Trucuri pentru a scăpa de mahmureală. Cât și cum să bei de sărbători fără să te doară capul
Sărbătorile bat la ușă și cheful de distracție crește, cu siguranță și gradele de alcool își vor face simțită prezența. Experții spun, însă, că există o serie de trucuri pe care să le aplicăm să nu ne doară capul și să nu ne trezim cu mahmureală a doua zi
Majoritatea persoanelor care consumă alcool au experimentat mahmureala și și-au promis ca la următoarea ocazie când vor consuma alcool, vor avea grijă să nu repete experiența.
Mahmureala nu se poate vindeca, dar există câteva trucuri pe care le putem face înainte, în timpul și după consumul de alcool, pentru a ajuta la atenuarea simptomelor precum durerea de cap și oboseala, scrie Healtline.com, una dintre cele mai respectate reviste medicale din Statele Unite.
Ce să faceți înainte de a bea alcool pentru a evita mahmureala
Multe dintre simptomele mahmurelii sunt cauzate de inflamații. Specialiștii recomandă să nu luați paracetamol pentru a preveni simptomele mahmurelii deoarece combinația de alcool și acetaminofen poate fi toxică pentru ficat.
În schimb, antiinflamatoare precum aspirina sau ibuprofenul pot ajuta la ameliorarea simptomelor mahmurelii, dar pot, de asemenea, irita mucoasa stomacului.
Un studiu realizat în 2019 a constatat persoanele care au consumat produse alimente și băuturi bogate în vitamina B și zinc au avut o mahmureală mai ușoară.
Alte suplimente care pot ajuta la reducerea simptomelor mahmurelii sunt: extract de cuișoare, acid tolfenamic, piritinol, ginseng roșu.
Sfat:
Luați suplimente alimentare, inclusiv vitaminele B și zincul, pentru a reduce simptomele mahmurelii.
Cum să beți alcool pentru a evita mahmureala
Pentru a evita o mahmureală este important modul în care bei și ce anume consumi.
Beți cu moderație
Severitatea mahmurelii este direct legată de consumul de alcool. Limitarea cantității de alcool este cea mai bună modalitate de a preveni mahmureala.
Cantitatea de alcool necesară pentru a produce mahmureala variază de la o persoană la alta.
Evitați băuturile bogate în congeneri
Etanolul este principalul ingredient activ din băuturile alcoolice, dar pe lângă acesta există și o varietate de congeneri. Aceștia sunt substanțe, altele decât tipul dorit de alcool, etanolul, produse în timpul fermentației. Aceste substanțe includ cantități mici de substanțe chimice, cum ar fi metanol și alți alcooli, acetonă, acetaldehidă, esteri și taninuri, potrivit pubmed.gov.
Băuturile alcoolice cu niveluri ridicate de congeneri par să mărească frecvența și intensitatea mahmurelii, arată un studiu realizat de Oxford Academic.
Printre băuturile bogate în congeneri se află whisky, coniac și tequila. La polul opus, cu nivel scăzut de congeneri sunt băuturile incolore - cum ar fi vodca, ginul și romul.
Sfat:
Puteți reduce semnificativ severitatea mahmurelii consumând băuturi cu conținut scăzut de congeneri, cum ar fi vodca, gin sau rom.
Beți multe lichide în paralel cu alcoolul
Alcoolul este un diuretic și contribuie la deshidratare. Aceasta poate duce la dureri de cap, oboseală și gură uscată.
Deshidratarea este ușor de evitat. Tot ce trebuie să faceți este să vă asigurați că beți suficientă apă.
Un studiu publicat de PubMed Center arată că ar trebui evitat consumul de suc proaspăt de portocale sau băuturi energizante împreună cu alcool, deoarece combinația ar putea duce la leziuni hepatice.
O regulă bună este să beți un pahar cu apă între băuturi și să cel puțin un pahar mare cu apă înainte de culcare.
Sfat:
Beți multă apă și lichide pentru că în acest fel poți reduce unele dintre principalele simptome ale mahmurelii, inclusiv setea și durerile de cap.
Cum să scapi de mahmureală
Deși nu există un „tratament” real pentru mahmureală, există câteva trucuri pentru a ameliora simptomele.
Mâncaţi un mic dejun copios
Mahmureala este uneori asociată cu niveluri scăzute de zahăr din sânge, o afecțiune cunoscută sub numele de hipoglicemie.
Aceasta nu este o cauză majoră a mahmurelii, dar poate contribui la simptome precum durerile de cap.
Sfat:
A doua zi după ce ați consumat alcool, un mic dejun hrănitor ar putea ajuta la menținerea nivelului de zahăr din sânge și să atenueze în acest fel simptomele.
Nu beți alcool a doua zi dimineața
Un remediu faimos pentru mahmureală este consumul de alcool a doua zi dimineață. Cunoscut adesea drept ”cui pe cui se scoate, acest sfat pe care l-a primit multă lume este contrazis de specialiști.
Studiul realizat de cercetătorii de la Oxford a arătat, însă, ineficiența consumului de alcool pentru a trata mahmureala și a concluzionat că făcând asta, tot ce realizați este să întârziați inevitabilul – o mahmureală.
Mai mult, consumul de alcool dimineața este adesea asociat cu dependența de alcool, iar atenuarea câtorva mahmureli nu merită să vă puneți sănătatea în pericol.
Sfat:
A bea mai mult alcool în dimineața următoare este un remediu celebru pentru mahmureala. Cu toate acestea, acest lucru poate face mai mult rău decât bine.
Trucuri pentru a scăpa de mahmureală
Pornind de la toate studiile de specialitatea realizat pe subiectul mahmurelii, jurnaliștii britanici de la Mirror au realizat o lista scurtă de șase trucuri pentru a evita durerile de cap și starea de rău a doua zi după ce ați băut alcool:
1. Totul ţine de alegerea inteligentă a băuturilor. Sunt recomandate licorile care conţin mai puţin de 100 de calorii într-un singur pahar de 25 de mililitri. Cu alte cuvinte, merge un gin cu apă tonică, un pahar mic de şampanie, de vin roşu sau whisky. Nu încercaţi însă crema de lichior, băuturile alcoolice carbogazoase şi cidrul.
2. Consumaţi cu măsură! Puteţi combina fără grijă băuturile alcoolice cu apă minerală sau cu răcoritoare dietetice. Astfel veţi beneficia de o cantitate suficientă de lichide pentru hidratare, dar evitaţi şi consumul suplimentar de calorii.
3. Înainte de marea cină, încercaţi un mic-dejun sănătos şi un prânz consistent, ambele bazate pe carbohidraţi. Dacă la cină se vor servi doar băuturi, se recomandă o mică gustare, cu o mică doză de grăsimi. Asta că stomacul să încetinească viteza de absorbţie a alcoolului în sânge.
4. Alegeţi gustări uşoare! Câteva alune nu strică. Nici pâinea de secară.
5. Unul pe rând! Nu permiteţi nimănui să vă umple paharul. Aşa puteţi să contorizaţi. Totul are o limită.
6. Dimineaţa de după. Vă dregeţi cu două ouă ochiuri şi cu o felie de pâine prăjită.