Ce fac primăriile de sector din București ca să ajute populația afectată de coronavirus
Aproape toate primăriile de sector din București, cu două excepții (sectoarele 3 și 5), au anunțat în această perioadă adoptarea unor măsuri speciale pentru ajutorarea persoanelor care sunt afectate de pandemia de coronavirus
Sectorul 1
Primăria Sectorului 1 a înfiinţat două linii telefonice de urgenţă - 0734.45.45.43 şi 0742.924.924 - pentru a veni în sprijinul locuitorilor care sunt auto-izolaţi la domiciliu.
Potrivit unui comunicat al autorităţii locale, citat de Agerpres, la aceste numere cetăţenii pot suna pentru a se înregistra sau pentru a primi sprijin.
Prin structurile de specialitate din cadrul Primăriei, persoanele care se află în situaţia de a fi izolate la domiciliu pot apela liniile de urgenţă pentru a solicita alimente de bază sau hrană caldă.
De asemenea, primarul Sectorului 1, Dan Tudorache, a anunţat că a demarat o acţiune de dezinfectare a scărilor de bloc din această zonă administrativă.
"Am demarat azi acţiunea de dezinfectare a blocurilor (scărilor de bloc) din Sectorul 1. Sunt vizate părţile comune, care prezintă potenţial ridicat de expunere la coronavirus (balustrade, butoane şi cabină lift etc.). Dezinfecţia este un serviciu oferit gratuit asociaţiilor de proprietari (locatari) de către Primăria Sectorului 1. Substanţele pe care le folosim sunt eficiente şi în anihilarea viruşilor din clasa coronavirus, lucru certificat de producător. Pentru prelungirea efectului vă recomandăm evitarea contactului direct cu suprafeţele decontaminate (purtarea de mănuşi de protecţie este recomandată)", a postat Tudorache pe Facebook.
El a menţionat că asociaţiile de proprietari pot face solicitări prin apel la 021.9540. Tudorache a spus că prioritate vor avea asociaţiile care au persoane în autoizolare la domiciliu.
Sectorul 2
DGASPC Sector 2 va pune la dispoziţie gratuit celor aflaţi în izolare alimente, apă, medicamente şi bunuri de îngrijire personală, în funcţie de nevoile acestora.
Măsura a fost luată într-o şedinţă a Comitetului temporar pentru prevenirea şi gestionarea infecţiilor cu COVID-19 de la nivelul sectorului 2 care a avut loc luni.
S-a mai decis constituirea unei echipe speciale la nivelul DGASPC Sector 2 care să preia toate solicitările persoanelor aflate în carantină sau izolare la domiciliu pe raza sectorului 2.
Persoanele aflate în izolare la domiciliu pot solicita sprijinul autorităţii locale sunând la 021/9862 - Ambulanţa Socială Sector 2; 021/9852 - DGASPC Sector 2, de luni până vineri, între orele 08,00 - 20,00; sâmbătă şi duminică, între orele 08,00 - 14,00.
DGASPC Sector 2 va prelua apelurile de la persoanele care vor să doneze alimente neperisabile.
S-a mai decis ca Administraţia Domeniului Public Sector 2 să ia măsuri urgente de punere în funcţiune a fântânilor cu apă potabilă pentru populaţie şi asigurarea igienizării acestora. Deschiderea fântânilor se va face doar după obţinerea avizelor favorabile de la Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti, iar dezinfectarea lor se va face după un program bine stabilit.
Vor fi identificate persoanele fără adăpost de către Poliţia Locală Sector 2 şi se va asigura cazarea lor în spaţiul special destinat.
S-a mai hotărât: interzicerea desfăşurării în sectorul 2 a târgurilor şi altor activităţi colective; suspendarea activităţilor specifice transcrierilor certificatelor de naştere/căsătorie pentru cetăţenii români care nu au avut niciodată domiciliul în România, precum şi pentru cetăţenii români cu domiciliul pe raza sectorului 2, divorţurile administrative, schimbările de nume, rectificări, înregistrări tardive, cu excepţia cazurilor urgente.
Programul de relaţii cu publicul va fi redus la două zile - marţi, în intervalul orar 08,30 - 16,30 şi joi, între orele 08,30 - 18,30.
Programul de relaţii cu publicul pentru înregistrarea naşterilor, căsătoriilor, deceselor, eliberare CI, CIP, vize de reşedinţă nu se modifică.
Se vor igieniza total, din două în două ore, timp de 10 minute, încăperile în care se lucrează cu publicul prin folosirea aparatele cu abur.
S-a mai decis emiterea unui set de măsuri pentru asociaţiile de proprietari/locatari din sectorul 2 pentru prevenirea coronavirusului, ce se vor aplica prin Direcţia Servicii Publice/Serviciul Relaţii cu Asociaţiile de Proprietari şi care va fi transmis reprezentanţilor asociaţiilor.
Nu în ultimul rând, primăria Sectorului 2 a informat că persoanele izolate la domiciliu vor beneficia de un pachet de alimente de bază şi de unul cu produse de igienă.
Potrivit unui comunicat de presă al autorităţii locale transmis Agerpres, "produsele din ambele pachete vor deservi necesarul persoanelor pentru un număr de 7 zile".
Pachetul de alimente de bază pentru o persoană adultă, în valoare de 100 lei fără TVA, cuprinde: un kilogram de făină, un litru de ulei, un kilogram de zahăr, un kilogram de orez, un kilogram de mălai, un kilogram de sos de roşii, un kilogram de fasole uscată, un kilogram de paste făinoase, trei conserve cu carne de câte 300 de grame, diverse conserve (peşte, pate de ficat) - 3 bucăţi/aproximativ 150 grame, cinci pachete de biscuţi simpli de câte 100 grame.
Valoarea unui pachet pentru două persoane adulte este de 180 lei fără TVA. Pachetul cuprinde: două kilograme de făină, un litru de ulei, un kilogram de zahăr, două kilograme de orez, două kilograme de mălai, două kilograme de sos de roşii, două kilograme de fasole uscată, un kilogram de paste făinoase, şase conserve de carne de câte 300 de grame, diverse conserve de aproximativ 150 de grame (peşte, pate de ficat) - 6 bucăţi, precum şi zece pachete de biscuţi simpli de câte 100 de grame.
Un pachet pentru un copil cu vârsta între 3 şi 10 ani are valoarea de 50 de lei fără TVA şi cuprinde: compot - 800 grame, lapte praf - 1 buc/500 gr, ceai plante - o cutie cu 20 plicuri, fulgi de porumb - 1 buc/1 kg.
Pachetul de igienă personală pentru o persoană adultă are valoarea de 50 de lei fără TVA şi include: pastă de dinţi - 1 buc/50 ml, şampon - 1 buc/250 ml, săpun - 2 buc/100 gr, hârtie igienică - 8 role, saci gunoi - 1 set - 35 l.
Produsele vor fi asigurate, la cerere, doar persoanelor autoizolate la domiciliu din Sectorul 2 transmise de către Direcţia de Sănătate Publică, precum şi de către alte instituţii cu atribuţii în prevenire şi combaterea infectării populaţiei cu COVID-19.
O echipă de specialişti din cadrul DGASPC Sector 2, desemnată la nivelul conducerii, va asigura comunicarea telefonică dintre instituţie şi persoanele care solicită sprijin.
DGASPC Sector 2 va desemna o echipă care va asigura buna desfăşurare a organizării pachetelor şi a distribuirii acestora prin intermediul mijloacelor de transport proprii, care vor fi dezinfectate atât după fiecare livrare, cât şi la sfârşitul zilei.
Produsele vor fi distribuite de către o echipă compusă din doi angajaţi, în baza programărilor şi în baza unui traseu realizat zilnic.
Persoanele care vor distribui pachetele vor purta echipamente de protecţie împotriva infectării cu coronavirus.
Echipele de distribuire a pachetelor vor contacta telefonic persoanele autoizolate pentru a le comunica ziua şi ora la care se vor prezenta la domiciliu şi pentru a se informa despre nevoile urgente ale acestora. Pachetele vor fi lăsate în faţa uşii.
Primăria Sectorului 2 prin DGASPC Sector 2 pune la dispoziţia locuitorilor săi două linii telefonice pentru a sesiza cazuri de autoizolare şi pentru a solicita alimente şi produse de igienă: 021. 9862 şi 021. 9852.
Programul de lucru este de luni până vineri între orele 08,00 - 20,00, iar sâmbătă şi duminică între orele 08,00 - 14,00.
Sectorul 4
O echipă a fost înfiinţată în subordinea Biroului call-center al Primăriei Sector 4 pentru preluarea solicitărilor celor în carantină sau izolare la domiciliu.
"Pentru punerea în aplicare a dispoziţiilor Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, Primăria Sectorului 4 a înfiinţat, în subordinea Biroului call-center al instituţiei, o echipă specială care va prelua toate solicitările persoanelor aflate în carantină sau în izolare la domiciliu pe raza Sectorului 4. În funcţie de nevoile acestora, autoritatea locală le va pune la dispoziţie, gratuit, alimente, apă, medicamente şi orice alte bunuri necesare traiului şi igienei corporale în perioada izolării. Prin urmare, persoanele aflate în izolare la domiciliu sau în carantină pot solicita sprijinul autorităţii locale sunând la 021.9441 - numărul unic de urgenţă la nivelul Sectorului 4, disponibil 24 de ore din 24", potrivit unui comunicat de presă.
Totodată, Primăria Sectorului 4 anunţă startul campaniei "Ne protejăm bunicii împotriva infecţiilor gripale", în cadrul căreia echipe de voluntari din rândul angajaţilor autorităţii locale vor veni în sprijinul seniorilor din această zonă administrativă şi le vor face acestora cumpăraturile - medicamente, alimente etc.
În acest fel, persoanele în vârstă nu vor mai ieşi din case în perioada următoare şi vor evita aglomeraţia din magazine şi din mijloacele de transport în comun. Seniorii care au nevoie de sprijin pe acest subiect pot suna la 021.9441.
"Sectorul 4 al Municipiului Bucureşti îşi reafirmă angajamentul de a pune la dispoziţia autorităţilor, la cererea acestora, atât personal medical din reţeaua DGASPC Sector 4, cât şi sprijin pentru completarea rezervelor de alimente şi de medicamente, dacă acest lucru este cerut de autorităţi. Mai mult decât atât, în caz de necesitate, Primăria Sectorului 4 va oferi orice fel de suport logistic unităţilor sanitare", se mai arată în comunicat.
Sectorul 6
În sectorul 6, persoanele în autoizolare la domiciliu beneficiază de un program de sprijin care constă în distribuirea de alimente, apă şi produse igienico-sanitare în pachete standard, consultanţă şi suport emoţional, potrivit unui comunicat al Primăriei Sectorului 6.
"Începând din data de 12 martie 2020, în vederea prevenirii răspândirii infecţiei cu virusul COVID - 19, Primăria Sectorului 6, prin Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6, a contactat gospodăriile în care se găsesc persoane declarate oficial în autoizolare la domiciliu pentru a le informa despre programul de sprijin, care constă în: distribuirea de alimente, apă şi produse igienico-sanitare în pachete standard; consultanţă şi suport emoţional persoanelor care solicită acest tip de sprijin; programarea ridicării gunoiului, plasării dezinfectanţilor şi realizării informării cu privire la procedurile de dezinfectare", informează Primăria Sectorului 6.
Persoanele din Sectorul 6 aflate în regim de autoizolare la domiciliu pot apela autoritatea locală la numărul de telefon 0319593, care funcţionează de luni până vineri, în intervalul 8.00 - 20.00, iar sâmbăta şi duminica în intervalul 8.00 - 14.00 sau pot suna pentru probleme urgente la numărul de telefon 0731.624.849, care funcţionează non-stop.
"Tuturor persoanelor aflate în autoizolare la domiciliu li s-au pus la dispoziţie saci speciali pentru deşeuri, dezinfectanţi, apă îmbuteliată, precum şi kit-urile cu produse alimentare şi igienico-sanitare celor două gospodării care au solicitat aceste produse. Plasarea produselor de strictă necesitate la domiciliul persoanelor autoizolate se face de către echipe special desemnate şi echipate corespunzător, pentru a se preveni contactarea şi răspândirea virusului. Pentru 20 dintre gospodăriile unde sunt persoane autoizolate, ieri (...) s-a procedat la ridicarea deşeurilor, în baza programării la numerele de telefon pentru persoanele aflate în autoizolare, în condiţii de maximă siguranţă, conform procedurii de manipulare şi distrugere a deşeurilor contaminate", precizează Primăria sectorului 6.
În acelaşi context, numărul total de măşti medicinale, puse gratuit la dispoziţia cetăţenilor prin intermediul celor 9 centre de informare şi asistenţă din Sectorul 6, aflate în subordinea autorităţii locale, se ridică la un total de 27.800 bucăţi, începând din data de 27 ianuarie.
De la începutul epidemiei, Primăria Sectorului 6 a procedat la igienizarea şi dezinfectarea tuturor spaţiilor aflate în subordine, inclusiv a birourilor unde personalul îşi desfăşoară activitatea sau centrele destinate diferitelor categorii de beneficiari ai serviciilor sociale.
"În această perioadă, recomandăm cetăţenilor Sectorului 6 să respecte măsurile stabilite de autorităţi pentru prevenirea răspândirii infecţiei cu virusul COVID - 19. Fiecare gest de responsabilitate va avea efecte pozitive asupra familiilor noastre şi îi va proteja pe membrii comunităţii alături de care trăim", a declarat primarul Sectorului 6, Gabriel Mutu.
Sursa: Agerpres, Pro TV
Etichete: bucuresti, coronavirus, primari, primaria,
Dată publicare:
17-03-2020 12:56