O mamă din Iași, nevoită să nască în străinătate, a obținut în instanță decontarea costurilor
O familie din Iași a reușit să obțină în instanță decontarea costurilor legate de naștere la o clinică din Germania, după ce a dat în judecată Casa Județeană de Asigurări de Sănătate.
Părinții spun că au fost nevoiți să plece în străinătate pentru a salva viața bebelușului, care a avut nevoie de o operație ce nu se făcea în țara imediat după ce a fost adus pe lume. Casa de Sănătate a acoperit costurile intervenției, dar nu și cele legate de naștere, peste 3000 de euro.
Femeia a fost nevoită să nască la o clinică din Germania, după ce medicii din țară i-au dat vestea că fătul suferă de o malformație gravă la inimă și are nevoie de operație în primele clipe de după tăierea cordonului ombilical.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Intervenția delicată nu se putea face în România. Așa că părinții au început o luptă contracronometru și au reușit să strângă bani de la rude și prieteni. Deși au reușit să obțină de la Casa de Asigurări de Sănătate decontarea intervenției chirurgicale, costurile pentru cezariană, peste 3 mii de lei, nu erau acoperite. După doi ani de procese, instanța a dat în sfârșit o hotărâre favorabilă.
Părinții, împreună cu băiețelul, acum în vârstă de aproape 2 ani, sunt în Germania pentru un control. "O hotarere corectă și dreaptă. Statul nostru și casa naționala de sănătate face tot posibilul să impiedice părinții să ajungă să își tratetze copiii în străinătate. Să pui o mamă însărcinată să umble pe drumuri pe la tot felul de doctori... Banii nu pot să acopere ce am suferit", a transmis tatăl copilului într-o intervenție telefonică.
Potrivit formularelor medicale pentru intervențiile medicale în străinătate, operația de cezariană nu este considerată o procedura care trebuie decontataă, pentru că se poate realiza și în țara. Avocații au încercat, însă, în fața instanței, să demostreze că birocrația nu poate condamna la moarte un bebeluș.
Părinții au cerut și daune morale în valoare de 10 mii de euro însă judecătorii au respins cererea. Hotărârea de acum nu este definitivă.