Ce se intampla in creierul fiecaruia dintre noi in timpul unei imbratisari. Copiii timizi, ajutati de o tanara de la Arte

Ultima actualizare: 20-06-2015 00:12

Copiii au nevoie de imbratisari ca sa capete incredere in sine si sa se simta protejati. Cu aceasta idee, o tanara absolventa a Facultatii de Arte face "Terapie prin imbratisare" la scoala cu elevii timizi din judetele Iasi si Neamt.

Le prezinta copiilor marioneta ei, pe nume Pogany, si ii invita sa o imbratiseze.

Ilinca are 23 de ani si e de meserie papusar. Si-a construit singura o marioneta, copie a celebrei domnisoare Pogany, si a pornit prin scoli pentru a cunoaste copii timizi. Astazi am gasit-o intr-o clasa de-a treia.

Elevii au mai multe intalniri cu marioneta. La inceput ii afla povestea si abia dupa ce ajung sa o indrageasca se exprima prin imbratisari.

"Scopul este de a elimina blocajele emotionale, de a creste inteligenta emotionala si de a anula timiditatea", spune Ilinca.

Specialistii spun ca atunci cand cei mici sunt imbratisati se simt protejati si capata mai multa incredere in sine.

"Acei copii care sunt imbratisati nu numai de catre parinti sunt mai calzi, mai expresivi, isi exprima mult mai bine emotiile”, explica Iolanda Mitrofan, psiholog.

Dar si adultii au nevoie zilnic de imbratisari. 8 pe zi sunt suficiente ca sa ne simtim fericiti si ne ajuta sa avem relatii bune, spun specialistii. In timpul imbratisarii se face un schimb de energie pozitiva si se elibereaza oxitocina, hormonul iubirii sau al fericirii, spun psihologii.

"Are un efect benefic asupra creierului pentru ca aceasta atingere produce efectiv modificari bio-chimice la nivelul creierului, cu impact direct pozitiv asupra tuturor functiilor organismului", explica si Monica Bolocan, psiholog

Imbratisarea inlatura stresul si creste imunitatea. Ca sa-i aratam celuilalt ca ne pasa de el imbratisarea trebuie sa dureze 3-5 secunde, dar poate ajunge pana la 30 de secunde daca imbratisam un membru al familiei.

 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO