Bucuresti, capitala moastelor: Patriarhia a adus 5 sfinti. Conflict intre pelerini din cauza lui Arsenie Boca

Dată publicare: 24-10-2015 07:28
Dată actualizare: 27-10-2015 07:08


Bucurestiul devine, pentru cateva zile, si capitala credintei!
Mii de oameni din toate colturile tarii au inceput sa vina inca de vineri noapte la pelerinajul in cinstea sfintilor Dumitru si Dimitrie cel Nou.

Anul acesta au fost aduse din Grecia si moastele Sfintilor Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul si Ioan Gura de Aur. Relicvele au fost depuse in noul baldachin de pe Colina Patriarhiei, unde credinciosii se pot ruga in tihna.

A fost prima noapte de pelerinaj pentru miile de credinciosi adunati din toate colturile tarii. Multi au facut noapte alba si au stat chiar si 12 ore la rand, inca de vineri de la pranz, convinsi ca viata lor va fi influentata in bine, daca ating moastelele: "In fiecare an, numai pentru sanatate ne rugam. Sanatate si pace la toata lumea"..

“Noi, poporul roman, suntem plini de moaste si credem in ele. Ne rugam pentru familie, dusmani, vrasmasi si pentru cei bolnavi”, spune alt pelerin.

Ca in fiecare an, voluntarii de la Crucea Rosie au amplasat un cort la baza dealului Patriarhiei. Pentru ca pelerinajul se va intinde pe tota saptamana, iar noaptea temperaturile scad drastic, voluntarii ii sfatuiesc pe oameni sa se imbrace bine.

Razvan Olteanu, coordonator Crucea Rosie: "Oamenii vin aici, ii servim cu un pahar de ceai cald pentru ca vremea se face usor usor mai rece si ei se pot odihni in corturile noastre, dar nu pot dormi".

Spre deosebire de anii trecuti cand oamenii stateau cu orele in ploaie si frig de aceasta data un soare prietenos le-a facut asteptarea mai usoara. La 80 de ani o bunica a vrut neaparat sa se roage chiar daca abia mai merge. “Sunt operata la picior si ma deplasez greu. Ajutor si sanatate la toata lumea si familia nnoastra. Am o proteza la un picior si la astalalt trebuie sa ma opereze. Sunt necajita, am pierdut si o fata si sotul.”

Desi cei mai multi urca dealul Patriarhiei cu sufletul curat, politistii locali ii avertizeaza pe credinciosi sa fie cu bagare de seama. Printre ei se amesteca si hoti sau falsi slujitori ai bisericii. Un barbat imbracat in straie de calugar vinde cu un leu iconite si carti, desi nu are autorizatie. Mai mult barbatul a starnit controverse atunci cand le-a spus unor credincioase ca parintele Arsenie Boca nu ar trebui sa fie canonizat. “Si-a permis de la sine putere sa picteze drept sfinti niste persoane care nu au fost botezate ortodox. De multe ori spun ca mai mult merita Ion Dolanescu sa fie pictat ca sfant”, spune barbatul.

Arhiepiscopia Bucurestilor va distribui, in fiecare zi de pelerinaj, cate 5.000 de portii de hrana, sandvisuri, apa, si ceai. Cei mai multi dintre credinciosi sunt asteptati pe dealul Mitropoliei luni, cand il vom sarbatori pe Sfantul Dimitrie, Izvoratorul de mir dar si marti, cand ortodocsii il cinstesc pe Dimitrie cel nou, ocrotitorul Bucurestilor. In aceste zile vor avea loc slujbe speciale.


VIDEO PROTVPLUS.RO