CCR a dat verde introducerii in Constitutie a definitiei familiei. De ce ONG-urile cred ca este periculoasa

20-07-2016 14:01


CCR a avizat pozitiv initiativa de modificare a Constitutiei pentru definirea familiei ca fiind formata din barbat si femeie

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a constatat miercuri ca propunerea legislativa cetateneasca de revizuire a Constitutiei, referitoare la faptul ca familia se intemeiaza pe casatoria intre un barbat si o femeie, indeplineste conditiile privind exercitarea initiativei.

3 milioane de semnaturi au fost stranse in 5 luni, in toata tara. Pentru a putea cere modificarea Constitutiei, initiatorii de la Coalitia pentru Familie aveau nevoie de 500.000 de semnaturi din cel putin 20 de judete. Pentru ca sunt de 6 ori mai multe adeziunile au fost aduse cu un camion la Parlamentul Romaniei in mai.

CCR a avut 60 de zile pentru a verifica si aviza legalitatea acestor semnatur, iar apoi va trimite un proiect catre Biroul Permanent al Senatului. Initiativa cetateneasca va intra apoi in dezbatere publica. Forma finala va ajunge in plenul comun al Senatului si Camerei Deputatilor si daca va fi votata de doua treimi dintre parlamentari - urmatorul pas este sa se organizeze un referendum. Initiatorii propun ca referendumul sa se desfasoare odata cu alegerile parlamentare din toamna.

Pe de alta parte, 24 de organizatii neguvernamentale care apara drepturile omului cer Curtii Constitutionale sa respinga initiativa de redefinire a familiei din Constitutie. Potrivit acestora, modificarea va afecta nu doar cuplurile formate din persoane de acelasi sex, ci si familiile monoparentale si cuplurile necasatorite.

VIDEO PROTVPLUS.RO