Nasterea prin hipnoza sau cum isi aduc unele femei copiii pe lume in propria casa. Medicii vin insa cu un avertisment
"Vrem o nastere naturala, fara interventia medicului specialist. Preferam sa aducem pe lume copilul acasa, inconjurate de oameni dragi.'' Este filosofia unora dintre gravidele care apeleaza la hipnoza ca sa scape de dureri.
Medicii specialisti le contrazic si le atrag atentia ca isi asuma riscuri enorme, pentru ca pot aparea complicatii chiar daca sarcina a decurs fara probleme.
Bianca Sandu are 27 de ani si este nutritionist. Acum 9 luni a nascut-o pe Irina acasa, ajutata de o persoana instruita sa ofere sprijin psihic si emotional, numita si dula, dar si de sotul ei.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Bianca Sandu: "Am facut pregatire din timpul sarcinii, sunt anumite exercitii care se fac, sunt niste relaxari si niste meditatii, sunt niste respiratii care te ajuta atat pe timp de contractii, cat si pe contractile de impingere".
Travaliul a durat doua ore, iar femeia sustine ca nu a simtit nici o durere datorita tehnicilor de autosugestie invatate la cursurile de nastere prin hipnoza.
Bianca Sandu: ''De exemplu, chiar la nastere exista o meditatie cu o poza, cu un trandafir, cu capul unui copil la mijloc si la fel cum se deschid petalele trandafirului la fel se relaxeaza si muschii si dilatarea vine mai usor".
A avut insa si o solutie de rezerva. In cazul unor complicatii, o clinica privata era pregatita sa o primeasca. Si Claudia se pregateste sa ii urmeze exemplul.
Claudia Farago: "Eu sunt adepta nasterii clasice intr-o institutie medicala si in limita suportabilitatii sper sa se desfasoare fara medicatie, fara anestezie si fara perfuzie. Pot sa-l am langa mine pe sotul meu si o dula care sa ma ajute sa trec peste durerile din acele momente".
In prezent , atat in spitalele de stat, cat si in cele private sunt acceptate langa gravida asa numitele dule. Nora a obtinut un astfel de certificat in Statele Unite.
Nora Niculescu, dula: "Cel putin in sistemul medical din Romania, mai ales cand vorbim de spitale de stat unde lucrurile nu sunt atat de calde, intime, ca si context este destul de greu sa te relaxezi".
Viitoarea mama este pregatita inca din timpul sarcinii pentru aceasta nastere prin hipnoza, iar costurile se ridica la 1000 de lei.
Ditta Depner, trainer: "Mama este perfect constienta, iar tot ceea ce face ea este sa invete niste tehnici de relaxare care le aplica atunci singura in momentul nasterii si care o transpun intr-o stare foarte profunda in care ea se poate concentra pe contractii si pe nastere".
Medicii in schimb considera ca mamele isi asuma riscuri si responsabilitati enorme.
In prezent tehnica hipnozei se foloseste si in stomatologie.