Cativa cercetatori din Arad au obtinut cea mai fina tesatura din canepa, in Romania. Cum au reusit
O echipa de cercetatori din Arad a reusit nu doar sa valorifice pana la capat deseurile din canepa, ci sa obtina cea mai fina tesatura din Romania.
In plus, tot din deseuri extrag uleiuri bogate in Omega 3 si Omega 6, si au pus la punct un proces de fabricare a hartiei pentru bancnote.
Ca sa-si puna inovatiile in practica, ei au castigat un proiect de finantare european, in valoare de un milion 700 de mii de euro.
Alegeri 2024
14:41
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A treia zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019
13:57
Gabriela Firea: Am votat cu gândul la tineri, familii, femei, copii, bunici. În speranţa că viaţa lor va fi mai bună
13:57
Mesajul transmis către români de un veteran de război, în vârstă de 102 ani, după ce a votat: „Nu aveam pâine, nu găseam”
13:43
Mii de români votează departe de casă, în vacanță. Unii și-au exprimat deja opțiunea pe liste suplimentare
Din canepa sa foloseau pana acum tulpina - pentru tesaturi, si semintele - din care se extrage uleiul. Restul erau deseuri, bune doar sa fie transformate in brichete si arse.
Cecilia Sarghie - director institut de cercetare Universitatea Aurel Vlaicu Arad: "Ne-am propus sa tranformam deseurile de in si canepa in produse cu valoare adaugata. Sunt tesaturi realizate in premiera in Romania pentru ca metoda de obtinere a firului, de modificare a fibrei, sunt sub petent nou. "
Tesatura a primit numele "Elina" si, oficial, este cea mai fina din Romania. Si mai are o calitate: nu se sifoneaza.
Tot din deseurile de canepa, cercetatorii au reusit sa obtine si alte produse: uleiuri si hartie fina pentru bancnote.
Din cauza declinului industriei textile, in Romania canepa se cultiva pe mai putin de 1000 de hectare. In vestul tarii mai exista terenuri cu canepa doar la Lovrin, in judetul Timis.