Infractorii din Iran sunt condamnati sa citeasca si sa cumpere carti. De ce se procedeaza in acest mod

10-09-2015 11:43


Carte in Iran - GETTY

Un judecator din Iran a decis sa condamne criminalii sa cumpere carti, iar apoi sa le citeasca, in loc sa-i trimita in inchisoare pe termen lung.

Conform BBC News, care citeaza agentia iraniana de presa IRNA, judecatorul Qasem Naqizadeh, care prezideaza un tribunal aflat in orasul Gonbad-e Kavus, foloseste un sistem alternativ de condamnari, pentru a evita ceea ce el numeste drept "impactul ireveresibil, fizic si psihic, asupra familiilor, cand sunt condamnati".

Astfel, condamnatilor li se spune ca trebuie sa cumpere, iar apoi sa citeasca 5 carti, sa scrie un rezumat al acestora, care ajunge apoi la judecator. Dupa aceea, cartile sunt donate inchisorii locale, spune IRNA. Pedeapsa este si sprituala, dar si educationala, iar condammnatii trebuie sa includa si citate din "hadith" - o colectie de citate atribuite profestului Mohamed.

O lege adoptata recent in Iran le permite judecatorilor sa aplice metode alternative de pedeapsa, in locul detentiei, mai scrie agentia de presa. Sentintele literare ale judecatorului Naqizadeh se aplica doar in cazurile de infractiuni minore, in cazul adolescentilor si a celor care nu au mai fost condamnati.

"Cartile au fost alese astfel incat toti prizonierii sa le foloseasca, in functie de nivelul lor literar, de cunostiinte sau de varsta. Sunt carti scrise foarte simplu, dar si unele stiintifice", a mai spus judecatorul.

Sursa: BBC NEWS


VIDEO PROTVPLUS.RO