"Cartea pe banca", proiectul unui iesean pentru a incuraja lectura. Cum functioneaza sistemul implentat in parcurile din oras
"Citesti si daruiesti", este deviza prin care un barbat de 63 de ani din Iasi a pus la punct un proiect de incurajare a lecturii, numit "Cartea pe banca".
Cititor pasionat, omul a lasat mai multe carti din biblioteca personala pe bancile parcurilor din oras, pentru cei care se plimba in zona. Iar initiativa lui a devenit rapid foarte populara pe Facebook, in special in randul tinerilor.
Proiectul "Cartea pe banca" a inceput in iulie, cand domnul Benea a vazut ca oamenii care vin in parc stau mai mult pe telefon. A inceput intai sa lase pe banci carti din biblioteca personala, iar in scurt timp a obtinut si sprijinul unor edituri importante.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Cine gaseste o carte in parc o poate citi in parc sau acasa. Dar dupa ce termina lectura trebuie sa o lase pe o banca intr-un parc.
Eugen Benea, initiator proiect: "Cartile vin din toate zonele de literatura: SF, filosofie. O parte din carti au fost lasate si in alte orase din tara: Targu Mures, Brasov, Sibiu, Sighisoara. Am facut si doua carti calatoare, pe care le-am lasat pe banca de tren. Calatoresc la Bucuresti si Cluj."
Andrei are 20 de ani, este student si povesteste ca a auzit de aceasta initiativa pe Facebook. A dus vestea in grupul lui de prieteni, iar proiectul este apreciat de toata lumea, indiferent de varsta.
Andrei Simirat, student : "Am mai auzit despre chestia asta si mi se pare foarte frumosa. In momentul in care gasesti o carte pe banca cu atat mai mult vrei sa o citesti pentru ca te gandesti ca i-a placut si celui dinaintea ta, te gandesti la ce a trait in momentul in care a citit."
Pana acum, in parcurile din oras sunt peste 100 de carti, cu diferite tematici, iar numarul lor este in crestere, mai ales ca acum este cald si aleile sunt pline. Dar iinitiatorul proiectului are planuri si pentru vremea rece.
Eugen Benea, initiator proiect: "Cartea se poate proteja intr-o folie de plastic. O sa folosim si spatii protejate, inchise care contin banci."
Un proiect asemanator a fost si la Cluj, timp de o luna, in primavara: cei care citeau o carte in autobuz sau in tramvai calatoreau gratuit.