Romania si-a pus de 13 ani lacat pe istorie. O mina de aur pentru orice tara civilizata, un dezastru prafuit si uitat la noi
Muzeele noastre nu stiu sa atraga clienti, nu au pliante sau albume de prezentare.
Putine au site-uri si tururi virtuale, ca sa nu mai vorbim de spatii pentru cei care vor sa expuna. Aceasta lipsa de marketing, combinata cu banii insuficienti de la stat fac de multe ori ca obiectele de patrimoniu sa sfarseasca prin subsoluri.
Iata de pilda, cum Muzeul National de Istorie este partial inchis, de 13 ani, iar cel al literaturii, de un an.
Alegeri 2024
20:17
Ludovic Orban se retrage din cursa prezidențială și își anunță susținerea pentru Elena Lasconi. Reacția candidatei USR
19:41
Nicuşor Dan: Ar fi bine să rămână un singur candidat al partidelor de dreapta la prezidenţiale
10:00
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
Inchis in vara, dupa ce cladirea a fost castigata in instanta, Muzeul Literaturii se rezuma acum la niste cutii, depozitate undeva in Casa Presei.
Muzeograf: "Aici avem depozitul de manuscrise, documente. Toate sunt ambalate, cum vedeti, am inceput sa le aranjam pe rafturi pentru ca nu se stie cat vom sta aici."
Cel mai important dintre muzeele noastre, cel de Istorie, este inchis si el, in proportie de 80%. La un cutremur mare, cladirea se poate prabusi, caz in care valorile din interior ar fi distruse.
Cornel Ilie, director adjunct al Muzeului National de Istorie: "Unele obiecte de patrimoniu sunt asigurate, altele nu, pentru ca si aici e vorba de foarte multi bani."
Reprezentantii Ministerului Culturii sunt de alta parere.
Bogdan Stanoevici, secretar de stat in Ministerul Culturii: "Absolut toate obiectele sunt asigurate."
Sunt probleme mari si la Constanta, unde Muzeul de Istorie si Arheologie este deja un pericol public.
Gabriel Custurea, directorul Muzeului de Arheologie Constanta: "Ganditi-va ca intra apa si se infiltreaza pe partea cealalta. Am scris "pericol, cade tencuiala" in romana, in engleza."
Iar la Sibiu, Palatul Bruckental, vechi de 200 de ani, are nevoie urgenta de restaurare.
Bogdan Stanoevici, secretar de stat in Ministerul Culturii: "Muzeul din Sibiu oricum, din cate stiu eu, a fost retrocedat, iar Ministerul Culturii nu are nici un fel de implicatie."
La astfel de situatii se ajunge din lipsa de bani. Dar si din cauza ca multe dintre muzee nu se pot promova. Bugetul nu permite sustinerea unui departament de marketing si, culmea, legea nu permite cheltuirea banilor pe pliante, de exemplu.
Cornel Ilie, director adjunct al Muzeului National de Istorie: "Sunt si niste lipsuri care vin tot din anumite restrictii impuse de lege, care nu ne lasa sa facem cheltuieli in acest domeniu al promovarii."
Peste hotare insa, promovarea este o prioritatile. Asa se face ca Luvrul, de exemplu, este cel mai vizitat din lume, cu peste 9 milioane de turisti doar in 2014.
La noi, Antipa, cel mai de succes strange cam 300.000 de vizitatori. Aflat in vecinatate, Muzeul Taranului a creat o intreaga comunitate prin evenimente culturale tematice, iar Muzeul Colectiilor de Arta, de pe Calea Victoriei, restaurat in urma cu 3 ani, ne da impresia ca suntem in alta tara.
Sub Calea Victoriei, in ceea ce azi este lapidariumul muzeului colectiilor de arta unde, din fericire, cele mai vechi fragmente din Bucurestiul de altadata sunt tinute in acest spatiu minunat, amenajat la standarde europene.
Pare ceva deosebit, intr-o tara in care normalitatea este, de fapt, exceptia.
Sursa: Pro TV
Etichete: muzeu, muzee, restaurare, ministerul culturii,
Dată publicare:
08-04-2015 19:02