Ce masina iti cumperi in 2009? Lucian Visan ti-a raspuns la videochat
Lucian Visan, directorul Weltauto Pantelimon, unul dintre cei mai vechi si mai puternici dealeri auto de pe piata auto din Romania, a venit vineri la videochat.
Vrei sa afli care e cel mai bun pret pe care-l poti obtine pentru o masina noua intr-un an de criza? Si pana cand mai poti spera la o reducere? Este un an bun sa-ti iei masina noua sau second hand?
Sinteza discutiei:
- inmatricularea in Bulgaria ar putea avea repercusiuni negative. Masinile respective sunt foarte vechi, iar riscurile mari: trebuie luate in calcul eventuale probleme cu masina sau accidente si cum sunt proprietarii despagubiti, plus ce se intampla in conditiile in care masina este inmatriculata pe numele unei persoane din tara respectiva.
- indiferent unde este inmatriculata, masina va circula in Romania, iar noxele emise vor polua aerul din Romania, asa ca nu va incalzi pe nimeni solutia inmatricularii in alta tara UE.
- cei care lucreaza la sistemul de taxare se gandesc la noi si la siguranta noastra, la poluare, la faptul ca masinile nu mai indeplinesc normele de siguranta acceptabile.
- producatorii germani sunt cei cu traditie; insa italienii si francezii sunt si ei la un nivel ridicat; Dacia a incercat sa indeplineasca niste conditii in conformitate cu piata romaneasca, legate de spatiu, pret etc.
- modelele Skoda au o depreciere foarte mica la revanzare, pentru ca brandul a crescut foarte mult in ultimii ani; Volkswagen este in varful ierarhiei, dar are si o paleta mai mare de oferte.
- niciun brand auto nu va iesi sifonat din criza financiara.
- daca o masina nu a fost inmatriculata in nicio alta tara se poate considera ca este o masina noua.
- masinile hibrid sunt o alternativa pentru carburantul conventional, vor reprezenta un segment aparte, nu vor inlocui masinile pe care le utilizam in momentul de fata.
- nicio fabrica nu va renunta la standardele de calitate, chiar daca va produce masinile in Europa de Est, adica avand costuri de productie mai scazute.
- riscurile unei masini second hand sunt mari cand apelam la piata libera, targuri sau diverse publicatii; recomandabil ar fi ca fiecare client sa urmareasca ofertele distribuitorilor, care ofera masini sigure, cu un istoric bine pus la punct; aici gasesti masini sigure si la un pret corect.
- toate marcile pot fi profitabile, daca pretul este raportat la calitate.
- distribuitorii sunt dispusi sa scada din pret, dar ei sunt mediatori intre cumparatori si producatori; pretul ar putea scadea cu sprijinul producatorului. Bune solutii anticriza pentru producatori, de exemplu Dacia, ar fi scaderea pretului si marirea gamei de oferte.
- scaderea vanzarilor are la baza saturatia pietei; nu putem circula cu doua masini concomitent.
- traficul in Capitala este infernal; o alternativa ar fi transportul in comun, care se practica in general in Europa de Vest, iar masinile sunt folosite doar interurban.
- romanii se bazeaza pe ce spun prietenii in alegerea masinii, dar s-a dovedit a fi nerentabil; parerea specialistilor, a consilierilor de vanzari si istoricul marcii sunt mult mai importante decat parerea prietenilor.
- au fost, sunt si vor fi reduceri substantiale pentru masini.
- se spune ca preturile au scazut, dar oamenii nu simt acest lucru atunci cand ajung intr-un showroom; daca au existat reduceri succesive, atunci este posibil ca ea sa ramana imperceptibila in ochii publicului.
- daca la haine si incaltaminte reducerile vin o data cu schimbarea sezonului, la masini nu se intampla la fel; tocmai de aceea reducerile nu sunt anuntate dupa acelasi algoritm.
Daca ai ratat videochat-ul, ramai pe stirileprotv.ro pentru a-l revedea.