Ce trebuie sa stiti daca vreti sa faceti agricultura pe bani europeni. Puteti obtine chiar si 1.2 milioane euro de la UE

Ultima actualizare: 23-05-2014 00:12

Agricultura poate fi un pariu castigat de toti cei care risca sa investeasca in acest domeniu. Uniunea Europeana ne pune la dispozitie in urmatorii sapte ani peste 9 miliarde de euro.

Suma uriasa este destinata culturilor agricole, serelor, solariilor si fermelor de animale. Oricine poate accesa acest tip de ajutor, daca prezinta un proiect fezabil. De marti se depun dosarele.

Florin are 19 ani si vrea ca dupa terminarea facultatii de agronomie sa dezvolte ferma deschisa de familia lui in Calarasi. Cum nu are bani, se gandeste serios sa aplice pentru fonduri europene.

"Am vazut de mic, stiu ce inseamna agricultura, imi place", a spus Floriu Iliuta.

Daca vreti sa procedati ca el aveti nevoie de teren si nu numai. Mai exact, orice intreprinzator trebuie sa isi asigure 40% din valoarea proiectului. Restul banilor ii ia de la Uniunea Europeana si de la statul roman.

In cazul fermelor mici, oamenii pot obtine cel mult 75.000 de euro, iar in cazul celor mari, pana la 1,2 milioane de euro.

In cazul in care visati la o sera trebuie sa precizati unde va fi construita, pe ce suprafata si ce materiale o sa folositi.

Apoi depuneti dosarul la agentiile judetene de plati in agricultura sau online, pe site-ul institutiei. In cel mult o jumatate de an, agricultorul primeste un raspuns. E bine sa stiti ca aceste afaceri nu sunt protejate de legea falimentului. Pagubitul e iertat de datorie doar in cazul unei calamitati naturale.

Prin Programul National de Dezvoltare Rurala 2014-2020 se vor cheltui nu mai putin de 9,6 miliarde de euro. 150 de milioane de euro vor merge pentru achizitia de utilaje, animale, echipamente si pentru constructii. 20% dintre suma este destinata fermelor de familie.

"Prin concentrarea fondurilor pe ferme de familie putem sa ajutam la consolidarea clasei de mijloc si a celor ramasi in zona de subzistenta", a declarat Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

In perioada 2007-2013, in Romania au fost infiintate si modernizate cu bani europeni peste 2.800 de ferme.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO