Amenzi uriașe pentru muzica dată tare și închisoare pentru cei care împiedică legitimarea
Mare atenţie dacă interveniți într-o acțiune de legitimare și îl împiedicați pe polițist să discute cu persoană vizată și să o invite eventual la secție.
Astfel de fapte vor deveni infracțiuni, după ce Guvernul a adoptat proiectul de lege pentru întărirea autorității poliţistului. Documentul mai prevede și amenzi uriașe pentru melomanii, care dau petreceri zgomotoase la cort, dar explică și situațiile în care puteți fi duși la secție ori somați să vă întindeți pe pământ. Cei care apară drepturile omului atrag atenția că agenții ar putea face abuz de putere.
În situații în care se împiedică legimiarea, persoana care nu vrea să îl urmeze pe polițist va primi o amendă, iar cea care intervine între cei doi, și încearcă să îl oprească, riscă mai mult.
Alegeri 2024
10:13
Deputat PNL: Alianţa cu PSD ne-a costat scump. Astăzi am plătit pentru ea. Al doilea mandat al lui Iohannis ne-a îngropat
10:09
Cum au votat la prezidenţiale românii din Câmpulung Muscel, orașul unde Elena Lasconi este primar
10:05
Ce spune istoricul austriac care a avertizat de doi ani despre Călin Georgescu
09:54
Sociologul Gelu Duminică: Votul de aseară ne arată dezamăgirea din rândul poporului față de clasa politică actuală
Polițistul este obligat să adreseze avertisment verbal: “Acțiunea dumneavoastră este ilegală, continuarea acesteia atrage răspunderea penală” celui care îl împiedică să legitimeze o altă persoană sau să o conducă la secție și dacă nu vă opriți după ce-l auziți, vă puteți alege cu dosar penal. Fapta va fi infracțiune și se pedepsește cu închisoarea de la 3 luni la 1 an sau amendă.
Apador Ch: “Este discutabil. cel care este subiectul activ al faptei. Este contravenient iar cei care intervin în sprijinul lui devin infractori.”
Și cei care înjură sau fac gesturi obscene vor primi amenzi mult mai mari, “de la maximum 1000 de lei s-a ajuns la 1500 de lei sau muncă în folosul comunității.”
Sindicat Europol: "În momentul de față, dacă un polițist înjură un cetățean săvârşeşte infracțiunea de purtare abuzivă, dacă un cetățean înjură un polițist este o simplă contravenție cam în acest raport ne situăm noi cu cetățenii."
În schimb, documentul face precizări legate de situațiile în care polițistul legitimează o persoană. El trebuie să îi prezinte motivul pentru care o face. Dacă îi cere să meargă la secție, agentul va fi obligat să ii spună că poate refuză să facă declarații până la sosirea avocatului și că are dreptul la un telefon.
Poliție: “E prima dată în istoria poliției când regulile sunt explicate clar, sunt incluse în lege. iar legea nu face referire la proteste etc.”
La secție, o persoană poate fi ținută 12 ore, fără ordonanță de reținere, dacă polițistul are motive întemeiate. Încearcă să îi stabilească identitatea suspectului său, de exemplu, să lămurească dacă a fost sau nu implicat int-run conflict.
Proiectul de lege a fost aprobat de Guvern și va ajunge în Parlament pentru dezbatere și vot.