Fermieri, iesiti din amorteala daca nu vreti sa dati faliment!
Acesta este sfatul pe care ni-l dau europenii, veniti la un targ agricol de la Arad. Ei ne spun c-am putea folosi pasunile manoase pentru cresterea vacilor sau oilor de carne, care asigura un castig mai mare decat cele pentru lapte.
Dar putini sunt cei care au curaj sa renunte la rasele pe care le stiu din batrani, chiar daca n-au castiguri importante.
Fermierii isi fac tot felul de calcule. O vaca Holstein pentru lapte costa 1500 de euro. O rasa de carne este mai scumpa cu o mie de euro. Castigurile sunt mai mari insa. Restaurantele si macelariile platesc bine un kilogram de vita, special crescuta pentru consum. In plus, costurile pentru cresterea vacilor sunt mai mici.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Strainii au inteles deja lectia. Ungurii, de exemplu, s-au orientat spre rasele de oi care le aduc mai multi bani, cu o investitie mica.
Asta in vreme ce ai nostri ciobani nu vor nici in ruptul capului sa renunte la rasa traditionala, Turcana. Este o rasa mixta, care da si carne si lapte si lana, dar niciuna de o calitate deosebita.
Pentru cei care vor totusi sa asculte sfaturile fermierilor din Uniunea Europeana, directiile agricole au pregatite documentatia si indrumarile cu care ei pot obtine fonduri nerambursabile pentru cresterea unor rase noi.