Sistem de senzori în Veneţia pentru traficul pietonal. Sistemul a funcționat în timpul carnavalului

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Vineri 23 Februarie 2018 08:02
Categorie: Internaţional

Dacă maşinile sunt o problemă în multe dintre oraşele mari din lume, Veneţia caută soluţii pentru traficul pietonal. Oraşul medieval construit pe apă testează un sistem de senzori pentru a gestiona mulţimile de oameni din zonele turistice.

Sistemul, care nu mai există în niciun oraş european, şi-a dovedit deja utilitatea în timpul carnavalului de la Veneţia.

În timpul carnavalului, pe străzile înguste ale Veneţiei se îngrămădesc peste un milion de oameni. Anul acesta, autorităţile au folosit un sistem modern pentru a şti când să oprească accesul în piaţa San Marco şi pentru a evita supraaglomerarea.

Enrico Boni, tehnician: "Sistemul urmăreşte oamenii care tranzitează o anume zone şi îi numără, numără câţi intră şi câţi ies din dreptunghiul reprezentat pe ecran. Pornind de aici, se face o estimare şi putem şti câţi oameni au trecut pe acolo. În acest caz, folosim tehnologia ca pe o poartă, ca să putem număra câţi oameni au intrat şi au ieşit."

Sistemul constă în senzori laser, montaţi pe camerele de supraveghere deja existente. Cu ajutorul acestora este măsurată distanţa dintre camere şi obiectele în mişcare, şi, astfel, este generată o hartă tridimensională a zonei.

Enrico Boni, tehnician: "Datorită informaţiei 3D, recunoaşte obiectele nu optic, folosind culorile şi contrastul, ci prin dimensiuni şi forme. Sistemul ar trebui să poată chiar distinge forma unei persoane aplecate de una care stă dreaptă sau e pe o bicicletă, deci ne dă mult mai multă informaţie decât o cameră optică obişnuită."

În funcţie de date, poliţiştii decid dacă este cazul să restricţioneze accesul în centrul oraşului sau să direcţioneze turiştii spre străzi mai puţin aglomerate. Veneţia este primul oraş european nevoit să testeze o asemenea tehnologie.

Marco Agostini, şeful poliţiei din Veneţia: "Noi suntem singurii din lume care ne confruntăm cu trafic pietonal şi e mai complicat decât cel rutier. Şoferii sunt obişnuiţi să meargă pe dreapta, să circule respectând sensurile şi semnele de circulaţie. Pietonii cred că lor nu li se aplică reguli de circulaţie, aşa că blocajele apar mai uşor."

Nu este pentru prima oară când Veneţia foloseşte tehnologia în mod original. De-a lungul canalelor au fost instalate camere de supraveghere care pot surprinde clar numerele de înmatriculare ale bărcilor care se deplasează cu viteză prea mare.

Peisaj dezolant în Veneția. Canalele au secat, iar gondolele sunt îngropate în noroi
Peisaj dezolant în Veneția. Canalele au secat, iar gondolele sunt îngropate în noroi
VIDEO PROTVPLUS.RO
pasageri in avion
Un actor a dat în judecată o linie aeriană fiindcă i s-a blocat degetul în scaun
Liderii UE cer eliberarea marinarilor ucraineni prinşi de ruşi. Sancţiunile, prelungite
A doua zi de proteste împotriva "legii sclaviei", în Ungaria. IMAGINI LIVE
Liderii europeni au aprobat concluziile raportului MCV. Ce îi cer României
Atac armat la un colegiu din Statele Unite. Atacatorul s-a sinucis
Spioana rusă Maria Butina şi-a recunoscut vinovăţia. Reacţia lui Vladimir Putin
atentat Strasbourg
Franța încă îl caută pe teroristul din Strasbourg. Cine sunt victimele sale
Un şofer de autobuz a dus pasageri o săptămână fără să ştie că are o bombă în vehicul
Una dintre cele mai mari ţări din UE ar putea legaliza canabisul. Care sunt condiţiile
Franța a trecut la nivelul maxim de alertă, după atentatul din Strasbourg
Reacția unei românce din Italia când fiica ei i-a spus că este violată de unchiul ei
Întâmplare șocantă cu un călugăr care a ales să-și facă rugăciunea în pădure