Fostul palat al lui Nicolae Ceausescu a devenit o povara pentru statul roman. Cum arata in interior vila de milioane de euro

Ultima actualizare: 28-04-2014 07:03

Statul roman scoate la vanzare Palatul Primaverii. Vila in care a trait timp de 24 de ani Nicolae Ceausescu a devenit o povara pentru cei care o administreaza, din cauza costurilor foarte mari de intretinere.

In plus, nimeni nu vrea s-o inchirieze. Luxul indoielnic in care a trait dictatorul roman ar putea atrage totusi turisti excentrici sau chiar miliardari, dispusi sa investeasca.

Construita in 1965 din ordinul direct al lui Nicolae Ceausescu, vila din Primaverii ii gazduia doar pe seful statului sotia acestuia si copiii lor. Oaspetii erau cazati in anexele cladirii.

Zona era considerata una de securitate maxima. Practic pe bulevardele din jurul palatului nu se circula nici auto si nici pietonal. Exista chiar o legenda cum ca un tunel leaga aceasta vila de baza sportiva de pe malul lacului, unde se tineau sedintele de partid.

Cu siguranta noul proprietar va afla daca pasajul secret exista sau nu cu adevarat. Asta pentru ca Regia Protocolului de Stat va scoate in curand la vanzare imobilul, potrivit unui document aprobat deja de Guvern. Pretul de pornire nu a fost inca anuntat, cert este ca expertii imobiliari vorbesc despre cel putin 4 mii de euro pe metrul patrat construit.

Numai terenul pe care este construit palatul este evaluat pe piata la o suma cuprinsa intre 20 si 45 milioane de euro. La asta se adauga alte 25-45 milioane de euro pretul cladirii care are si istorie si finisaje de lux.

Ceausescu a comandat oglinzile in Italia, iar lampile le-a ales din cristal. Cezar Lazarescu este arhitectul vilei.

În timpul revolutiei din '89, Palatul Primaverii a fost devastat, iar multe bunuri au fost furate de „revolutionari". Chiar si asa tablourile celor mai mari pictori romani sunt la locul lor, la fel si vesela argintata, robinetii din aur ori statuetele din marmura. Nu se stie insa daca statul va vinde casa cu tot cu obiectele din ea.

Pe terenul de aproape 15 hectare sunt amenajate piscine, dar si gradini cu specii rare. Inca se plimba pe acolo pauni, urmasi ai celor de pe vremea sotilor Ceausescu.

Ramane insa o singura problema - o parcela din gradina, cea de la strada, apartine ambasadei Kuweitului.

Oricine cumpara acest palat s-ar putea trezi ca in fata sa apare o constructie cu 5 etaje sau, de ce nu, un cort cu mai multe camile. Asta pentru ca terenul apartine dinastiei care conduce Kuweitul.

Procedura prin care RA-APPS poate sa vanda casa

Decizia ca Palatul Primaverii sa fie trecut pe lista imobilelor propuse la vanzare a fost adoptata prin ordonanta de urgenta.

Mediafax a anuntat joi ca Palatul Primaverii va fi scos din baza de protocol si oferit la vanzare de catre RA-APPS, cu argumentul ca nu mai este folosit decat de 3-4 delegatii oficiale pe an, iar costul unei eventuale chirii ar fi foarte mare.

Reprezentantii Guvernului au precizat ca exista un proiect inca nepublicat in Monitorul Oficial si ca imobilul "nu se vinde", dar trecerea din domeniul public in privat "creeaza aceasta posibilitate".

Conform legii, Guvernul aproba trecerea unui imobil din domeniul public in cel privat al statului, iar RA-APPS decide ulterior, pe baza acestei schimbari juridice, instrainarea imobilului prin vanzare sau inchiriere.

Documentul prezentat, joi, stabilea ca, prin ordonanta de urgenta a Guvernului, Palatul Primaverii va fi trecut din domeniul public in domeniul privat al statului si inclus pe lista imobilelor RA-APPS propuse in vederea vanzarii.

Ordonanta de urgenta include si celelalte masuri prezentate joi, si anume ca RA-APPS va atribui contracte de concesiune de lucrari publice si contrate de concesiune de servicii pentru a caror executare este necesara exploatarea unor bunuri proprietate publica sau privata a statului, aflate in administrarea sa, ca bunurile care au apartinut familiei Ceausescu, provenite din cadouri si confiscari, care nu au putut fi vandute de stat prin licitatie din cauza gradului ridicat de uzura, vor fi distruse de catre RA-APPS, iar Serviciul Roman de Informatii va primi in administrare Hotelul Maria din Baile Olanesti, construit de catre RA-APPS in 2008.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO