Mii de asistați social joacă la „păcănele” și nu declară veniturile. Ce sume au câștigat
Fără serviciu și cu un ajutor acordat de stat, mii de asistați social își încearcă norocul la pariuri sportive, sau așa numitele „păcănele”.
Însă Curtea de Conturi a descoperit că mulți au uitat să declare câștigurile și a decis că trebuie să dea înapoi ajutorul social primit nelegal. Cei înregistrați cu venituri mai mari riscă să piardă indemnizația lunară.
O mie de oameni, adică un sfert dintre beneficiarii de ajutor social din Maramureș, au fost înștiințați că trebuie să returneze o parte din sumele primite de la stat, pentru că și-au completat veniturile cu sumele câștigate la jocurile de noroc. La Ulmeni, vestea a stârnit o adevărată revoltă.
Bărbat: „Dar și primarul joacă la bilete, și asistentul social, toată primăria joacă la bilete. Înseamnă că și lor trebuie să le vină”.
„Eu recunosc că am jucat, au zis că-mi trage din ajutorul social pentru 2.400 de lei. Primăria din Ulmeni e cea mai hoață, nu ne dă drepturile”, a spus un alt bărbat.
Femeie: „Și dacă aș câștiga milioane, de ce să-i dau eu la primăria de la Ulmeni?”.
O femeie în vârstă de 68 de ani spune că nu a călcat niciodată într-o agenție de pariuri sportive. Nu exclude însă posibilitatea ca cineva din familie să fi jucat în numele ei.
Femeia: „Nu știu dacă băiatul a jucat sau nu, dar soțul în veci!”.
Mulți nu înțeleg ce legătură are ajutorul social cu pariurile. Legea spune, însă, că orice venit trebuie declarat.
Lucian Morar, primar Ulmeni: „Au avut unele câștiguri nu foarte consistente, 1.000, 700 de lei, 2.000 de lei. Aveau obligația să vină la primărie și să anunțe un venit ocazional”.
Femeie: „Scrie că 11 luni eu nu trebuia să iau ajutorul social. Mie de la forțele de muncă mi s-a eliberat să iau ajutorul”.
Bărbat: „Mai joc la pariuri. Dacă prind un bilet de 1 milion, asta nu înseamnă că trăiesc din banii de la casa de pariuri”.
Situația se repetă și în Dâmbovița
În județul Dâmbovița, 122 de oameni care primesc ajutor social au înregistrat și venituri din jocurile de noroc. Aproape jumătate sunt din comuna I.L. Caragiale, unde sunt 5 case de pariuri și o sală de pacanele.
Localnic: „A luat unul o sută și nu știu cât de milioane, eu spun drept! Toți țiganii joacă, toți câștigă, la aparate, peste tot! Mai și câștigă, mai și pierde, dar mai mult câștigă!”.
Printre cei vizați se află și o femeie de 42 de ani, mama a patru copii. Recunoaște că a jucat la pariuri și a și câștigat, dar susține că în final a ieșit tot în pagubă.
Ioana Duță, beneficiară de ajutor social: „Ne-a oprit din bani pe fiecare lună, două milioane, două, unul jumate... Au zis că sunt venituri de la pariuri, de la bilete”.
Și în județul Brașov, 168 de oameni sunt bănuiți că au câștigat la păcănele sau pariuri sportive peste 250.000 de lei, bani pe care nu i-au declarat. Cel mai norocos asistat social ar fi adunat astfel peste 100.000 de lei.
Sursa: Pro TV
Etichete: maramures, dambovita, jocuri de noroc, pacanele,
Dată publicare:
17-02-2020 19:38