Testele Nationale 2011: Ce subiecte s-au dat la limba si literatura romana. Cum iti calculezi nota

20-06-2011 16:36


Sala de clasa

Peste 220.000 de elevi care au absolvit clasa a VIII-a au dat astazi teza unica la limba si literatura romana. Examenul conteaza pentru admiterea la liceu.

Varianta de subiecte extrasa a fost cea cu numarul 7.

Potrivit ministerului educatiei, elevii au avut de rezolvat doua subiecte mari, cu mai multe subpuncte.

Calculati distanta parcursa de albina in gradina cu flori. Problema de nota 10, la Testele Nationale

LA FINALUL ARTICOLULUI GASITI BAREMUL DE EVALUARE

La primul subiect, notat cu 42 de puncte, elevii au avut in fata un text la prima vedere din opera lui Ioan Slavici.

Ai copiat, ai luat nota 1 si totusi intri la liceu. Paradoxul Evaluarii Nationale din Romania

I. Citeste, cu atentie, textul urmator:

"A fost odata un imparat, si-n curtea acelui imparat se afla un pom atat de inalt, incat nimeni nu era in stare sa-i vada varful. Pomul acesta inflorea si dadea rod in fiecare an, dar nici imparatul, nici curtenii lui, nici vreun alt om pamantean n-a apucat sa vada poama din rodul acela.

Era, se vede, pe acolo, prin inaltimile nestrabatute de ochiul omenesc, cineva care nu lasa sa cada nicio poama pe pamant, ci le culegea toate la timpul potrivit. Imparatul tinea doar sa afle cum sunt poamele rodite de pomul acela, si a dat de stire in toata imparatia lui ca aceluia care se va fi urcat in pomul acela si va putea spune cum anume ii sunt poamele ii va da in casatorie pe aceea dintre fetele sale pe care el insusi si-o va alege.

Yahoo@chuck.norris. Schimbarea Internetului transforma un banc in realitate

Au venit dar boieri de toate spitele, feciori de imparat, pana chiar si feti-frumosi, dar nici unul n-a fost in stare sa se urce in pom. Era insa la curtea imparateasca un flacau tantos, si acesta s-a laudat mumei sale ca el are sa se urce, si-a rugat-o pe aceasta sa se duca la imparat sa-i spuna ca el se urca.

Imparatul nu credea asa ceva si l-a chemat pe Danciu la sine.

- N-o sa fii nici tu in stare sa te urci, i-a zis, si sa stii ca, daca nu te vei putea urca, dau porunca sa-ti taie capul.

Danciu s-a invoit sa-i taie capul, daca nu va fi in stare sa se urce, si a rugat pe imparatul sa-i dea ragaz de trei zile ca sa se gandeasca, iar in timpul acestor trei zile a pus pe un mester faur sa-i faca cataratoare de fier, apoi s-a pus pe urcate.

S-a urcat omul si iar s-a urcat timp de trei zile si trei nopti, si de-o data a dat in scoarta copacului de o gaura prin care a intrat in o coliba in care a gasit o baba batrana, de tot batrana. El ii dete binetele cuvenite.

-Buna seara, bunica draga! ii zise apoi. (Ioan Slavici, Rodul tainic)

1. Noteaza cate un sinonim pentru cuvintele subliniate in text.

2. Explica rolul virgulei in structura "Buna seara, bunica draga!".

3. Precizeaza doua structuri din text care surprind repere ale spatiului descris.

4. Numeste doua moduri de expunere utilizate in textul dat.

5. Prezinta in maxim cinci randuri semnificatia structurii "Au venit dar boieri de toate spitele, feciori de imparat, pana chiar si feti-frumosi, dar nici unul n-a fost in stare sa se urce in pom".

Redacteaza o compunere de 10-15 randuri in care sa argumentezi ca textul citat apartine speciei literare basm.

La subiectul al doilea, elevii de clasa a VIII-a au avut de facut o analiza pe un text la prima vedere din Enciclopedia lumii vii, de Tudor Opris.

II. Citeste, cu atentie, textul urmator:

"Meteoritii, excursionistii lumilor extratereste, sunt probe geologice care pot fi supuse unui examen direct pentru descoperirea urmelor de viata sau a produselor activitatii vitale in Cosmos. Ei au dimensiuni ce variaza de la un micron si chiar sub un micron, pana la 10 kilometri.

Cel mai impresionant ca dimensiune este un bloc de 65.000 de tone care a creat, cu patruzeci de mii de ani in urma, un "Meteor crater", cu un diametru de 1.200 m. Cel mai recent e un meteorit de 12 kg care a cazut in portbagajul unei masini parcate in Teekskill - New York.

El provenea dintr-un bolid extrem de luminos care parcursese, in 1992, 700 de km deasupra statului Virginia si s-a spart in 40 de fragmente, totul fiind filmat de numeroase persoane. Se presupune ca acesti meteoriti s-au format in jurul centurii de asteroizi existente intre planetele Marte si Jupiter". (Tudor Opris, Enciclopedia lumii vii)

*micron: s.m. unitate de masura pentru lungime, egala cu a mia parte dintr-un milimetru.

A. Scrie, pe foaia de examen, raspunsul pentru fiecare dintre cerintele de mai jos:

1. Formuleaza cate un enunt in care sa indici urmatoarele elemente care privesc textul citat

- dimensiunea posibila a meteoritilor;

- locul in care s-au format meteoritii;

- scopul examinarii directe a meteoritilor;

2. Scrie titlul volumului din care a fost extras textul dat si numele autorului.

3. Noteaza litera corespunzatoare raspunsului pe care il consideri corect.

Propozitia subordonata din fraza Meteoritii, excursionistii lumilor extratereste, sunt probe geologice care pot fi supuse unui examen direct pentru descoperirea urmelor de viata sau a produselor activitatii vitale in Cosmos este:

a) completiva directa

b) atributiva

c) completiva indirecta

4. Precizeaza valoarea morfologica si functia sintactica pentru fiecare dintre cuvintele subliniate in text.

B. Redacteaza o compunere de 10-15 randuri in care sa descrii un tablou impresionant din natura (real sau imaginar).

In compunerea ta trebuie:

− sa folosesti un limbaj expresiv in descrierea tabloului din natura;

− sa redactezi un continut adecvat cerintei formulate;

− sa respecti limita de spatiu indicata.

Nota! Respectarea, in lucrare, a ordinii cerintelor nu este obligatorie. Vei primi 12 puncte pentru redactarea intregii lucrari (unitatea compozitiei – 1p.; coerenta textului – 2p.; registrul de comunicare, stilul si vocabularul adecvate continutului – 2p.; ortografia – 3p.; punctuatia – 2p.; asezarea corecta a textului in pagina, lizibilitatea – 2p.)

Pentru cei mai multi elevi subiectul a fost "usor" sau "foarte usor" chiar daca analizand ceea ce au scris, au constatat ca au fost anumite puncte la care nu au stiut mare lucru, scrie Mediafax.

Subiectele au fost postate pe site-ul MECTS.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO