Ce greșeală uriașă a făcut o antreprenoare când și-a deschis o afacere. "Am pierdut mulţi bani"
O mişcare care se manifestă în întreaga lume şi îi invită pe oameni să vorbească despre greşelile lor şi să înveţe din ele a ajuns şi în România.
Evenimentele, unde se vorbeşte despre eşecuri, aduc în faţa publicului lideri de succes, care îşi înving ruşinea şi povestesc despre înfrângerile prin care au trecut. Mii de oameni din Bucureşti, Cluj, Iaşi, Timişoara, sau Braşov, au fost convinşi astfel să nu se teamă de greşeli, pentru că fac parte din progres.
Ionuţ Țața administrează cu succes o firmă de consultanţă în Braşov. Spune că a ajuns aici după numeroase greşeli, despre care a vorbit deschis în fata curioşilor. La 21 de ani, ajuta o firmă străină de instalaţii să-şi vândă marfa. Aşa s-a trezit la poarta Ministerului Transporturilor, alături de un inginer polonez.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
La acea vreme, habar nu avea despre sistemul licitaţiilor publice, dar a mers mai departe. Doi ani mai târziu şi-a deschis prima afacere - o firmă de consultanţă, însă în scurt timp s-a trezit cu conturile blocate pentru neplata taxelor către stat.
Ionuț Țața, antreprenor: "Mi se pare foarte important să ne permitem să greşim suficient de devreme încât să putem să lucrăm fără greşeală mai târziu."
La 22 de ani, Daiana Colceriu a deschis o grădiniţă privată în Braşov.
Daiana Colceriu, antreprenor: "Nu ştiam să îi urmăresc pe angajaţi dacă fac sau nu fac. Am pierdut mulţi bani şi am stat în datorii mulţi, mulţi ani."
Devenite o mişcare globală, serile în care oamenii de succes vorbesc deschis despre eşecurile lor, au câştigat şi tinerii din marile oraşe, care vor să ştie ce greşeli au făcut alţii.
Participant: "E bine să vedem că şi alţii au trecut prin ele. Ne simţim mai bine."
Pe scena eşecurilor urcă şi sportivi, artişti sau specialişti de vârf în diverse domenii. Mişcarea a reuşit să creeze şi câteva materiale educative.
Dan Avram, organizator: "Este o mişcare care creşte în toată lumea în perioada asta. Idealizarea succesului nu mai este privită ca o lecţie onestă."
Andrei Oniga, antreprenor: "Aş vrea să înţeleagă mai ales oamenii tineri, mai ales într-o piaţă că România, că e foarte frumos să te aventurezi în a-ţi construi o afacere, dar să aibă aşteptări realiste."
Participantă: "Mi se pare foarte uman. Faptul că îşi arată vulnerabilităţile nişte oameni despre care crezi că nu au greşit niciodată, e incredibil."
Conceptul acestor seri în care diverşi invidizi îşi povestesc eşecul a fost inventat în 2012, în Mexic, de un grup de prieteni care, la o întâlnire, şi-au povestit unul altuia greşelile. Când şi-au dat seama ce impact a avut seara respectivă, au hotărât să promoveze ideea. Acum evenimentele de acest fel se desfăşoară în peste 300 de oraşe din lume, printre care Bucureşti, Cluj, Braşov, Iaşi, Timişoara şi Oradea.