Ce s-a descoperit la verificarea dosarelor asistaţilor social. "Am maşină, dar nu e bună"

14-02-2021 19:35


Au apărut primele rezultate după verificările demarate de Ministerul Muncii, în cazul beneficiarilor de ajutor social.

Autoritățile anunță că, într-o săptămână, au identificat peste 10.000 de oameni care primesc bani de la stat, deși s-ar putea întreține singuri. Așadar, vor fi ajutați să își găsească un loc de muncă, ori să urmeze un curs de calificare.

Inspectorii au descoperit că toate cele 250 de dosare de ajutor social depuse în Clejani, Giurgiu aveau nereguli. Este și cazul unui bărbat de 44 de ani care spune că nu muncește pentru că nu are cu cine să își lase copiii.

Reporter: „Și cât merg ei la școală nu ați putea, acolo, să lucrați câteva ore?”

Bărbat: „Unde? Cine te angajează pentru două ore?”

Reporter: „Din ce trăiți?”

Bărbat: „Din alocația la copii și suplimente.”

Reporter: „Aici locuiți?”

Bărbat: „Da, aici.”

Reporter: „Și văd că aveți mașină în curte.”

Bărbat: „Nu e a mea, e a unui frate, dar deja....dacă nu e bună, ce să-i fac.”

Mulți au doar câteva clase. Preferă să lucreze cu ziua și să încaseze ajutorul social. Daca și-ar termina școala, ar putea învăța o meserie.

Bărbat: „Un curs se face o dată sau de două ori pe săptămână. Nu știu cum se face. Mie îmi trebuie bani de transport. Dacă am 300.000 mă duc. În loc să iau mâncare la copii mă duc să fac curs.”

În prima săptămână de verificări, reprezentanții Agențiilor Județene de Plăți și Inspecție Socială au depistat peste 10.000 de oameni, din aproximativ 300 de comune, care ar putea merge la muncă.

Lăcrămioara Corcher, directorul general al ANPIS: „Neregulile cele mai frecvente au fost nerefacerea anchetei sociale la șase luni și, de asemenea, nedeclararea modificării situației familiale din familia respectivă, se mai naște un copil, decedează cineva și lucrurile acestea trebuie atât anunțate, cât și recalculat ajutorul social, pentru că acesta se modifică.”

Raluca Turcan, ministrul Muncii: „Dorim o radiografiere exactă a profilului persoanelor vulnerabile, pentru a dimensiona asistența socială și serviciile sociale în funcție de nevoile pe care aceștia le au, și în același timp, dacă sunt persoane care pot să muncească, dar nu au fost consiliate unde să se îndrepte sau poate nu au vrut să muncească, să-i direcționăm spre piața muncii.”

De aceste aspecte s-au ocupat Agențiile Județene de Ocuparea Forței de Muncă. În funcție de nevoile fiecăruia, beneficiarii au fost îndrumați fie să își aleagă un loc de muncă, fie să își perfecționeze studiile.

Oamenilor nu li se va tăia direct ajutorul social. După ce se vor angaja, dosarul lor va fi reevaluat, iar dacă salariul și celelalte venituri depășesc valoarea venitului minim garantat, abia atunci li se vor tăia banii. Atenție însă, refuzul unui loc de muncă sau de a participa la cursuri de calificare îi va lăsa pe oameni, din start, fără ajutor.

Inspectorii au descoperit și oameni care ar trebui sprijiniți de stat, dar care nu se află în evidența primăriilor. După ce se vor face anchete amănunțite, ei vor putea primi ajutor social.

Verificările vor continua în 1.800 de comune din țară.


VIDEO PROTVPLUS.RO