la Universitate, unde s-au adunat aproximativ o suta de persoane, cu steaguri si peturi umplute cu pietricele, au scandat "Uniti, salvam Rosia Montana!" si au afisat pancarte cu mesaje contra exploatarii miniere cu cianuri, dar si a gazelor de sist.
Ulterior, manifestantii au plecat spre Bulevardul Regina Elisabeta, la fel cum au facut si in serile trecute, s-au asezat pe drum si au continuat protestul, scandand "Fara violenta".
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Cordoanele de jandarmi s-au repozitionat pe bulevardul ocupat de protestatari, intre rondul de la Universitate si intersectia cu strada Academiei.
Manifestantii de la Universitate cer retragerea proiectului de lege care reglementeaza exploatarea minereurilor din perimetrul Rosia Montana, anularea contractului cu Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), interzicerea exploatarilor cu cianuri in Romania, introducerea zonei Rosia Montana in patrimoniul UNESCO si demiterea celor patru initiatori ai proiectului de lege, ministrii Dan sova, Rovana Plumb, Daniel Barbu si directorul ANRM Gheorghe Dutu.
Cateva zeci de persoane care se opun proiectului minier de la Rosia Montana au participat, sambata dupa-amiaza, la un protest inedit. Acestea s-au urcat intr-un tramvai al liniei 21, la capatul de la Piata Sfantul Gheorghe, cu bannere pe care au avut mesaje de respingere a proiectului privind exploatarea minera de la Rosia Montana si cu pliante pentru calatori, pe care au scris efectele exploatarii cu cianuri si motivele protestelor organizate in ultimele doua saptamani in Piata Universitatii.
In textul de pe pliante mai scria ca cetatenii sunt invitati la protestul de duminica, de la ora 17.00, din Piata Universitatii.
Din 1 septembrie, in centrul Capitalei si in mai multe orase din tara au loc zilnic proteste ale celor care se opun proiectului minier de la Rosia Montana.
Punctul culminant al protestelor a fost duminica, 8 septembrie, cand peste 7.000 de persoane au blocat centrul Capitalei, la Universitate, dupa un mars. Proteste similare au avut loc atunci in mai multe orase din tara, intre care Cluj-Napoca, Brasov, Alba-Iulia, Bistrita, Sfantu Gheorghe, Suceava si Iasi.
Si in 15 septembrie protestatarii vor sa se stranga in Piata Universitatii, de unde sa plece in mars pe traseul Bd. Ion C. Bratianu - Bd. Unirii - Bd. Nerva Traian - Calea Vacaresti - Bd. Tineretului - Bd. Dimitrie Cantemir - Bd. Ion C. Bratianu - Piata Universitatii.
Proteste similare sunt anuntate duminica 15 septembrie in mai multe orase din tara, printre care Alba-Iulia, Cluj-Napoca, Iasi, Craiova, Suceava, Buzau, Constanta, Timisoara, Sibiu, Targu Mures si Brasov. De asemenea, sunt anuntate proteste si la Budapesta, Londra, New York, Berlin, Amsterdam, Milano, Praga, Paris, Toronto, Viena, Barcelona.
La protestele de pana acum din Capitala, manifestantii au blocat timp de mai multe ore, in timpul noptii, Bulevardul Regina Elisabeta, Calea Victoriei, dar si un sens al Bulevardului Nicolae Balcescu. De asemenea, ei au protestat in Piata Constitutiei si in Piata Victoriei.
La Rosia Montana, 22 de mineri se afla in subteran de miercuri, blocandu-se acolo si cerand sa vina presedintele Senatului, Crin Antonescu, si liderii grupurilor parlamentare pentru a discuta despre situatia economica a zonei si despre proiectul minier. Ei au continuat si joi protestul in galeria Catalina-Monulesti, iar vineri alti unsprezece mineri au coborat in mina si s-au solidarizat cu primii 22, cerand aprobarea proiectului minier.
Sursa: Mediafax
Etichete: proteste, piata universitatii, rosia montana,
Dată publicare:
15-09-2013 07:45