Studiu al Universității București: Coronavirusul a intrat în România pe coridoarele de migrație


Ultimul update: Luni 16 Martie 2020 14:27
Data publicarii: Luni 16 Martie 2020 14:07
Categorie: Stiri actuale
Un studiu al Universității București arată că noul coronavirus a intrat în țară pe coridoarele de migrație

Covid-19 a intrat în România prin intermediul coridoarelor de migraţie, circulaţia virusului a fost extrem de limitată din punct de vedere spaţial sau geografic, iar numărul de lanţuri prin care a circulat virusul pe teritoriul României a fost scăzut.

 

Concluzia apare într-un studiu realizat de un grup de cercetători de la Universitatea Bucureşti, care a analizat primele 18 zile de circulaţie coronavirusului în România, pe baza datelor furnizate, în spaţiul public, de către Ministerul Sănătăţii şi alte autorităţi ale statului.

”Pattern-ul cazurilor confirmate zilnic de infectări cu COVID-19, în primele 18 zile, este similar cu cel din alte ţări europene (e.g., Spania sau Italia).

Nu însă şi magnitudinea. Numărul de cazuri din România a fost inferior.

Creștere exponențială a numărului de cazuri

Cele 18 zile pornesc de la momentul în care a fost anunţat primul caz de infectare”, este o primă concluzie a studiului, care remarcă faptul că, ”indiferent de magnitudine, creşterea numărului de cazuri manifestă o tendinţă exponenţială”.

Autorii studiului, Grupul de cercetare a grafurilor şi reţelelor sociale (GraphNets) din cadrul Facultăţii de Sociologie şi Asistenţă Socială (Universitatea din Bucureşti), coordonat de Conf. Univ. Dr. Marian-Gabriel Hâncean, mai afirmă că bărbaţii au o probabilitate mai mare să se infecteze prin interacţiunea cu un bărbat, respectiv femeile au o probabilitate mai mare să se infecteze prin interacţiunea cu o femeie, iar efectul de vârstă în reţea nu este semnificativ statistic, pentru că infectarea a avut loc în interiorul familiei sau întâmplător.

Infectarea este omogenă

”Infectarea este, pentru primele 109 cazuri, omogenă în privinţa localizării (e.g., persoane din Bucureşti se infectează de la alte persoane din Bucureşti aflate în proximitatea spaţială imediată etc.).
Circulaţia Covid-19 a fost extrem de limitată din punct de vedere spaţial sau geografic.

Numărul de lanţuri prin care a circulat virusul pe teritoriul României a fost scăzut.

Acest lucru a indicat faptul că, pentru primele 109 cazuri, infectarea a fost mai degrabă un efect de reţea personală sau de proximitate fizică imediată”, sunt concluziile studiului.

Acelaşi studiu mai indică faptul că intrarea virusului în România s-a realizat prin intermediul coridoarelor de migraţie.

”Intrarea COVID-19 în România a folosit ca principal vehicul reţelele de migraţie care leagă comunităţi de origine şi comunităţi de destinaţie ale migranţilor români, iar ”măsurile luate de autoritățile române în primele 18 zile au fost corespunzătoare”, se mai arată în studiul citat.

 

Sursa: News.ro

VIDEO PROTVPLUS.RO