Cum a făcut coronavirusul ca în București să se respire aer de munte

Dată publicare: 17-03-2020 08:03
Dată actualizare: 17-03-2020 09:01


Cum a făcut coronavirusul ca în București să se respiră aer de munte

Ministerul Mediului a anunțat că bucureștenii au putut să respire în ultimele zile aer curat, ca de munte. Acest lucru a fost posibil datorită reducerii traficului rutier, pe fondul restricțiilor impuse de coronavirus.

 

Concentraţiile tuturor poluanţilor monitorizaţi s-au situat mult sub valorile limită în Capitală în ultima săptămână, iar după evaluarea datelor se reconfirmă ipoteza conform căreia principala sursă de poluare a aerului din aglomerarea Bucureşti este traficul rutier, potrivit Ministerului Mediului.

”Bucureştenii respiră, astăzi, aer de munte! În ultima săptămână, concentraţiile tuturor poluanţilor monitorizaţi s-au situat mult sub valorile limită.

În fiecare zi, au existat unele perioade de creştere orară a particulelor PM10 şi NO2, dimineaţa, orele 09:00-11:00, respectiv seara, orele 20:00-22:00, însă amplitudinea acestor creşteri a fost mult sub valorile obişnuite.

După după evaluarea datelor, se reconfirmă ipoteza conform căreia principala sursă de poluare a aerului din aglomerarea Bucureşti este traficul rutier. Atunci când traficul se reduce, indicii de calitate arată valori foarte bune”, se arată pe pagina de Facebook a instituţiei.

Date similare cu cele din vârful muntelui

Luni, la staţia de la Cercul Militar, la ora 11:00, concentraţia de PM10 era de 17,95 micrograme, apropiată de valorile înregistrate de staţia de monitorizare de la Fundata, judeţul Braşov, sau cea de la Semenic, judeţul Caraş-Severin, ambele amplasate în vârf de munte.

Spre comparaţie, luni, 3 martie, la aceeaşi staţie şi aceeaşi oră, concentraţiile au înregistrat 130,64 micrograme.

Cifre în premieră

”Avem chiar şi o premieră. Din analiza specialiştilor, astfel de valori nu s-au înregistrat niciodată într-o zi lucrătoare de luni, de când a fost pusă în funcţiune Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului.

Aceste rezultate bune de calitate a aerului au fost susţinute şi de condiţiile meteo, favorabile dispersiei pe toată durata săptămânii trecute.

Pentru ceilalţi poluanţi (benzen, CO, SO2) nu sunt observaţii importante de menţionat, valorile fiind constant mici pe întreaga perioadă”, precizează sursa citată.

 

Sursa: Agerpres


VIDEO PROTVPLUS.RO