Cartoful poate avea 40 de boli. Iata cum reusesc romanii sa-si bata joc de recolte si de terenuri
Ne plangem ca dam bani multi pe legume de import, dar, cand vine vorba de productia noastra, ne batem joc de ea. La cartofi, de exemplu, punem in pamant de multe ori samanta bolnava si compromitem in acest fel nu numai recolta, ci si terenul.
Specialistii spun ca in toata tara sunt deja sute de hectare contaminate. Grav este ca si in acest sezon, la marginea drumului, zeci de comercianti fac bani din cartofi de samanta fara certificat de calitate.
In Covasna, cartofii de samanta se vand, zilele acestea, pe toate drumurile, iar vanzatorii baga mana in foc pentru marfa lor.
Cartoful poate contacta, insa, o colectie impresionanta de boli: 40 la numar. Samanta contaminata inseamna, automat, o recolta bolnava si, evident, alta samanta contaminata in sezonul viitor.
E obligatoriu, spune legea, ca orice cartof de samanta scos la vanzare sa aiba certificat de calitate si pasaport fitosanitar.
Agricultorii spun ca nu-si permit sa cumpere samanta certificata, la un leu pe kilogram, si o prefera pe cea fara acte, la jumatate de pret. Isi dau seama ca au facut o afacere proasta abia cand vine vremea recoltatului.
Samanta bolnava nu afecteaza doar cultura urmatoare, ci si solul: specialistii spun ca, insamantat cu acesti cartofi bolnavi, pamantul pastreaza boala vreme de sapte ani.