Ce-a mai ramas din frumusetea satului muntenesc traditional: "A venit valul asta de hidosenii care a inundat satele"

×
Codul embed a fost copiat

In curand, satele romanesti vor ajunge o amestecatura de case vechi si noi, strident colorate, cu forme ciudate, de la un simplu cub de betonpana la o pagoda cu turnuri si balcoane.

Au ajuns in sfarsit la aceasta concluzie si arhitectii. Din pacate autoritatile locale nu s-au straduit sa impuna reguli urbanistice si ii lasa pe localnici sa construiasca dupa bunul plac distrugand traditia.

Ordinul Arhitectilor din Prahova incearca sa-i convinga acum pe oameni sa pastreze ce-a mai ramas din frumusetea satului muntenesc traditional. Specialistii au intocmit chiar un ghid.

Ridicata la 1877, o casuta din Drajna, Prahova, sta sa cada. Proprietarul nu a avut bani pentru consolidari si reparatii.

Petre Ciuciula: “Are beci, are pridvorul asta, e cu barne si cu pamant si are doua camera de 5 pe 5 la doi metri jumate inaltime si un hol pe mijloc.”

Citește și
alcool
Consumul excesiv de alcool a devenit un sport national. De ce avem aproape trei milioane de alcoolici in Romania

Casa este de vanzare, iar cel care o va cumpara cel mai probabil o va demola si nu se va chinui sa o restaureze.

Claudia Parvu, arhitect: “Practic pierdem memoria noastra colectiva. Ele au acoperis cu patru pante, foarte importanta este prispa. Poate fi pe unu sau pe doua niveluri."

Casutele mici, cu beci si prispa, ridicate in mijlocul terenului si inconjurate de verdeata sunt specifice zonei de deal si de munte din Prahova, spun arhitectii. Doar ca ele dispar pe zi ce trece.

Elena Garbea: “Casa a fost veche, dar au stricat-o copiii si au facut-o mai frumoasa, nu mai e nimic din casa veche.”

Catalina Garbea: "Fiecare isi construieste ce doreste si dupa posibilitate. Nu mai e lemnul, am dat lemnul jos si punem bca-uri acuma modern, va dati seama."

Calin Hoinarescu, arhitect: “A venit valul asta de hidosenii care a inundat satele. Intai si intai este vinovata debusolarea societatii satesti de la noi care isi neaga valoarea radacinilor si considera ca este sic doar ceea ce vine din strainatate.”

Primariile din zona rurala nu au un regulament de urbanism care sa asigure pastrarea specificului local. Practic, oricine solicita o autorizatie de constructie o primeste. Iar multi, repara si extind casele chiar fara nicio aprobare.

Ramona Racovita, Secretar Primaria Drajna: “Fiecare construieste dupa gustul lui si suntem tentati sa tinem pasul cu moda si sa fim in ultimele tendinte in materie de constructie"

Claudia Parvu, arhitect: "Aici de exemplu avem de a face cu o placa de beton care iese din perimetrul cladirii. Aici avem placari care nu isi au rostul, la fel, cu gresie"

Arhitecta Claudia Parvu a luat la pas, in ultimii 7 ani, 56 de asezari rurale din Prahova. A fotografiat mii de locuinte si a intocmit un ghid de arhitectura usor de inteles, in care apar exemple pozitive si negative.

Cine vrea sa se convinga de faptul ca o casa traditionala poate fi si frumoasa si functionala, este invitat la Chiojdu in Buzau. Aici Ordinul Arhitectilor a cumparat si renovat o veche locuinta, pe care o propune ca model.

 

Citește și...
Comuna cu 2.000 de locuitori, fara canalizare, in care s-au facut 8 parcuri.
Comuna cu 2.000 de locuitori, fara canalizare, in care s-au facut 8 parcuri. "Sunt mai multe decat sate, s-au mancat banii"

O comuna din Olt ia premiul intai cu coronita la categoria investitii inutile. Autoritatile au cheltuit 4 milioane de lei ca sa amenajeze 8 parcuri, care acum sunt pline de ciulini si balarii.

Consumul excesiv de alcool a devenit un sport national. De ce avem aproape trei milioane de alcoolici in Romania
Consumul excesiv de alcool a devenit un sport national. De ce avem aproape trei milioane de alcoolici in Romania

La sate, unde traieste jumatate din populatia tarii - cea mai saraca patura sociala - alcoolismul a atins cote de nestapanit. Se bea mult si prost.

Primavara deschide sezonul vacantelor
Primavara deschide sezonul vacantelor "cu blazon". Conacele din Transilvania care readuc la viata "vremea contilor"

Primavara deschide sezonul vacantelor "cu blazon". Daca vreti sa traiti ca in vremea contilor mergeti in Transilvania unde conacele va asteapta primitoare. Le gasiti prin sate din Covasna, Harghita, Mures sau Brasov.

Recomandări
Încă un scandal cu fostul ministru Costel Alexe, de această dată pentru noul terminal al Aeroportului Iaşi. PSD a sesizat DNA
Încă un scandal cu fostul ministru Costel Alexe, de această dată pentru noul terminal al Aeroportului Iaşi. PSD a sesizat DNA

Liderul PSD Iaşi, senatorul Maricel Popa, a anunţat luni că sesizează DNA şi Curtea de Conturi pentru a demara cercetări la aeroportul din Iaşi.  

Zeci de muncitori români protestează de 8 zile în Croația pentru a primi salariile restante.
Zeci de muncitori români protestează de 8 zile în Croația pentru a primi salariile restante. "Dacă ne oprim, uită de noi"

Zeci de muncitori români se află într-o situație dificilă în Croația. Angajați să modernizeze rafinăria de petrol din Rijeka, aceștia nu și-au mai primit banii cuveniți în ultimele două luni.

Raport: China are 100 de ”secții de poliție” secrete în zeci de țări. România ar fi fost de acord cu ”Securitatea chineză”
Raport: China are 100 de ”secții de poliție” secrete în zeci de țări. România ar fi fost de acord cu ”Securitatea chineză”

China operează peste 100 de așa-numite secții de poliție în întreaga lume pentru a-și monitoriza, hărțui și repatria cetățenii în exil, potrivit unui raport al grupului de campanie pentru drepturile omului din Madrid, Safeguard Defenders.