Oficial german: Carnea de pui consumata in exces ne face imuni la tratamentele cu antibiotice
Ca orice lucru in exces, si puiul, recomandat de toti medicii, poate ascunde capcane. Un studiu publicat in Germania dezvaluie in premiera ca, in peste 80% dintre ferme, zburatoarele primesc pana la 8 substante chimice diferite.
Mancam pasari tratate cu antibiotice, iar atunci cand ne imbolnavim exista riscul ca medicamentele pe care le luam sa nu-si mai faca efectul.
Autoritatile din Romania confirma practica, dar spun ca nu avem de ce sa ne facem griji.
Alegeri 2024
10:00
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
Pentru prima data un ministru european, responsabil de protectia consumatorului, confirma public aceasta suspiciune: populatia primeste in permanenta doze mici de antibiotic, din carnea procesata industrial.
"Nu sunt administrate cum e prescris, ci si la distante de una-doua zile si in mod repetat. Este vorba despre dopaj "de sanatate" sau dopaj de crestere ascuns", declara Johannes Remmel, ministrul mediului in Renania de Nord-Westfalia.
O alerta similara a fost data si de Organizatia Mondiala a Sanatatii, care arata ca numarul bacteriilor rezistente la antibiotice este in crestere.
O cauza e folosirea in ferme a unui numar de 10 ori mai mare de medicamente fata de anul 2000.
Imediat ce ies din oua, puii primesc preventiv cateva doze de antibiotic. Apoi, daca apare in populatia de carne un streptococ, un stafilococ sau E-coli, se apeleaza din nou la medicamente in scop curativ.
Folosirea lor nu este interzisa, dar obligatoriu trebuie asteptata perioada necesara ca substantele chimice sa iasa din organismul pasarii, astfel incat la 40 de zile, cand puiul este taiat, carnea sa fie curata.
Autoritatile romane spun ca exista un program national de control pentru supravegherea antibioticelor, folosite atat in procesul de crestere, cat si dupa sacrificare.
Din pacate insa, consumatorii nu stiu daca pe piata exista alternativa, adica pui carora nu li s-a administrat niciodata un tratament chimic. Chiar si un medic recunoaste deschis ca nu stie ce cumpara.
Asadar, alerta ramane. In timp ce Uniunea Europeana are in vedere limitarea si mai stricta a dozajelor, ONG-urile cer ca, macar pe eticheta, sa fim informati cu litere mari.