Salvati Muzeul Brukenthal! Aceasta cladire are nevoie sa fie reparata urgent, insa nimeni nu da niciun ban
Riscam sa pierdem cel mai vechi muzeu din Europa Centrala si de Est - Brukenthal. Bijuteria culturala, veche de 200 de ani, are nevoie urgenta de o renovare complexa, mai ales ca niciodata nu a beneficiat de reparatii capitale.
Din cauza degradarii, bratul de 40 de kilograme al unei statui a cazut si mai multe ornamente au fost date jos, pentru a nu-i rani pe vizitatori. Peste 5.500 de persoane au semnat o petitie, pentru ca Ministerul Culturii sa aloce fonduri, insa pana acum, nimeni nu a dat niciun ban.
In Palatul Brukenthal functioneaza primul muzeu din Romania care va implini 200 de ani de existenta in 2017. In aceasta perioada insa nu a avut parte niciodata de o renovare complexa, iar acum chiar are nevoie urgenta de reparatii. Dornici sa salveze aceasta bijuterie culturala, oamenii au pornit campania "Palat alb - poveste intunecata".
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Sabin Luca, managerul Muzeului Brukenthal: "Aici e o problema de atitudine nationala! Cand ai obiecte care valoreaza ele singure zeci de milioane de euro, nu stiu de ce nu se pot investi milioane de euro ca sa le aperi!''
Multe exponate sunt deja deteriorate. Probleme sunt si in saloanele de receptie.
Dana Hrib, directorul adjunct al Muzeului Brukenthal: "Sunt valoroase pentru elementele decorative care sunt autentice, s-au pastrat neschimbate din secolul al 18-lea pana in prezent. Unul dintre aceste saloane orientale, cel din aripa de nord, nu este cunoscut publicului, a fost inchis de peste mai bine de 50 de ani".
In urma cu 9 ani, conducerea muzeului a platit studiile si planurile de restaurare din fonduri proprii, insa totul a ramas la stadiul de dorinta.
Sabin Luca, managerul Muzeului Brukenthal: "Este ultima cladire din Europa in care s-a pastrat tapetul original pe zid."
Dorin Barbu, seful Sectiei de conservare-restaurare: "Pe langa imbatranirea naturala a tapetului, exista aceste foarte multe degradari fizico-chimice - rupturile, strapungerile tapetului, uzura mecanica."
Expozant: "Nu e voie ca acest templu al culturii, acest simbol al orasului sa nu poata sa isi indeplineasca functia care e de o importanta de care nici nu ne dam seama cat de mare e."
Petitia pentru salvarea Muzeului Brukenthal poate fi semnata online, pe site-ul muzeului, sau la sediile institutiei. Peste 5.500 de persoane din 45 de tari s-au alaturat deja campaniei.