Cazul Laurei Florescu schimbă legile în România: persoanele cu handicap nu vor mai fi umilite an de an
Oamenii cu boli ireversibile sau cu membre amputate nu vor mai fi plimbaţi şi umiliţi anual, în comisii de evaluare.
Aceasta este soluţia la care au ajuns membrii Comisiei de Sănătate şi Familie din Parlament, iar normele de aplicare vor fi schimbate în câteva săptămâni. Modificările au fost propuse de urgenţă de doi deputaţi USR, în urma cazului revoltător al tinerei din Suceava.
Bolnavă de scleroză multiplă, fata a rămas fără pensia de boală după ce a lansat un volum de poezii. Iar înainte, a fost trecută la un grad de handicap mai uşor, deşi boala i se agravează în timp.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Laura a pierdut timp de o lună dreptul de a încasa pensia de boală, după ce a lansat un volum de poezii. Iar dacă până anul trecut tânăra era încadrată în gradul 2 de handicap, membrii comisiei au considerat că boală nu s-a agravat şi au retrogadat-o la gradul 3 pentru care primeşte 39 de lei.
Laura Florescu: ''În momentul în care s-a degradat melina, nu se mai poate vindeca boala.”
Marți, Comisia pentru Sănătate şi Familie din Parlament s-a reunit pentru a urgenta modificarea legilor pentru evaluarea gradului de handicap, însă, supriză: reprezentanţii Ministerului Sănătăţii nici nu ştiau despre ce caz e vorba. Iar medicii din cadrul comisiei au explicat că tânăra din Suceava nu este un caz singular.
Stamatian Vasile, medic ginecolog: ''Cel cu picior tăiat poate să devină campion olimpic, dar gradul îl are. Nu îl chemi la evaluare că poate are picior şi nici nu-i scazi gradul de handicap, aici trebuie să fim atenţi.''
Secretar de stat Corina Pop: ''Ministerul are puţine pârghii, dacă vreţi să facem acum pârghiile astea.”
Comisia a stabilit urgentarea modificărilor necesare pentru ca bolnavii să nu mai fie umiliţi.
Deputat USR, Emanuel Ungureanu: ”Trebuie schimbate normele care pun pe drumuri un orb de 3 ori sau un om fără picior în fiecare an, cu insuficientă renală la evaluare Țin câteva zile, sper să avem un cadru legislativ coerent.''
Este cazul unor bolnavi din Galaţi, cărora li s-a tăiat dreptul la un însoţitor. Printre ei Cristina, care la 32 de ani are 35 de kilograme. Face dializă de 20 de ani şi se târăşte practic. Dar cei din comisie au considerat că se poate descurca şi singură şi i-au tăiat ajutorul de însoţitor pentru mama ei, de 1285 de lei.
Cristina Săracu, bolnavă cu handicap grav: "Ar trebui să merg acum peste tot fără mama. Că ea, dacă nu mai are acum "însoțitor", trebuie să muncească. Şi mi-ar fi mult mai greu. Şi la dializă trebuie să merg singură.''
Autorităţile se apară şi spun că, în urmă acuzaţiilor de fraudă, evaluările sunt mult mai stricte.
Cazul Laurei FLorescu a scos oamenii în stradă în Bucureşti şi Braşov. Aceştia au făcut donaţii pentru tânără. La Braşov, a participat şi Claudia. Diagnosticată cu scleroză multiplă, ea a rămas fără ajutorul de stat după o evaluare a comisiei.
După astfel de verdicte cinice, bolnavii contestă evaluările. În acest timp, boală avansează.