Cum sunt ajutați studenții din România să-și deschidă afaceri, chiar de către facultăți
După modelul universităților din străinătate, care-i încurajează pe studenți să pornească o afacere, și unitățile de învățământ de la noi au început să-i ajute pe cei pe care-i școlesc.
La Iași, de pildă, o universitate a amenajat un spaţiu de birouri, pentru studenții care vor să fie antreprenori, iar la Timișoara, tinerii cu un plan bun de afaceri, primesc burse speciale.
Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi a amenajat cu 13 mii de euro un spaţiu de birouri pentru studenţii cu idei de afaceri. Tinerii întreprinzători au acces gratuit la tot ce au nevoie că îşi poată desfăşura activitatea.
Vlad este student la marketing şi de un an şi-a deschis o afacere cu şosete împletite tradiţional, pe care le vine pe internet. Până acum îşi conducea afacerea de acasă ori de prin cafenele.
Vlad, student întreprinzător: „Acest hub este o idee extraordinară din punct de vedere business-antreprenorial. Este ceva ce mă va ajuta pentru că m-aş putea întâlni aici cu clienţii.”
În acelaşi spaţiu, studenţii primesc gratuit consiliere pentru afacerile lor din partea unor specialişti.
Vasile Andrei, director Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est: „Am înţeles cu mult timp această nevoie. Această tendinţă este în Europa şi în următorul exerciţiu financiar se vor aloca resurse importante pentru asemenea structuri."
Şi Universitatea Politehnică din Timişoara îi sprijină pe studenţii cu idei de afaceri. Oraganizează cursuri gratuite de antreprenoriat şi îi învaţa pe tineri cum să scrie un plan de afaceri. În plus, le acorda burse studenţilor care vor să îşi deschidă o firmă.
Cristina, de pildă, a primit 5.000 de lei pentru o florărie.
Marian Mocan, decan Universitatea Polithenica Timișoara: „Majoritatea studenţilor nu au resurse financiare suficiente, nici chiar să îşi înfiinţeze o firmă, d-apai să şi-o deschidă. La concursurile noastre pot să ia premii 3-4-5-6-7.000 de lei, care înseamnă capital suficient pentru a-şi deschide o firmă mică"
Alte universităţi au încheiat parteneriate cu diverşi investitori, care le pun la dispoziţie studenţilor resursele de care au nevoie la început de drum. Este cazul Facultăţii de Arte din Timişoara.
Daniel Crăia, partener Universitate: „Trebuie să vină cu un proiect scris sau o ideea de ceea ce vor să dezvolte, iar noi le oferim spaţiul, unde pot lucra, dar şi toată apartaura. Dacă ideea aceea prinde şi ei pot să o dezvolte, suntem foarte deschişi să îi ajutăm."
Studenţii beneficiază gratuit de aceste resurse timp de o lună. Ulterior, trebuie să achite lunar 75 de euro.